Hak Eşitliği anlaşması, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) 30’uncu kuruluş yıldönümü olan 9 Nisan günü, Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakanı Malu Dreyer (SPD) ve AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat tarafından, eyalet parlamentosunda imzalandı.
Eyalet başkenti Mainz’de düzenlenen törene Mainz Belediye Başkanı Michael Ebling, eyalet bakanları ve AABF yöneticileri katıldı.
Anlaşmaya göre eyalet okullarında AABF tarafından belirlenecek öğretmenler tarafından Alevilik dersi verilebilecek, Aleviler için önemli günler tatil ya da izin günü kabul edilebilecek.
Eyaletin Kültür Bakanı Konrad Wolf yaptığı açıklamada atılan adımın “Alevilerin, Rheinland-Pfalz eyaletindeki uyumu için bir mihenk taşı” olduğunu söyledi.
Aleviliği bir inanç olarak tanıyan 4. eyalet oldu
AABF 2012’de Hamburg, 2013’de Aşağı Saksonya, 2014’te Bremen eyaletleriyle de “Hak Eşitliği” anlaşmaları imzalamıştı. Son imzayla Alevilik inancını tanıyan ve resmi mevzuatına dahil eden eyalet sayısı 4’e çıktı.
Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde de Alevilik dersi okullarda okutulmaya başlanmıştı. Anlaşmanın imzalanarak resmen yürürlüğe girmesiyle birlikte Rheinland-Pfalz eyaletinde yaşayan Alevilere birtakım haklar tanınmış oldu.
Bu haklar arasında Alevilik derslerinin eyalet okullarında okutulması, Alevi inancına sahip eyalet çalışanı ile öğrencilerin Alevilerin dini günlerinde izinli sayılmaları ve bazı kurumlarda dini olarak hizmet almaları yer alıyor.
Rheinland-Pfalz eyaletinde 8 bin Alevi yaşıyor, 6 Cem evi bulunuyor. Pilot proje kapsamında, eyalette halen 4 okulda Alevilik dersleri veriliyor.
Avusturya’da da 2010 yılında Alevilik bir inanç olarak tanınmıştı. Tanıma, Viyana Anayasa Mahkemesi’nin, Viyana Alevi Kültür Birliği (VAKB) tarafından yapılan "Alevi İslam İnanç Toplumu"nun tanınma başvurusunu kabulü üzerine gerçekleşmişti.
© The Independentturkish