Bunalmış doktorlara, yoğun bakım yatakları veya suni solunum cihazları tükenirse hangi koronavirüs mağdurunun yaşaması ya da ölmesi gerektiğine karar vermelerine yardımcı olacak yeni kılavuzlar verilecek.
Cumartesi yayımlanması beklenen bu kriterler, hastanelerin gelecek haftalarda muhtemelen korkunç seçimlerle karşı karşıya kalacağının ve bu seçimleri tek başlarına yapmalarının beklenemeyeceğinin kabulü anlamına geliyor.
Solunum sistemi bozukluğu, kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi rahatsızlıkları olan hastaları kapsayacak kriterlerin, hangi tedaviden vazgeçilebileceğini gösteren bir yaş sınırı da belirleyip belirleyemeyeceği ise net değil.
Hayatta kalma şansı daha yüksek bir kişiye yer açmak için, halihazırda suni solunuma bağlı bir hastanın cihazdan çıkartıldığının görülmesi de olası.
Bir kaynak, The Independent'a şöyle konuştu:
Daha önce böyle bir durum yaşamadık.
Yataklar ve yoğun bakım üzerinde büyük baskı olacak, bu yüzden bu meseleyi ele alıyoruz.
Yönergelerin derlenmesinin bir haftadan biraz fazla sürdüğü anlaşılıyor.
Kaynak, "Çok hızlı hareket etmek zorunda kaldık" diye ekledi.
İtalya'nın virüsten en kötü etkilenen bölgelerindeki, daha genç ve zinde hastaların tedavi edilebilmesi için daha yaşlı ve kötü durumdaki hastaların geri çevrildiği, "kıyamet" olarak adlandırılan berbat manzaraların ardından gelen bu hamle, Birleşik Krallık'a "hazır olun" uyarısında bulunuyor.
Sky News'un yaptığı bir haber, korkunç sıkıntı çeken kişilerle tıka basa dolu koğuşları ortaya çıkardı: Tüpler ciğerlerine oksijen pompalarken nefes almaya çalışarak göğsünü tutan hastalar...
Lombardiya'daki Bergamo şehrinde çekilen görüntüler, aslında bir acil servisin giriş kısmını gösteriyordu çünkü yoğun bakım ünitesi doluydu.
Doktorların elinde güçlükle nefes alan herkes için suni solunum cihazı olmadığından İtalyan Anestezi, Analjezi, Resüsitasyon ve Yoğun Bakım Tedavisi Vakfı kimin tedavi göreceğine dair kılavuzlar hazırladı.
Kılavuzda, “Önce gelen, daha önce hizmet alır” kriterinin sürdürülmesinin “geç gelen hastaların yoğun bakıma erişiminin önlenmesine karar verilmesi anlamına geleceği" belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
BK'de düşük sayıda suni solunum cihazının olması zaten büyük bir tartışma. Ulusal Sağlık Sistemi'nde (NHS) yalnızca 4 bin tane var. Bu da hükümeti, acilen daha fazla suni solunum cihazı yapmaları için, üreticilerden umutsuzca yardım istemeye zorluyor.
Dahası, BK'de 100 bin kişi başına sadece 6,6 yoğun bakım yatağı var. Bu, İtalya'daki sayının yarısı ve Almanya'daki toplam sayının ise yaklaşık 5'te biri.
Yoğun Bakım Derneği (Intensive Care Society) ısrarla ulusal protokollerin hazırlanmasını istemişti ve konunun önemsenmediği endişesini Kraliyet Anestezistler Birliği (Royal College of Anaesthetists) de paylaşıyordu.
Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmellik Enstitüsü (NICE) cuma yaptığı açıklamada, “yoğun bakımdaki hastaların yönetimi”nin yanı sıra böbrek diyalizi ve kanser tedavisi görenleri kapsayacak kılavuzlar yayımlayacağını duyurdu.
Ardından radyoterapi görenleri ve iltihaplı romatizma hastalarını da kapsaması beklenen yeni kılavuzlar gelecek.
Fakat The Independent, NICE'ın yoğun bakıma ve suni solunum cihazlarına erişime ve bir ihtimal yaş konusuna karar verecek olan “komorbidite” (hastalık düzeyi) kriterlerini açıkça belirterek daha da ileri gideceğini çıkarıyor.
Bu hızına dikkat edilmesi gereken hamle, Boris Johnson'ın böylesine vahim seçimlerin yerel hastanelere bırakılmasını önermesinden sadece birkaç gün sonra geliyor.
Başbakan, Avam Kamarası'na konunun “tıp mesleği tarafından bilinen bir konu olduğunu ve tıp profesyonellerinin klinik kararlarına dayanacağımızı” söyledi.
Daha sonra, Johnson'a ilgili soruyu soran danışmanı ve Muhafazakar Parti milletvekili Dr. Andrew Murrison, onu "bu krizden geçerken kamuoyuna karşı açık, dürüst ve samimi" olmaya çağırdı.
The Independent'a konuşan Murrison “Hükümetin halkı yanına çekmesinin en iyi yolu, halkın rızasını ve uyumunu sağlamak için, yapılabilecek her eylemi açıklamaktır” dedi.
İtalya'da, Lombardiya Yoğun Bakım Kriz Birimi Koordinatörü Antonio Pesenti, BK'yi “böylesine bir hıza ve bu kadar çok sayıda hastaya hazırlıksız olma” hatasına düşmemeye çağırdı.
Pesenti, bölgedeki yoğun bakım hastası sayısının 22 Şubat'ta sadece birken bugün bin 800'e "fırladığını" açıkladı.
“Sosyal mesafe” önlemlerinin başarısızlığı durumunda, Britanya'yı bekleyen geleceğin korkunç olacağını işaret ederek "Herhangi bir sağlık sistemi, hasta kitlelerinin altında bir veya iki gün içinde ezilir" dedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/uk
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent