ABD, Çin'e karşı Hint-Pasifik'teki nüfuzunu artırmak için Kuzey Mariana Adaları'na 800 milyon dolarlık askeri yatırım yapıyor.
ABD ordusu, Pasifik'in kuzeybatısında yer alan ve 14 adadan oluşan Kuzey Mariana Adaları'ndan Tinian'a yeni bir askeri üs inşa ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pentagon'un yürüttüğü proje kapsamında, ilk etapta adadaki uçak pistinin yenilenmesi planlanıyor. Çalışmaların seneye tamamlanması bekleniyor.
Pasifik'teki askeri operasyonlardan sorumlu Ortak Görev Gücü-Mikronezya'nın sözcüsü Michelle Tucker, adadaki üssün "birliklerin hızlı şekilde çeşitli yerlere gönderilebilmesi için" kullanılacağını belirtti.
Tinan'ın komşusu konumundaki Guam adası, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisinde önemli yere sahip. Kuzey Mariana Adaları'nın kritik konumuna dikkat çeken Tucker, adaların "ABD'nin savunması ve bölgedeki gücü için büyük önem taşıdığını" söyledi ve ekledi:
Tinian'daki inşaat çalışmaları, Hint-Pasifik bölgesi genelinde tesisleri, limanları ve havalimanı alternatiflerini genişletmeye yönelik daha büyük bir girişimin parçası.
ABD, Tinian'daki arazinin üçte ikisini savunma ve askeri kalkınma için kiralıyor. Pentagon, 384 milyon dolarlık havalimanı yenileme projesine ek olarak, adadaki birlikleri destekleyecek teçhizat, tesis ve diğer projeler dahil 409 milyon dolarlık bir yatırım da yapacak. Adada özel bir eğitim alanı inşa edilmesi de planlanıyor.
Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları'nın valisi Arnold Palacios, yatırıma destek verdiklerini belirterek şunları söyledi:
Hint-Pasifik bölgesinde durum değişiyor, bunu kabul etmeliyiz. Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekli.
Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 2 bin 410 kilometre güneyinde yer alan Tinian, II. Dünya Savaşında B-29 bombardıman uçaklarının havalanması için kullanılmıştı. Buradan kalkan uçaklar Mart 1954'te Tokyo'ya düzenlenen operasyonlarda, Ağustos 1945'te de Hiroşima ve Nagasaki'ye yapılan atom bombası saldırılarında yer almıştı.
Almanya'daki Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden araştırmacı Michael Walsh, ABD'nin Tinian hamlesiyle bölgedeki ağını genişletmek istediğini belirterek şunları söyledi:
Adada planlanan üs, stratejik sinyalleşme ve caydırıcılık etkisi açısından çok değerli olabilir. Ancak buradaki sistemler büyük bir çatışmanın patlak vermesi durumunda Çin tarafından kolayca etkisiz hale getirilebilir.