Gökyüzünde zaman zaman duyulan uğultu şeklinde sesler insanlarda merak ve paniğe neden olabiliyor.
Dün yine geç saatlerde İstanbul Avrupa yakasındaki kimi semtlerde duyulan ve uçak sesine benzeyen gökyüzündeki uğultu da sosyal medyada tartışma konusu oldu.
Söz konusu sesi dinleyerek yorumlayan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi . Dr. Deniz Demirhan, şu değerlendirmelerde bulundu.
Kargo uçağı mı?
Görüntüde dikkati çeken üç husus var. Birincisi ses, zaman geçtikçe daha az duyuluyor.
Bu durum ses kaynağının uzaklaştığı anlamına gelebilir. Diğer bir anlatımla kaynak hareketli.
Diğer bir konu ise ses çok net duyuluyor. Bu da ses kaynağının güçlü olduğu ve/veya yere yakın olduğu anlamına gelmektedir. Tahminen atmosferin 2000-5000m metre arasında bulunan güçlü bir kaynaktan geliyor olabilir.
Diğer bir konu ise insanlar bu sesi duyunca şaşırıyor, yani bölgelerinde sık rastlanan bir durum değil.
Bu veriler doğrultusunda bu sesin yere yakın mesafede hareket eden rotasını rüzgar yönüne bağlı olarak yada başka bir sebepten dolayı değiştirmiş yada ilk defa bu rotayı tercih eden bir uçak olduğunu tahmin ediyorum.
Yere yakın uçuyor olması da bunun kargo taşımacılığında kullanılan bir uçak olma ihtimalini artırıyor.
Trablus'ta geçen 19 Aralık 2020'de gökyüzünde duyulan sesler panik yaratmıştı.
Esrarengiz uğultu en son Trablus’ta duyulmuştu
Dünyanın farklı yerlerinde gökyüzünde uğultu şeklinde duyulan seslerin son örneği geçtiğimiz 19 Aralık 2019 tarihinde Libya’nın başkenti Trablus’ta görülmüştü.
Sosyal medyada kimi kullanıcılar farklı coğrafyalarda boru, metal sürtünme, bebek, trompet sesi vb olarak ifade edilen sesin “Gökyüzü depremi" olarak isimlendirildiği iddia etmişti.
2012’de İstanbul’da duyulmuştu
Trablus’ta duyulan sesin bir benzeri 22 Eylül 2012’de İstanbul’da da duyulmuştu.
Bu iddiaları da değerlendirmesini istediğimiz Demirhan öncelikle bir şeyin olmadığını söyledi.
“Atmosferde oluklaşma olayı olabilir"
Trablus’ta duyulan uğultuyu da dinleyen Demirhan, sesin atmosferdeki bir oluklaşma olayından kaynaklanabileceğini kaydederek, “Böyle bir sesin atmosferde var olması veya atmosferik bir olay olarak çıkması mümkün değil. Bu ses çok uzak mesafalerden bulunan yere kadar taşınan, atmosferde oluklaşma olayı sayesinde olabilir” dedi.
“Ses 5-10 km. ötelere kadar taşınabilir”
Demirhan sesin çıkış kaynağı olan bir noktada çok uzaklardaki bir noktaya dalgalar halinde ulaşması sürecini şöyle anlattı:
Atmosferde eğer yukarı seviyerlerde ısınma tabakası varsa ses veya görüntü herhangi bir mesafeden bu oluklaşmanın yani sıcak tabakanın içine girerek daha uzak mesafelere 5-10 kilometre ötelere kadar taşınabilir. Bu olayda da muhtemelen Trablus yakınlarında bir yerde bir askeri çatışma, tatbikat veya inşaat faaliyeti olabilir. Ses de bir dalgadır. Buradaki ses de bir dalga hareketi olarak atmasfordeki tabakanın içine girmiş, uzak yerlere kadar iletilmiş ses bir dalgasıdır.
© The Independentturkish