İncil dersi sırasında cinsel istismar görüntüleri yayımlanınca, Kaliforniya'daki kilise Zoom'a dava açtı

Açılan davada görüntülü görüşmeye izinsiz girişin San Francisco'nun en eski kiliselerinden birinin mahremiyetini 'ihlal ettiği' belirtiliyor

Zoom, yeni tip koronavirüsün küresel salgına neden olmasıyla, sahiplerinin de beklemediği bir şöhret kazandı (AP)

San Francisco'da bir kilise, internet üzerinden yapılan İncil çalışmaları dersinin, çocuğa cinsel istismar görüntüleriyle kesintiye uğramasının ardından video konferans şirketi Zoom'a karşı yasal işlem başlattı.

Aziz Pavlus Luteryen Kilisesi, 6 Mayıs'ta Zoom dersinin "gasp edilmesi" sırasında "hastalıklı ve rahatsız edici videolar" yayımlandığını bildirdi.

Kiliseye göre, Aziz Pavlus'un kutsallığına “saygısızlıkta bulunduğu” söylenen olayla ilgili destek almak için temasa geçildiğinde, Zoom “hiçbir şey yapmadı”.

Davada "Görüntüler hastalıklı ve iğrençti; birbirlerine, bebeklere ve çocuklara cinsel eylemlerde bulunan ve aynı zamanda bebek ve çocukları fiziksel olarak istismar eden yetişkinler gösteriliyordu" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'e açıklama yapan Zoom, olaya dair "üzüntü" duyduğunu bildirdi fakat eylemsiz kalındığını inkar etti.

Bir sözcü “Bu davranışı ne kadar güçlü bir şekilde kınadığımızı kelimelerle ifade edemeyiz. Bu olayı öğrendiğimiz gün suçluyu derhal tespit ettik, onların platforma erişimini engellemek için harekete geçtik ve onları ilgili makamlara bildirdik" dedi.

Dava, faili "yetkililere daha önce defalarca bildirilmiş, bilinen bir suçlu" olarak nitelendirdi.

Kilise, Zoom'u koronavirüs pandemisi sırasında "verilerin korunması ve kullanıcı güvenliği yerine kar ve gelire öncelik vermekle" suçlayarak tazminat talep etti.

Kilisenin avukatlarından Mark Molumphy, CNN'e "Kilise bu davayı ancak Zoom endişelerini ciddiye almayı reddettikten sonra açtı" diye konuştu.

Davaya göre, sınıftaki sekiz kişinin bilgisayar kontrol sistemleri korsanlar tarafından devre dışı bırakılmıştı. Çoğunluğu yaşlı olan üyeler video görüşmesini bitirip tekrar başlamaya çalıştığında bilgisayar korsanları da geri döndü.

Dünya genelindeki koronavirüs tecritleri sırasında kullanımı fırlayan Zoom, görüşmelerin gasp edilmesine, yani Zoombombing'e karşı koruma sağlamak adına bu hafta uçtan uca şifreleme dahil gelişmiş güvenlik önlemlerinin sözünü verdi.

Polis geçen hafta yaptığı açıklamada Plymouth'taki bir spor kulübünün Zoom üzerinden yürüttüğü çevrimiçi bir fitness dersinin saldırıya uğramasıyla yaklaşık 60 gencin çocuk cinsel istismarı görüntülerine tanıklık ettiğini söylemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU