Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

ABD'de, Suudi Arabistan'a 2,8 milyar dolarlık askeri satışa onay verildi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’a tahmini 2,8 milyar dolar tutarında yabancı askeri satış paketini onaylama kararı aldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bünyesinde yabancı silah satışlarına bakan Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansınca konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Suudi Arabistan’a 2,8 milyar dolar tutarında askeri “sistem lojistiği ve sürdürme desteği” unsurlarını içeren satış paketinin onaylandığı ve gerekli sertifikanın Kongreye verildiği belirtildi.

Onaylanan bu satışın, Körfez Bölgesi'nde siyasi istikrar ve ekonomik ilerlemenin gücünü oluşturan müttefik ülke Suudi Arabistan’ın güvenliğini artıracağı, bunun da ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyeceği ifade edildi.

Açıklamada, önerilen satışın, Suudi Arabistan’ın mevcut ve gelecekteki tehditleri caydırma yeteneğini artıracağına işaret edilerek, satışı onaylanan teçhizat ve desteğin bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği kaydedildi.

ABD'de Biden yönetimi, Şubat 2021'de, Yemen’deki şiddeti azaltmayı amaçlayan yeni politikaları gereği Suudi Arabistan'a yönelik askeri teçhizat ve silah satışlarında sınırlamalara gitme kararı almıştı.


Sahipsiz hayvanlarla ilgili kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.


Fransa'da sol ittifak, seçimden 16 gün sonra başbakan adayını belirledi

Fransa'da erken genel seçimlerin kazananı Yeni Halk Cephesi'ni oluşturan 4 parti, müzakerelerde durma noktasına gelmiş olmasına rağmen ortak başbakan adayı olarak Lucie Castets'i belirledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 9 Haziran'da Meclisi feshetmesinin ardından 30 Haziran ve 7 Temmuz'da gidilen erken genel seçimlerde, Yeni Halk Cephesi sandıktan galip çıkmıştı.

Ancak seçimin ardından haftalardır devam eden müzakerelerde, sol ittifakını oluşturan 4 parti, ortak başbakan adayında anlaşmakta zorlandı.

Sol ittifak, müzakereler sırasında öne çıkarılan Huguette Bello ve Laurence Tubiana gibi isimler üzerinde anlaşamazken, Macron bu akşam Fransız televizyonuna konuk olmadan önce ortak başbakan adaylarını açıkladı.

Uzun uğraşlar sonrası varılan bu karara ilişkin Yeni Halk Cephesi'nden yapılan açıklamada, seçimden 16 gün sonra ittifakın müzakerelerinin olumlu sonuç verdiği belirtilerek, ittifakın, Cumhurbaşkanı Macron'a, Castets'i başbakan adayı olarak teklif ettiği aktarıldı.


Dünya genelinde 21 Temmuz, yakın tarihin "en sıcak günü" olarak kayıtlara geçti

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre, 21 Temmuz'un yakın tarihte küresel olarak kaydedilen "en sıcak gün" olarak kayıtlara geçtiği bildirildi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisinden yapılan açıklamada, dünya genelinde 21 Temmuz Pazar günü kaydedilen yüzey hava sıcaklığı ortalaması 17,09 santigrat dereceye ulaştı.

Açıklamada, 21 Temmuz'un, 1940'lardan bu yana kayıtlara geçen en sıcak gün olduğu ifade edilirken bir önceki rekor sıcaklığın 6 Temmuz 2023'te 17,08 santigrat derece olarak kayıtlara geçtiği bildirildi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, yaptığı açıklamada sıcaklığın 2023'ten bu yana 0,01 santigrat derece artmasının "büyük bir fark" olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliği nedeniyle gelecekte benzer rekorlar kırılabileceğine işaret etti.


Gazze'de UNICEF araçlarına ateş açıldı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) ait 2 araca ateş açıldığı, saldırıda can kaybı olmadığı bildirildi.

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, sosyal medya hesabından saldırıya uğrayan araçların fotoğraflarını paylaştı.

Khodr, birisi bebek olmak üzere 5 çocuğun babalarıyla buluşturulması için UNICEF'a ait 2 aracın yola çıktığı sırada Gazze Vadisi bölgesinde saldırıya uğradığını belirtti.

Açılan ateş sonucu bazı mermilerin UNICEF araçlarına isabet ettiğini aktaran Khodr, saldırıda yaralanan olmadığını ifade etti.

Khodr, saldırıya uğrayan araçların üzerinde UNICEF'a ait olduğunu gösteren yazılar bulunduğuna dikkati çekerken, ekibin olaydan sonra çocukları babalarıyla buluşturduğunu kaydetti.


Bakan Yerlikaya'dan Mersin'de PKK elebaşı lehine slogan atan şüphelilerle ilgili açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mersin'de halay çekerken PKK elebaşı lehine slogan attığı tespit edilen şüphelilerden 1'inin olaydan sonra "uyuşturucu madde kullanmak" suçundan tutuklandığının ve cezaevinde olduğunun belirlendiğini, 9'unun ise yakalandığını bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mersin'de bir grubun halay çekerken PKK elebaşı lehine sloganlar attıklarının tespit edildiğini kaydetti.

Sosyal medyada konuya ilişkin paylaşılan görüntüler üzerine Mersin İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüklerince şüphelilerin tespitine yönelik çalışma yapıldığını aktaran Yerlikaya, zanlıların Gaziantep'ten Mersin'e geldiklerinin anlaşıldığını ve görüntülerde yer alan 11 şüphelinin kimlik tespitinin yapıldığını belirtti. Yerlikaya, "1 şüphelinin olaydan sonra 'uyuşturucu madde kullanmak' suçundan tutuklandığı ve cezaevinde olduğu belirlenmiş, 9 şüpheli ise yakalanmıştır. 1 firari şüphelinin yakalama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı. Aramalarda ele geçirilen dijital materyallere, silah ve mühimmatlara el konulduğunu kaydeden Yerlikaya, bölücü terör örgütü ve uzantılarıyla yılın 365 günü mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.


Gizli Servis Direktörü Cheatle: Trump'a suikast Gizli Servis'in en büyük operasyonel başarısızlığı

Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili tüm sorumluluğu aldığını ve suikast girişiminin "Gizli Servis'in en büyük operasyonel başarısızlığı" olduğunu söyledi.

ABD Gizli Servis Direktörü Cheatle, Temsilciler Meclisi'nde katıldığı oturumda eski Başkan Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili soruları yanıtladı.


DEM Parti Eş Genel Başkan Bakırhan'ın annesi vefat etti

DEM Parti Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan'ın annesi İpek Bakırhan hayatını kaybetti.

Partiden yapılan açıklamada, “Bir süredir kanser tedavisi gören 69 yaşındaki İpek Bakırhan'ın cenazesi, yarın saat 12.00'de Kars merkezde bulunan Paşaçayır Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek” denildi.

DEM Parti'nin bugün saat 12.45'te yapacağını duyurduğu TBMM Grup Toplantısı, Bakırhan'ın annesi İpek Bakırhan'ın vefatı dolayısıyla yapılmadı.


ABD’de siyahi kadın evine çağırdığı polis tarafından öldürüldü

ABD'nin Illionis eyaletine bağlı Sangamon County'de yaşayan iki çocuk annesi siyahi Sonya Massey polis tarafından öldürüldü. Massey'in öldürülme görüntüleri kamuoyuyla paylaşıldı.  Olay, 6 Temmuz'da yaşandı. Sangamon County'nin merkezi Springfield'deki evinin etrafında gece yarısı şüpheli hareketlerinden kuşkulandığı kişi ya da kişileri Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak ihbar eden 36 yaşındaki Sonya Massey'in yardımına gelen iki polis, konutun civarında arama yaptıktan sonra Massey'in ifadesini almak üzere eve girdi. Sangamon County Şerif Yardımcısı Sean Grayson, siyahi kadın ile bir süre sohbet ettikten sonra ikilinin arasında ocağın üstünde kaynayan su yüzünden tartışma yaşandı. Massey'in ocağın üstünden aldığı içi kaynamış suyla dolu tencereyi kendisine doğru getirdiğini gören şerif yardımcısı Grayson, telaşlanıp silahını çekti. Siyahi kadın özür dilese de Grayson, silahını peş peşe ateşleyip iki çocuk annesinin ölümüne neden oldu. Bu sırada diğer polis memurunun göğüs kamerası kayıttaydı. Şerif yardımcısı, olaydan sonra birinci derece cinayet, ateşli silahla saldırı ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla görevden uzaklaştırılıp tutuklandı.

26 Ağustos'ta hakim karşısına çıkması beklenen Sean Grayson'ın tahliye talebi daha önce reddedilmişti. Bu arada ABD Başkanı Joe Biden da, pazartesi günü yaptığı açıklamada "Sevgili bir anne, arkadaş ve genç bir siyah kadın olan Sonya Massey, bugün hayatta olmalıydı. Sonya, muhtemel bir davetsiz misafirden endişe ettiği için polisi aradı. Amerikalı olarak hepimiz, hayatımızdan endişe etmeden yardım isteyebilmeliyiz. Sonya'nın ailesi adaleti hak ediyor" ifadelerini kullanmıştı.


Etiyopya'daki heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı 157'ye yükseldi

Etiyopya'nın güneyindeki Gofa bölgesinde gerçekleşen iki heyelanda 157 kişi hayatını kaybederken, ölü sayısının artabileceği belirtildi.

İkinci heyelan, ilk heyelandakileri kurtarma çalışmaları sırasında gerçekleşti. Telefonda Reuters muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Gofa bölgesi Ulusal Afet Müdahale Ajansı Başkanı Markos Melese "Arama devam ediyor ve henüz ulaşılamayanlar var. Bölge çok zorlayıcı" dedi. Pazartesi günü bir yetkili en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini ve bunlar arasında çocuk ve polisin de olduğunu söylemişti.


AKOM'dan İstanbul için sağanak geçişleri uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentte öğle saatlerinden itibaren yerel gök gürültülü sağanak geçişlerinin beklendiğini duyurdu. AKOM'dan yapılan açıklamada, 28 derece civarında hava sıcaklığının yaşandığı kentte, rüzgarın poyrazdan orta kuvvette aralıklarla kuvvetlice esmesinin beklendiği, öğle saatlerinde sıcaklıkların 33 derece civarında seyredeceği kaydedildi.

Öğle saatlerinden itibaren yerel gök gürültülü sağanak geçişlerinin yaşanacağının tahmin edildiği aktarılan açıklamada, yağışların, geçen iki haftadan beri yaşanan sıcak ve bunaltıcı havanın etkisini azaltılacağı dile getirildi. Açıklamada, hafta boyunca sıcaklıkların mevsim normalleri civarı ve 1-2 derece üzerinde seyredeceği belirtilerek, kentte sıcaklıkların 5 Ağustos'a kadar mevsim normalleri civarı ila 1-3 derece üzerinde seyretmesinin beklendiği ifade edildi.


Kamala Harris başkan adaylığı için delegelerinden gereken desteği aldı, Wisconsin'de kampanya yürütecek

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yeterli sayıda Demokrat Parti delegesinin desteğini alarak başkan adaylığına yaklaşması sonrasında bugün ilk kez Wisconsin eyaletinde kampanya yürütecek.

ABD Başkanı ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden'ın 5 Kasım'da yapılacak seçimler için adaylıktan çekildiğini haftasonu açıklamasından sonra, Harris partinin muhtemel adayı haline gelmişti.

Biden'ın Harris'i desteklemesinin üzerinden 36 saat geçmeden, Harris başkan adayı olmasını belirleyecek olan parti delegelerinin çoğunluğunun desteğini alarak adaylığı garantiledi.

Eski Kaliforniya başsavcısı ve eski senatör olan 59 yaşındaki Harris dün gece yaptığı açıklamada "Bu gece, partimizin adayı olmak için gereken desteği sağlamış olmaktan gurur duyuyorum. Yakında adaylığı resmen kabul etmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

Wisconsin ziyareti, Harris'e Demokratların seçim kampanyasını yeniden başlatmak ve Trump karşısında seçim kazanacak en iyi aday olduğunu göstermek için yeni bir fırsat sunacak. Harris'in Milwaukee'deki etkinlikte TSİ 21.05'te konuşma yapması planlanıyor.


Reuters: Irak, ABD öncülüğündeki askeri kuvvetlerin eylülde itibaren çekilmesini istiyor

Irak, ABD öncülüğündeki askeri koalisyondaki birliklerin Eylül'den itibaren çekilmeye başlamasını ve koalisyonun görevlerinin Eylül 2025'e kadar resmen sonlandırılmasını istiyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Iraklı ve ABD'li yetkililer, yeni müzakere edilen danışmanlık ve yardım misyonu kapsamında ise ABD güçlerinden bazılarının kalabileceğini belirtti.

Iraklı kaynaklar ve ABD'li yetkililerin açıklamasına göre, Irak'ın talebi bu hafta Washington'da yapılacak bir güvenlik zirvesinde ABD'li yetkililerle görüşülecek. Koalisyonun çekilmesine yönelik resmi bir anlaşma ya da takvim bulunmuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller'in basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre, Irak ve ABD bu hafta Washington'da bir araya gelerek İslam Devleti örgütünün yarattığı tehdide bağlı olarak ABD öncülüğündeki koalisyonun misyonunu nasıl değiştireceklerini belirleyecek.

Anlaşma kapsamında kaç askerin ayrılacağı henüz belli olmasa da, Iraklı kaynaklar çoğu askerin ayrılmasını beklerken, ABD'li yetkililer yeni müzakere edilen danışmanlık ve yardım misyonu kapsamında çok sayıda askerin kalabileceğini belirtiyor.


Bakan Şimşek: TCMB'nin yurtiçi bankalarla yaptığı swap stoku 144 milyon dolara geriledi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,sosyal medya hesabından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yurt içi bankalarla yaptığı swap stokuna ilişkin paylaşımda bulundu.

Kararlılıkla uyguladıkları program sayesinde risklerin azaldığını, finansal piyasalarda da normalleşmenin sürdüğünü bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

TCMB'nin yurt içi bankalarla yaptığı swap stoku 2023 yılı zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara geriledi. Parasal aktarım mekanizmasını güçlendiren bu durum dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacak.


İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 93 sivil öldü

İsrail ordusunun gece boyunca Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırılarda en az 93 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, onlarcasının yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan saldırıları 291. gününde de devam ediyor. Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail'in gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin yanı sıra kuzeydeki Gazze kenti ve orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah ve Cibaliya'ya yoğun saldırılar düzenlediği belirtildi.İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Han Yunus bölgesine düzenlediği saldırılarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, 200 kişinin yaralandığı, 30'dan fazla kişinin ise hala enkaz altında olduğu aktarıldı.

İsrail ordusunun Gazze kenti ve Cibaliya bölgelerini hedef alan saldırılarında ise 16 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.


"Hazırlansak böyle güzel olmazdı"

Sosyal medyada ABD'li bir sokak müzisyenine ilahi söyleyerek eşlik eden kişinin, Amerika Diyanet Merkezi'nde imam olarak görev yapan Dursun Şahin olduğu öğrenildi.  Nihavent makamında ilahi okuyarak eşlik ettiği videonun kısa sürede yayıldığını ve çok beğeni aldığını dile getiren Şahin, o anları Anadolu Ajansı'na şöyle anlattı:

Müzisyeni dinleyince kulağıma nihavent makamı geldi. Gidelim yanına bir şeyler okuyalım dedim. Aralarda müzisyen süsleme yaptı ve ortaya güzel bir şey çıktı. Hazırlansak böyle güzel bir video olmazdı düşünüyorum. Tamamen spontane gelişti, biz de bu kadar teveccüh göreceğini tahmin etmemiştik. Herkes telefonlarını çıkarıp çekmeye başladı ve ben bitirince de alkışladılar. Camiye gelip ziyaret etmek istediklerini söylediler. Camide 5 makamda ezan okuyorum ve bu onların çok ilgisini çekiyor. Hem Üsküdar'da hem de Amerika'da bu şekilde dine karşı ilginin başladığını, sesten etkilenip Kur'an-ı Kerim ne anlatıyor diye araştıranları gördüm.

 


Lübnan'dan İsrail'e onlarca füze atıldı

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celil bölgesinde yer alan Margaliot yerleşim birimine roketler atıldı. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre fırlatılan füzeler "Demir Kubbe" hava savunma sistemi tarafından imha edildi. Roketler sebebiyle bölgede sirenler çaldı.


Aynı aileden 4 kişinin öldüğü kaza kamerada

Adana'da köprüden baraj gölüne düşen otomobildeki çift ve 2 çocuğunun hayatını kaybettiği trafik kazasının güvenlik kamerası görüntüsü ortaya çıktı.

Veysel Aydoğmuş'un kullandığı 01 JG 944 plakalı otomobil, Çatalan Köprüsü'nden Seyhan Baraj Gölü'ne düşmüştü. Ekiplerin çalışması sonucu ilk olarak Batuhan Aydoğmuş'un cenazesine, daha sonra suyun altında bulunan araçta ise Veysel ve Emine Aydoğmuş çifti ile 13 yaşındaki oğulları Mete'nin naaşlarına ulaşılmıştı. Pikniğe gittikleri öğrenilen ailenin cenazeleri düzenlenen törenin ardından toprağa verilmişti.


"Narkoçelik-28" operasyonlarında 59 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, il jandarma komutanlıklarınca, 203 ekip, 642 personel ile hava aracı ve narkotik dedektör köpekleriyle Antalya, Ağrı, Diyarbakır, Edirne, Aydın, Erzurum, Hakkari, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Samsun, Aksaray, Sivas, Afyonkarahisar ve Tokat'ta operasyonlar gerçekleştirildi. 

Operasyonlarda gözaltına alınan 59 şüpheliden 40'ı tutuklandı, 9'u hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğer şüphelilerin işlemleri devam ediyor. Aramalarda 2 ton 294 kilogram uyuşturucu madde, 13 milyon 623 bin 127 kök kenevir ve kök skunk, 2 milyon 2 bin 455 uyuşturucu hap ele geçirildi.


Fas'ta sağlık sendikaları greve gitti

Fas'ta sağlık sektöründeki sendikalar, "çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve ücret zammı" talebiyle devlet hastanelerinde 5 günlük grev başlattı.

Fas'taki Sağlık Sektörü Ulusal Sendikası Başkanı Muhammed Zukeyri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki 8 sağlık sendikasının 5 gün sürecek genel grev uygulamasına doktorlar, hemşireler ve sağlık sektöründeki diğer çalışanların katıldığını belirtti.

Çalışanların ücretlerinin artırılması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ettiğini aktaran Zukeyri, hükümetin bunlara cevap vermesini istediklerini kaydetti.

Fas hükümeti geçen hafta sağlık sektörü çalışanları için bu ay ve 2025 Temmuz'unda olmak üzere yaklaşık 100'er dolar değerinde zam kararı almıştı.


Kamala Harris rekor seviyede bağış topladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde adaylıktan çekilip yerine önerdiği Kamala Harris, son 24 saatte 81 milyon dolar bağış toplayarak bu alanda bir rekora imza attı.

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokratların başkan adaylığına en yakın isim olan Harris, rekor düzeyde bağış topladı.

Harris'in ekibinden yapılan açıklamaya göre, Biden'ın başkan adaylığı konusunda kendi yerine aday göstermesinden itibaren son 24 saatte Harris'e 81 milyon dolar bağış yapıldı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, söz konusu rakam, 24 saat içinde ulaşılmış en yüksek bağış miktarı olarak kayda geçti.

ABD'de başkanlık seçim sürecinde toplanan bağışların miktarı ve bağışçı sayısı, seçim sonuçlarına ilişkin fikir vermesi bakımından yakından takip ediliyor.

Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, New York'taki sus payı davasında, kararın açıklanmasının ardından 24 saatte 50 milyon dolardan fazla bağış toplamıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU