İstanbul’da nüfus yoğunluğu yüksek olan ilçelerde vaka sayısı artıyor

Salgının en yoğun görüldüğü ilçeler; Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa olurken, uzmanlar bu duruma nüfus yoğunluğunun ve fazla yapılaşmanın neden olduğunu ifade ediyor

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları artarken, salgının merkezi İstanbul’da hızlı yayılım devam ediyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün 81 ilin ilçelerindeki yoğunluğu gösteren haritaları kamuoyu ile paylaşmasının ardından İstanbul’da virüsün en yoğun görüldüğü ilçeler arasında Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet'in haberine göre, İstanbul’da nüfusun yüksek olduğu tüm ilçelerde salgın yoğunluğunun olacağını belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kutbettin Demir, "Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa’da daha yoğun olmasının şöyle bir özelliği var; burada daha dar gelirli, çalışan, kendini izole edemeyen, beyaz yakalı olmayan insanlar oturuyor. Bu insanlar hem kalabalık ve hijyenin zor olduğu ailelerde yaşıyorlar hem de çalışmak zorundalar. O yüzden buralarda vaka sayılarının fazla çıkmasını doğal buluyorum” dedi.

Demir sözlerine şöyle devam etti:

Sadece buralarda değil, Esenyurt’ta da durum aynı. 20-65 arası çalışan kesime ciddi bir kolaylık getirilemedi. Beyaz yakalılar kısmi ya da evden çalışmaya geçtiler. Salgının merkezi İstanbul. Biz de İstanbul’da çalışan aile hekimlerini temsil ediyoruz. Sahadaki sorunları görüyoruz.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, salgının yoğun görüldüğü, Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa gibi ilçelerin özellikle çalışmak zorunda olan yoğun işçi mahallelerine sahip olduğunu ifade etti.

Saip şunları kaydetti:

Fabrikalarda ya da çeşitli iş yerlerinde çalışan insanların olduğu yerler buralar. Bir de bir arada yaşamanın yoğun olduğu semtler. Bu bölgelerde insanlar yaşlısıyla da bir arada yaşıyor. Bu nedenle virüsü bu çalışan nüfusun yaygınlaştırdığını düşünüyorum. Bu mahallelerde daha kalabalık yaşandığını düşünüyorum. Buralar nüfusun da yoğun olduğu yerler. Bu nedenle çok acil ve temel ihtiyaçlar üreten yerlerin dışında İstanbul’da sayının azaltılarak çalışılması lazım. Diğer bölgelerde ise hareketliliğin kısıtlanmasında büyük yarar var. Nüfus yoğunluğu arttıkça virüsün bulaşma olasılığı da artıyor.

Yapılaşmanın fazla olduğu yerler

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul koronavirüs yoğunluğu haritasını değerlendirdi.

Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa’da yapılaşmanın çok fazla olduğu ifade eden İmamoğlu, bu durumun salgının yayılmasına olanak sağladığı belirtti.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU