TGC'nin fotoğraf ödülünün sahibi değişti: Başkasının fotoğrafıyla ödül alan muhabir ve fotoğrafın asıl sahibi konuştu

TGC, Batman Çağdaş gazetesi muhabirinin aldığı fotoğraf ödülünü iptal etti. Fotoğrafın asıl sahibi Bülent Kılıç, ödülü iptal edilen Reşat Yiğiz ve TGC Başkanı Olcayto konuyu Independent Türkçe'ye anlattı

Fotoğraf: Bülent Kılıç / AFP

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından verilen gazetecilik ödülleri bu yıl bir tartışmaya sahne oldu.

Ödüle layık bulunan Batman Çağdaş gazetesinin muhabiri Reşat Yiğiz'in fotoğrafının AFP Muhabiri Bülent Kılıç'a ait olduğu ortaya çıktı. 

TGC bir açıklama yaparak Yiğiz'in aldığı ödülün iptal edildiğini ve ödülün Kılıç'a verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

''Önce umursamadım cesaret beni şaşırttı''

Journo'dan bir gazeteci arkadaşının söylemesiyle durumdan haberdar olduğunu ifade eden Kılıç, ''Önce geçen senelerdeki bir fotoğraf sandım ama yaptığım araştırmayla yeni açıklanan bir ödülle ilgili anladım. TGC ile görüşünce fotoğrafın bana ait olduğumu kanıtlamamı istediler. Önce bu duruma içerledim ama TGC'nin köklü bir kurum olması nedeniyle yardımcı olmak istedim'' dedi.

"Aslında ödül umrumda değil" diyen Kılıç, "Bana ilginç gelen şey başkasının fotoğrafıyla yarışmaya girme cesareti. Bunun bir suç olduğunu, mahkemeye gidilse kariyerinin biteceğini bilmiyor" ifadelerini kullandı.

''Haber kaynağım beni yanılttı, ödüle haber dalında başvuracakken yanlışlıkla fotoğraf dalında başvurdum''

Ödülü iptal edilen Yığız ise kendisini Hasankeyfli bir haber kaynağının yanılttığını söyledi. 

''Haber kaynağım fotoğrafı bana WhatsApp'tan gönderdi. Kendisinin çektiğini söyledi. Ben daha önce bu fotoğrafı görmedim, fotoğrafçıyı da tanımam. Haber kaynağıma güvenerek yanlış yaptım. Haber çıktıktan sonra kimse 'Bu fotoğraf benim' diyerek uyarmadı'' şeklinde konuştu.

TGC ödüllerine fotoğraf dalında değil haber dalında katılmak istediklerini ancak bir hata yaparak başvuruyu fotoğraf dalında ilettiklerini savunan Yığız, ''Bu işi 20 yıldır yapıyorum, daha önce birçok ödül aldım. Nasıl başkasının fotoğrafıyla ödüle başvurabilirim. Haber dalındaki ödüle başvuracakken yanlışlıkla fotoğraf dalında başvurdum. Haber de benim adıma, belediye başkanıyla görüşüp haberi zenginleştirdim. Ben gazetecilikten emekli oldum ve ömrüm boyunca yaptığım tek hata bu. Keşke açıklama yapmadan önce bana sorsalardı. 3 gündür bu hata nedeniyle uyuyamıyorum'' ifadelerini kullandı.

TGC: Disiplin işlemi başlatıldı

TGC Başkanı Turgay Olcayto ise, başkasının fotoğrafıyla yarışmaya katılan gazeteci hakkında disiplin süreci başlatıldığını ve cemiyetten ihracının istendiğini söyledi.

Olcayto, TGC'nin verebileceği en büyük cezanın ihraç olduğunu sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU