Dünyanın en büyük petrol şirketinin kârı yüzde 25 düştü… Uzmanlar: Çöküşün beyanı ikinci çeyrekte olacak

Suudi Arabistan’ın rekor değerleme ile halka arz ettiği Saudi Aramco’nun kârı, 2020’nin ilk üç ayında dörtte bir oranında geriledi. Uzmanlar, ilk çeyrek bilançosunun yalnızca martın üç haftasını kapsadığını ve tablonun tamamını yansıtmadığını söylüyor

Fotoğraf: AP

Tüm dünyada petrol talebini ve petrol fiyatlarını tarihin en düşük seviyesine çeken koronavirüs salgını, petrol devlerinin bilançolarında kendini gösteriyor. 

2 trilyon dolarlık değerleme ile aralık ayında dünyanın en büyük halka arzına imza atan Suudi Arabistan’ın enerji şirketi Saudi Aramco’nun kârı ilk çeyrekte yüzde 25 düştü. 

2019’un ilk çeyreğinde aşıkladığı 22,1 milyar dolarlık net gelir, 2020’nin aynı döneminde 16,6 milyar dolara düştü.  Aramco’nun açıklamasına göre serbest nakit akışı da bir yılda 65,1 milyar riyalden 56,3 milyar riyale geriledi. 

Şirketten yapılan açıklamada bilançonun “düşük petrol fiyatlarının, rafineri, kimyasal marjları ve envanter kayıplarının” bir yansıması olduğu söylendi. 

Ancak şirket kâr miktarı düşmesine rağmen, hissedarlarına kâr payı dağıtacak. İlk çeyrekte toplam 18,75 milyar dolarlık kâr payı dağıtılacağını belirten Aramco, hissedarlarına beş yıl boyunca yıllık 75 milyar dolarlık temettü sözü vermişti. 

Aramco CEO’su Amin Nasser Kovid-19 krizi sonrası oldukça karmaşık ve hızlı değişen iş dünyasına adapte olmaya devam ettiklerini söyleyerek “Aramco bugüne kadar ekonomik dalgalanmalarda esneklik göstermiştir. Güçlü bilançosu ve düşük maliyetli yapısı sayesinde benzersiz bir duruşa sahiptir” dedi. 

Kıyamet ikinci çeyreğe 

Saudi Aramco’nun tarihinin anlatıldığı “Saudi  Inc.” adlı kitabın yazarı Ellen Wald, CNBC’ye verdiği röportajda, şirketin açıkladığı bilançonun ilk çeyreğe ait olduğunu, dolayısıyla mart başında başlayıp bugüne kadar devam petrol krizinin birkaç haftasını içerdiğini hatırlattı. 

Wald “Birinci çeyrek verilerinin bu krizinin yalnızca üç haftasını barındırdığını göz önünde bulundurmamız lazım. Yani, Aramco’nun çok fazla üreterek cirosunu desteklemeye çalıştığı nisanı içermiyor” dedi. 

Wald’a göre ikinci çeyrek, petrol piyasasındaki krizin gücünün görüldüğü ve küresel petrol talebinin çöküşünün beyan edildiği dönem olacak. 

Petrol sıfır doların altına düşmüştü 

Koronavirüs salgınının dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de başlaması ve bir ay içerisinde yayılmasının hemen ardından seneye 60 dolar seviyesinde başlayan petrolün varil fiyatı 20 dolar seviyelerine kadar çekilmişti. 

Bunun üzerine OPEC+ adıyla bilinen ve 23 üyeye sahip Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler, haftalar süren restleşmenin ardından nisan ayı başında 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar günlük 9,7 milyon varil üretim azaltmada anlaştı. 

Ancak bu, petrol fiyatlarındaki düşüşe engel olmadı. 20 Nisan’da Amerikan tipi ham petrolü yüzde 300 kayıpla 0’ın (yazıyla sıfır) altında 40 dolara kadar çekildi. Avrupa’da çıkarılıp dünyaya dağıtılan Brent petrol ise yıl başından bu yana yüzde 65’in üzerinde değer kaybederek 16 doları gördü.  
Uzmanlar bu krizi, iki nedene bağlıyor: Birincisi petrol devlerinin aldığı “üretim durdurma” kararının yetersiz miktarda olması. İkincisi ise petrolü koyacak yer kalmaması. Zira, ABD’nin petrol ağının kalbinin attığı Cushing kentinde doluluk kapasitesi nisan sonunda yüzde 80’e dayanmıştı. 

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’dan dün yapılan açıklamada haziranda günlük 7,5 milyon varil üretim kesintisi yapılabileceği duyuruldu. Bu, 20 yılın en düşük petrol üretimi anlamına geliyor. 


Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU