Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İstanbul Milletvekili Ahmet Ersagun Yücel, İYİ Parti'den istifa etti

İstanbul Milletvekili Ahmet Ersagun Yücel, İYİ Parti'den istifa ettiğini bildirdi.

Yücel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, partiye eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in daveti üzerine katıldığı belirtti.

Partinin kurulmasında, gelişmesinde emeğinin bulunduğuna ve Kurucu Genel Başkan Yardımcısı olduğuna işaret eden Yücel, İYİ Parti'den istifa ettiğini açıklayarak, şunları kaydetti:

"İYİ Parti'nin en zor zamanlarında hiçbir karşılık beklemeden tüm ailemle partiye aktif olarak katkıda bulundum. Bu kararın benim için kolay olmadığını belirtmekle beraber bundan sonra da büyük Türk milletine hizmet yolunda var olan değişmez ülkümün başka mecralarda devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Şahsıma siyaset yapma olanağı tanıyan Sayın Meral Akşener ve İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu'na teşekkür ederim."

Ahmet Ersagun Yücel'in istifasıyla İYİ Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 33'e düşerken bağımsız milletvekili sayısı 8 oldu.


Çin'de toplanan Filistinli gruplar, "ulusal birlik anlaşmasına" yaklaştıklarını duyurdu

Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki tüm güçlerin "kapsamlı bir ulusal birliğe" ulaşma ve geçici uzlaşı hükümeti kurma konusunda anlaşmaya "varmak üzere" olduklarını duyurdu.

Çin hükümetinin daveti üzerine başkent Pekin'de toplanan Filistinli 14 ulusal grup, 2 gün süren toplantıların sonunda bir bildiri yayımladı.

Anlaşmaya yaklaşıldığının belirtildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Ulusal gruplar, FKÖ çatısı altındaki tüm Filistin güçlerini ve gruplarını içeren kapsamlı bir Filistin ulusal birliğe ulaşma ve Birleşmiş Milletler kararlarına ve 194 sayılı karara uygun olarak, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, geri dönüş hakkını garanti altına alınması esaslarına bağlılık konusunda anlaştı."

Pekin'deki toplantılara Fetih, Hamas, İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi'nin bulunduğu 14 grup katıldı.


Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazelerini indirme çalışması sürüyor

Ağrı Valiliği, tırmandıkları Ağrı Dağı'nda olumsuz hava koşulları nedeniyle kaybolduktan sonra cansız bedenlerine ulaşılan 2 kişinin bulundukları yerden indirilme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, Ağrı Dağı'na tırmanış yapan 2 kişinin 5 bin 50 rakımda kafileden ayrıldıkları ve kendilerinden haber alınamadığı yönünde 20 Temmuz Cumartesi günü gelen ihbar üzerine Valilik ve Afet ve Acil Durum Başkanlığı koordinesinde arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı belirtildi.

20 Temmuz Cumartesi günü 5 bin 137 rakımlı Ağrı Dağı'na tırmanan gruptan 2 kişi, 5 bin 50 rakımda sis ve tipi nedeniyle mahsur kalmış, daha sonra kaybolmuştu.

AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, bölgede İHA destekli arama kurtarma çalışması başlatmıştı.


Kamala Harris: Biden'ın mirası, iki dönem görev yapan çoğu başkanı geride bıraktı

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Başkan Joe Biden’ın bir dönemlik başkanlığı boyunca iki dönem görev yapan çoğu başkandan daha fazla başarı mirası bıraktığını savundu.

Harris, Biden’ın yarıştan çekildiğini açıklayarak yerine kendisini aday göstermesinden sonra ilk kez halka açık bir programda konuştu.

Biden’a övgüler düzen Harris, "Biden’ın bir dönem başkanlığındaki başarı mirası, iki dönem görev yapan çoğu başkanın mirasını şimdiden geride bıraktı." ifadesini kullandı.

Biden’ın "dürüstlüğü, onuru, inancına ve ülkesine bağlılığına" yönelik niteliklerine her gün şahit olduğunu söyleyen Harris, "Başkanımız Joe Biden, Amerikan halkı ve biz, milletimize yaptığı hizmetlerden dolayı derinden minnettarız." değerlendirmesinde bulundu.


Çanakkale'de deprem

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde saat 17.39'da 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı yerin 10,23 kilometre derinliğinde gerçekleşti.


GÖKBEY'den yurt dışında uçuş gösterisi

Açıklama: Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen GÖKBEY, ilk yurt dışı uçuş gösterisini  gerçekleştirdi. Havacılık, savunma ve uzay sanayisinin dünyadaki en prestijli etkinliklerinden Birleşik Krallık'taki Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nın ilk gününde, GÖKBEY, 7 dakikalık uçuş gösterisi yaptı.

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nın dünyada havacılık teknolojilerinin geldiği son noktanın en net görülebileceği önemli bir fuar olduğunu belirterek, "Burada sahip olduğumuz imkan ve kabiliyetlerimizle, ne kadar iddialı olduğumuzu göstermek için tüm ürünlerimizi sergiliyoruz. Özellikle T625 GÖKBEY'in Farnborough'da uçuç gerçekleştirmesi ülkemiz için çok önemli. Ürünümüze yönelik ciddi talep var. Kısa zamanda birçok platformumuz için ihracat haberleri vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


CHP Genel Merkezi'ne "Biz yaşatmayı seçiyoruz" pankartı

Açıklama: CHP Genel Merkezi'ne, sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören kanun teklifine tepki olarak Genel Başkan Özgür Özel'in engelli köpek Mira ile çekilmiş fotoğrafının olduğu pankart asıldı. Pankartta, "Katliam Yasasını Reddediyoruz #BizYaşatmayıSeçiyoruz" ifadeleri yer aldı.


Yazar Ferit Edgü vefat etti

Şair ve yazar Ferit Edgü, 88 yaşında hayatını kaybetti. Edgü'nün vefatını, Everest Yayınları, sosyal medya hesabından "Değerli yazarımız Ferit Edgü'yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine, okurlarına, tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz" açıklamasıyla duyurdu. Sanatçının cenazesi, 24 Temmuz Çarşamba günü, Teşvikiye Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Ayrıca Edgü anısına aynı gün 15.00'te, Beyoğlu'ndaki Casa Botter Apartmanı'nda anma toplantısı gerçekleştirilecek.

 Tam adı İsmail Ferit Edgü olan usta yazar, 24 Şubat 1936'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı öğrenimini Paris'te sürdürdü. Öykü, deneme, roman, şiir, anı, biyografi, çocuk kitabı ve senaryo türünde birçok esere imza atan sanatçı ,1976-1990 yıllarında, kurucusu olduğu Ada Yayınları'nda, çağdaş Türk ve dünya yazarları ile şairlerinin eserlerini yayımladı. Edgü, "Bir Gemide" kitabıyla 1979'da "Sait Faik Hikaye Armağanı" ve "Ders Notları" eseriyle "Türk Dil Kurumu" ödüllerine, "Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı" kitabıyla ise 1988'de "Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü


Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi

Dilan ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 28 sanık hakkında açılan ve ilk duruşmasının eylül ayında görülmesine karar verilen dava kapsamında, 5 sanığın tutukluğuna yapılan itiraz reddedildi.

Aralarında Dilan Polat ile eşi Engin Polat'ın da olduğu 5 tutuklu sanığın avukatları, dava kapsamında düzenlenen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunun ardından 19 Temmuz'da müvekkillerinin tutukluluğuna itirazda bulundu.

Aynı gün itirazı değerlendiren Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Engin Polat'ında arasında bulunduğu 4 sanık hakkındaki itirazı reddetti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Dilan Polat için ise eksik evrak bulunduğu gerekçesiyle değerlendirmenin bugün yapılmasına karar verdi. Bugün dosyayı yeniden ele alan mahkeme heyeti, Dilan Polat hakkındaki itirazı da reddederek tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.


Gazze'de can kaybı 39 bini geçti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 290 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 23 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 91 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 6'ya, yaralananların sayısının da 89 bin 818'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Futbol: UEFA Şampiyonlar Ligi

UEFA Şampiyonlar Ligi 2024-25 sezonunda 3. eleme turu kuraları çekildi. Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en önemli turnuvasının 3. eleme turu kura çekimi, İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA merkezinde gerçekleştirildi.

Fenerbahçe, İsviçre temsilcisi Lugano'yu elemesi durumunda UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Fransa'nın Lille takımıyla karşılaşacak. Organizasyonda 3. eleme turu ilk maçları, 6-7 Ağustos, rövanşlar ise 13 Ağustos tarihinde oynanacak.


Irak Başbakanı Sudani'den uyuşturucuyla mücadelede işbirliği çağrısı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, toplumun güvenliği ve ekonomisini olumsuz etkileyen uyuşturucuyla mücadele alanında uluslararası işbirliğinin önemini dile getirerek, uyuşturucunun güvensiz bölge yaratmak, kalkınmayı durdurmak, ülkeleri zayıflatmak ve terörist toplamak için kullanıldığını söyledi.

Türkiye'nin de katılımıyla Bağdat'ta düzenlenen 2. Uluslararası Uyuşturucuyla Mücadele Konferansında konuşan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, "Toplumlarda ve ekonomide bu ölümcül zehirlerle (uyuşturucu) mücadelede ve bölge istikrarının sağlanmasında uluslararası koordinasyon ve ortak iş birliği düzeyinin yükseltilmesi gerekiyor" dedi. Uyuşturucu ticaretinin bölge istikrarsızlığının en önemli nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Sudani, şunları kaydetti:

Uyuşturucunun tehlikesi gençlere verdikleri zararla sınırlı değil, bir bütün olarak geleceği de tehlikeye sokuyor. Terörizm ve uyuşturucu çeteleri arasındaki işbirliği, hukukun kontrolü dışında izole alanlar yaratmayı, güvenliği istikrarsızlaştırmayı ve toplumların sağlam temellerini sarsmayı amaçlıyor. Uyuşturucu, terörist yaratmak, güvensiz bölge oluşturmak, gelişimi durdurmak ve ülkeleri zayıflatmak için olarak kullanıldı. Uyuşturucunun sonuçları, tıpkı Gazze'ye ve Filistin'de halkımıza yönelik devam eden saldırının hedeflediği gibi, savaşlardan, halkları yerinden edilmesi girişimlerden farklı değildir. Uyuşturucu ve terörizmin amacı çatışmayı yayarak, şiddet alanlarını genişletmek, radikalizm ve daha fazla mülteci yaratmak.


İsrail askerleri, Kanada vatandaşını "bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla" öldürdü

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi sınırında yer alan yerleşim yeri Netiv Ha’asara yakında bıçaklı saldırı girişiminde bulunulduğu belirtildi. Açıklamada, saldırı girişiminde bulunduğu iddia edilen kişinin "etkisiz hale getirildiği" aktarılırken, İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, olayda yaralanan olmadığını bildirdi.

 İsrail basını, bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddia edilen kişinin Kanada vatandaşı olduğunu yazdı. Kanada vatandaşının Netiv Ha’asara yakınında "İsrail ordusu Gazze'de sivilleri öldürüyor" diye bağırdığı ifade edildi. Daha sonra bıçak çıkardığı iddia edilen Kanada vatandaşının İsrail askerlerince vurulduğu ve olay yerinde öldüğü kaydedildi. Ölen Kanada vatandaşının turist olarak İsrail'e geldiği aktarıldı. İsrail makamlarından ölen kişinin kimliğine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.


Emekli Sandığından aylık alanların zam farkı 26 Temmuz'da ödenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların 2024 yılı temmuz dönemi zam farklarının ödemesi 26 Temmuz 2024 tarihinde yapılacaktır" ifadesine yer verildi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/1-c bendi kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan toplam 2 milyon 441 bin 795 kişinin 1 Temmuz 2024 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarlarının, aylık almakta oldukları banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına gönderileceği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Buna göre aylıklarını her ay alanlara temmuz ayı olmak üzere 1 aylık maaş farkı tutarında, aylıklarını üçer aylıklar halinde almakta olanlardan 1. grupta mayıs-haziran-temmuz döneminde aylık alanlara temmuz ayı olmak üzere 1 aylık maaş farkı tutarında, 2. grupta haziran-temmuz-ağustos döneminde aylık alanlara temmuz ve ağustos ayları olmak üzere 2 aylık maaş farkı tutarında, 3. grupta temmuz-ağustos-eylül döneminde aylık alanlara temmuz, ağustos ve eylül ayları olmak üzere 3 aylık maaş farkı tutarında tahakkuk ettirilmiştir. Toplam fark ödemesi tutarı 11 milyar liradır.


Aylin Cesur İYİ Parti’den istifa etti

TBMM 27. dönemde İYİ Parti'den milletvekili seçilen Aylin Cesur, sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurdu. Cesur açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

İYİ Parti üyesi olduğum günden beri birlikte çalıştığım tüm kıymetli İYİ Parti’li arkadaşlarıma, ‘Türkiye daha iyi olsun’ diye yola çıkmış ve ülkemizin demokrasi ve kalkınma mücadelesine katkı sağlamak için bizimle birlikte canla başla çalışmış tüm teşkilat mensuplarına, sevgili gençlerimize, kadınlarımıza ve parti gönüllüsü arkadaşlarıma, İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’e ve tüm parti kurucularına teşekkürlerimi sunuyor; İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu ve yönetimine, halen görevde olan İYİ Parti teşkilatlarına ve halen görevde olmayan parti mensuplarına başarılar ve esenlikler diliyorum.

 


Netanyahu: Başkan kim olursa olsun İsrail ABD'nin en güçlü müttefikidir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından "Başkan kim olursa olsun İsrail, ABD'nin en güçlü müttefikidir." dedi.

The Times of Israel'in haberine göre Netanyahu, Washington ziyareti için yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesine ilişkin konuştu.

Bu konuda ilk kez değerlendirmede bulunan Netanyahu, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yürüttüğü saldırılarda verdiği destek nedeniyle Biden'dan övgüyle söz etti. İsrail Başbakanı, ziyaret esnasında Biden'ı görmeyi umduğunu belirterek "ziyaretinin Biden'a uzun ve seçkin kariyeri boyunca İsrail için yaptığı şeylerden dolayı teşekkür etmek için bir fırsat olacağını" söyledi.

Washington ziyaretinde 7 Ekim saldırılarından bu yana devam eden gelişmelerin tartışılacağı mesajını veren Netanyahu, Biden ile "rehinelerin serbest bırakılması, Hamas'ın yenilgiye uğratılması, İran'ın terör ekseniyle yüzleşmeyi ve İsrail vatandaşlarının tamamının kuzey ve güneydeki evlerine güvenli şekilde dönmesinin sağlanmasını" ele alacağını ifade etti. Başbakan Netanyahu, Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde ve Kongre'de yapacağı konuşmada, "Amerikan halkı bir sonraki başkan olarak kimi seçerse seçsin, İsrail'in, ABD'nin OrtaDoğu'daki vazgeçilmez ve güçlü müttefiki olmaya devam edeceğini söyleyeceğim." ifadelerini kullandı. Netanyahu, iki ülkenin "birleşik cephe" olmasının önemini de vurgulayarak, ABD ve İsrail'in "bugün, yarın ve daima birlikte" olduğunu aktardı.


Bakan Şimşek: Dezenflasyon süreci önümüzdeki aylarda daha da belirginleşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Merkez Bankasının temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına ilişkin paylaşım yaptı.

Enflasyon beklentilerinin hedeflere yakınsadığına dikkati çeken Şimşek, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43'e, 12 ay sonrasının yüzde 30'a ve 24 ay sonrasının yüzde 19,3'e düştüğünü aktardı.

Şimşek, gelecek öngörülerine yönelik olarak da şunları kaydetti:

Orta Vadeli Program'ı açıkladığımızdan beri 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri kesintisiz geriledi. Gerçekleşen yıllık enflasyonun yükselişte olduğu bu dönemde beklentilerin iyileşiyor olması dezenflasyona yönelik politikalarımızın başarılı olacağına yönelik inancı göstermektedir. Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin düşüş öngörüyoruz. Dezenflasyon süreci önümüzdeki aylarda daha da belirginleşecek.


Hatay'da 3 bin 500 yıllık tablet gün ışığına kavuştu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde "Eski Alalah" olarak bilinen "Aççana Höyük"te sürdürülen çalışmalarda 3 bin 500 yıllık tabletin gün ışığına kavuştuğunu duyurdu.

Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilk okumalara göre milattan önce 15'inci yüzyıla tarihlenen Akadça çivi yazılı tablette, yüklü miktarda mobilya alışverişine ilişkin kayıtların yer aldığını belirtti. Bakan Ersoy, "28 gram ağırlığındaki bu tabletin Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı. Tarihi mirasın bulunmasındaki özverili çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı ekiplerini tebrik eden Ersoy, Anadolu'nun zengin mirasını gelecek nesillere taşımak üzere büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurguladı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Eski Alalah Kenti kazıları kapsamında deprem sonrası sürdürülen restorasyon çalışmalarında bulunan tablet Akadça çivi yazılı olarak dönemine ışık tutuyor. Tablet, Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunuyor. Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora öğrencisi Zeynep Türker'in çalıştığı tablet 4,2 ile 3,5 santimetre ölçüleri, 1,6 santimetre kalınlığı ve 27,85 gram ağırlığıyla dikkati çekiyor. İlk satırlarında yüklü miktarda ahşap masa, sandalye ve tabure alımının kaydedildiği buluntudaki sayılar ve kimin aldığı ya da kime verildiği gibi konular üzerinde dil bilimciler çalışmalarını sürdürüyor.

AA-20240722-35200525-35200522-HATAYDA_3_BIN_500_YILLIK_TABLET_GUN_ISIGINA_KAVUS.jpg
Fotoğraf: AA

Bangladeş mahkemesi 139 kişinin öldüğü protestolar sonrası kamuda kontenjanların çoğunu iptal etti

Bangladeş Yüksek Mahkemesi dün, savaşa katılanların yakınlarına kamuda kontenjan ayrılması ile öğrencilerin ülke çapında başlattığı protestolarda 139 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, söz konusu kontenjanların çoğunu kaldırdı.

Ancak bazı protestocu grup liderleri, tutuklu bazı öğrenci liderlerinin serbest bırakılması, internet ve mobil hizmetlerin yeniden sağlanmasının güvence altına alınana kadar eylemlerine devam etmeyi planladıklarını söyledi.

Başsavcı A.M. Amin Uddin Reuters'a yaptığı açıklamada, alt mahkemenin kararını reddeden Yüksek Mahkeme Temyiz Dairesi'nin, devlet işlerinin %93'ünün liyakat esasına göre adaylara açık olması gerektiği yönünde karar verdiğini söyledi.

Başbakan Sheikh Hasina yönetimi 2018 yılında, işlerin yüzde 56'sının bağımsızlık savaşına katılanların aileleri, kadınlar ve az gelişmiş bölgelerden gelenler gibi gruplara ayrıldığı kota sistemini kaldırmıştı. Ancak alt mahkemenin geçen ay bu sistemi yeniden yürürlüğe koyması geçen hafta protestolara yol açmış, protestoların ardından internet kesilmiş, ordu sokaklara inmiş ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Amin Uddin, "Öğrenciler, Pazartesi gününden bu yana Bangladeş'te meydana gelen şiddet ve kundaklama olaylarının hiçbir şekilde parçası olmadıklarını açıkça ifade ettiler. Bugünkü karardan sonra normalliğin geri döneceğini ve art niyetli kişilerin insanları kışkırtmayı bırakacağını umuyorum" dedi.


İsrail, Gazze'de Filistinliler için "güvenli" ilan ettiği bölgenin derhal boşaltılmasını istedi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Gazze'nin Han Yunus şehrinin doğusunda daha önce güvenli bölge olarak açıkladığı bazı yerlere "operasyon düzenleneceğini" ifade ederek bölge sakinlerinin tahliyesi çağrısında bulundu.

Adraee, İsrail'in "güvenli bölge" olarak açıklanan bölgeyi daraltarak, bir kısmına saldırı yapacağını ve Filistinlilerin "derhal ve geçici olarak" El-Mevasi'ye gitmelerini istedi.


Eski ABD başkanlarından, Biden'ın seçim yarışından çekilmesinin ardından açıklama

Eski ABD başkanları Barack Obama ve Bill Clinton, Başkan Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton, yaptıkları yazılı açıklamada, başkanlığı döneminde çok büyük başarılar kaydettiğini belirttikleri Biden'a teşekkür etti.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın tekrar başkan seçilme ihtimalinin derin endişe kaynağı olduğunu ifade eden Clinton çifti, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tam destek verdiklerini bildirdi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise yazılı açıklamasında, Biden'ın ABD tarihinin en önemli başkanlarından biri olduğunu belirtti. Biden'ın yaklaşık 4 yıl boyunca ülkeyi Donald Trump başkanlığından "koruduğu" değerlendirmesinde bulunan Obama, Biden'ın bu seçimde de risklerin farkında olduğunu ifade etti. Açıklamasında açık şekilde Harris'in adaylığına destek vermeyen Obama, "Gelecek günlerde biraz bilinmeyen sularda yüzeceğiz ancak parti liderlerimize güvenim sonsuz." mesajını verdi.


Ağrı Dağı'nda tipide kaybolan 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Tırmandıkları Ağrı Dağı'nda olumsuz hava koşulları nedeniyle kaybolan 2 kişinin cansız bedeni bulundu. Yerel rehber Barzani Ceylan ve bir arkadaşı, olumsuz hava koşulları nedeniyle dağın zirveye yakın bölgesinde kaybolan 2 kişiyi bulmak için gece saatlerinde zirveye doğru tırmanışa geçti. Ceylan, Dilek Gökbulak ile Muhammed Halim Dalgın'ın cansız bedenlerini 4 bin 900 rakımda buldu.

Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, cenazelerin bulundukları yerden alınması için çalışma başlattı. 20 Temmuz Cumartesi günü 5 bin 137 rakımlı Ağrı Dağı'na tırmanan bir gruptan 2 kişi, 5 bin 50 rakımda sis ve tipi nedeniyle mahsur kalmış, daha sonra kaybolmuştu. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri bölgede İHA destekli arama kurtarma çalışması başlatmıştı.


Suç örgütüne yönelik "Kuyu-11" operasyonunda 61 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu, "tefecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yağma ve tehdit" suçlarına yönelik 4 ilde operasyon düzenlendiğini belirtti.

Operasyonda tefecilik suçu işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, vatandaşlara yüksek faiz karşılığında borç para verdikleri, borçlara karşılık teminat olarak farklı tutarlarda birçok çek, senet, taşınmaz ve araç aldıkları, borç alan kişileri ve ailelerini tehdit ettiklerinin tespit edildiğini anlatan Yerlikaya, elebaşılığını Tuncer Aslan'ın yaptığı suç örgütünün çökertilerek, 61 şüphelinin yakalandığını ifade etti. Bakan Yerlikaya, operasyon sonucu 6'sı ruhsatsız 8 tabanca, 2 pompalı tüfek ile çok sayıda senet ve çek ele geçirildiğini aktardı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU