Sudan Başbakanı Hamduk'a suikast girişimi

Başkent Hartum’daki saldırıda konvoyda bulunan Hamduk yara almadan kurtuldu. Saldırıyı üstlenen olmadı

Fotoğraf: Twitter

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, başkent Hartum'da konvoyuna bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Konvoydaki bazı araçlarda hasar meydana gelirken, saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Sudan Televizyonu’na konuşan Hamduk’un eşi Mina Abdullah, Hartum’da Başbakan’a suikast girişiminde bulunulduğunu söyledi.

 

 

Abdullah, "Eşimin durumu iyi ve yaralanmadı. Hamduk giderse peşinden bin Hamduk gelir" şeklinde konuştu.

Sudan Ulusal Kongre Partisi (UKP) Genel Sekreteri Halid Ömer, olayla ilgili "Başbakan Hamduk’a yönelik suikast girişimi Sudan devrimine yönelik darbe girişimi aşamalarından yenisi. Devrimi gerçekleştiren halk güçlerinin birliği ve beraberliği, sivil iktidarı korumak için engelleme duvarıdır. Terörizm, onları caydırmamalıdır" açıklamasında bulundu.

Türkiye ve bölgeden kınama

Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği, "Hamduk’un konvoyuna yapılan çirkin saldırıdan ötürü derin üzüntü ve şaşkınlık yaşadıklarını" belirterek, “Saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyor ve Başbakan Hamduk’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Ayrıca kardeş Sudan halkıyla olan dayanışmamızı da dile getirmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Hükümetler arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Yönetici Sekreteri Workneh Gebeyehu saldırıyı kınayarak eylemin amacının ülkede görülen demokratik kazanımların tersine çevrilmesi olduğuna vurgu yaptı.

Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Awad terörün ortadan kaldırılması gerektiğine değinerek, Başbakan Hamduk’un ve Sudan halkının yanında durduklarını kaydetti.

Birlemiş Milletler Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Parfait Onanga, Hamduk’un güvende olduğunu öğrendiği için mutlu olduğunu belirterek, bazılarının Sudan’da açılan demokratik yolu şiddet araçlarıyla sona erdirmek istediğine işaret etti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU