Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

AKOM'dan fırtına ve yağış raporu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentin farklı bölgelerinde metrekareye 15 ila 50 kilogram yağış düştüğünü, yağışın 75 kilograma ulaştığı Çatalca'da dere kenarında mahsur kalan 5 kişinin kurtarıldığını bildirdi. AKOM'un yağış ve fırtına raporunda, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde soğuk ve yağışlı havanın etkili olduğu belirtildi. Raporda, "İl genelinde sabah erken saatlerden itibaren etkili olan sağanak yağmur neticesinde İstanbul'un farklı bölgelerinde metrekareye 15 ila 50 kilogram arasında yağış kaydedilirken Çatalca'nın ormanlık bölgelerinde bu değer 75 kilograma ulaşmıştır. En fazla yağış Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Eyüp ve Büyükçekmece ilçelerimizde gözlenmiştir." denildi. Kent genelinde hafif şekilde devam eden yağışın ilerleyen saatlerde bölgeyi terk edeceği aktarılan raporda, halihazırda 8-11 derece aralığına gerileyen sıcaklıkların yarından itibaren tekrardan artarak yeni hafta boyunca 25 derece civarına ve yaz değerlerine yükseleceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Raporda, kuvvetli sağanak, yağmur ve fırtına nedeniyle yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı hazırda bekleyen İBB ekiplerinin, 3 bin 320 personel, 1717 araç ve iş makinesiyle il genelinden alınan ihbarlar doğrultusunda müdahale çalışmalarını yaptığı kaydedildi. Sorun yaşanan noktaların da yer aldığı raporda, "Çatalca Karacaköy Mahallesi Ahmetpaşa Caddesi Binkılıç Deresi mevkisi yoğun yağış sonrası derenin yükselmesi sonucu dere kenarında mahsur kalan 5 kişi itfaiye ve İstanbul İtfaiyesi Sualtı Arama Kurtarma (İSAK) ekipleri tarafından kurtarılmıştır." ifadelerine yer verildi. İstanbul İtfaiyesi de sosyal medya hesabından mahsur kalan kişilerin kurtarılma görüntülerini paylaştı. Öte yandan raporda, kentte etkili olan yağış nedeniyle M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Yenibosna istasyonunda su baskını, Küçükçekmece Cumhuriyet Mahallesi'nde de bir binanın bahçesindeki istinat duvarında çökme yaşandığı aktarıldı. Rapora göre, 12 göllenme, 10 ağaç devrilmesi, 5 su baskını, 3 yol çökmesi ve 2 toprak kayması olayına da müdahale edildi.


Batı Karadeniz'deki 17 üniversiteden yabancı öğrencilerle ilgili ortak bildiri: Türkiye’nin gönül elçileri olan uluslararası öğrencilerimize de sahip çıkmaya devam edeceğiz

Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) üyesi 17 üniversite, son zamanlarda uluslararası öğrencilere yönelik yapılan açıklamalarla ilgili ortak bildiri yayımladı. Ortak bildiride, yükseköğretimde gösterdiği atılımlarla dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına giren Türkiye'nin, küresel bir eğitim merkezi haline gelmeyi başardığı belirtilerek, bu süreçte ülkenin 12. Kalkınma Planı arasında da yer alan uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin de sürecin ilerlemesinde ve sürdürülebilirliğinde önemli katkılar sunduğu kaydedildi. Son zamanlarda üniversiteler için bir kazanım olarak değerlendirilmesi gereken ve birçok ülkenin gelişim stratejileri arasında önemli bir yerde duran uluslararasılaşma çabalarına talihsiz açıklamalarla zarar verildiğine dikkatin çekildiği bildiride, "Unutulmamalıdır ki bu tür eylemler sadece yükseköğretim kurumlarımızın hedeflerine zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda 'bilim diplomasisi' aracılığıyla Türkiye'nin gücüne güç katan barış ve uyum ortamını da bozmaktadır." ifadeleri kullanıldı. Bildiride, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) koordinasyonunda üniversitelerin birçok alanda elde ettikleri başarıların görmezden gelinemez bir gerçek olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Ülkemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve akademik gelişimine katkı sunan politikaları sekteye uğratmaya çalışmak ve öğrencilerimizi hedef göstererek ötekileştirmek iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Bizler; kadim kültürümüz, değerlerimiz ve bilimsel duruşumuz ile Türk yükseköğrenim alanının uluslararasılaşma vizyonuyla ulaştığı seviyeyi yükseltmek için üniversitelerimizde öğrenim gören tüm bileşenlerimiz gibi Türkiye’nin gönül elçileri olan uluslararası öğrencilerimize de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Daha adil bir dünya ve daha güçlü bir Türkiye Yüzyılı hedefiyle yarınlarımıza değer katmayı sürdüreceğiz.


Japon Donanmasına ait 2 helikopter Pasifik Okyanusu'na düştü: 8 personel kayıp

Japonya Donanmasına ait 8 personeli taşıyan 2 helikopter, gece eğitim uçuşu sırasında Pasifik Okyanusu'na düştü. Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, gece uçuş eğitimi sırasında Pasifik Okyanusu'na düşen 2 donanma helikopterine ilişkin basına açıklama yaptı. Kihara, başkent Tokyo'nun güneyindeki Torishima Adası açıklarında her birinde 4'er personel bulunan SH-60K model helikopterlerle irtibatın kesildiğini kaydetti. Bakan, kazanın nedeninin henüz belirlenemediğini bildirdi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.


İstinye Park AVM'de yangın

İstinye Park AVM’nin otoparkında yangın çıktı. Otoparktaki bir araç bilinmeyen bir nedenle yanmaya başladı. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürüldü. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. AVM’nin içerisini duman kaplarken, vatandaşlar tahliye edildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından vatandaşlar tekrar AVM'ye alındı. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Pınar Mahallesi'nde bulunan alışveriş merkezinin otopark bölümünde çıkan yangının AVM'deki görevliler tarafından söndürüldüğü belirtilerek, "Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır. Olay yeri itfaiye ekipleri tarafından kontrol edilmiş olup, yangının çıkış sebebi, itfaiyenin incelemesi sonrasında belirlenecektir." ifadesi kullanıldı.

 


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli'nden İsrail Dışişleri Bakanına yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail Dışişleri Bakanı'nın sosyal medyadan yaptığı paylaşıma ilişkin, "Utanması gereken, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 35 bine yakın Filistinliyi katleden İsrailli yetkililerdir." ifadesini kullandı. Keçeli, X sosyal medya platformundan İsrailli Bakan'ın paylaşıma cevap verdi. "Utanması gereken, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 35 bine yakın Filistinliyi katleden İsrailli yetkililerdir." paylaşımını yapan Keçeli, İsrail hükümet üyelerinin gündemi değiştirme çabalarının sonuç vermeyeceğini vurguladı. Keçeli, Türkiye’nin önceliğinin, Gazze’deki katliamın sona ermesinin sağlanması ve Filistin devletinin kurularak bölgede kalıcı barışın tesisi olduğunu vurgulayarak, bu doğrultuda çalışmaya ve İsrail’in işlediği suçlarla ilgili gerçekleri dile getirmeye devam edeceklerini aktardı.


İsrail'de binlerce kişi sokaklarda: Netanyahu'ya istifa çağrısı yapıldı, esirlerin geri getirilmesi istendi

Tel Aviv'de binlerce İsrailli, Gazze'ye saldırılar devam ederken Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası, erken seçim ve İsrailli esirlerin evlerine geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi. İsrail bayrakları taşıyan göstericiler, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhine pankart, afiş ve dövizler taşıdı.


Afganistan'da son iki haftada seller nedeniyle 99 kişi hayatını kaybetti

Afganistan'da son iki haftada meydana gelen seller nedeniyle 99 kişinin öldüğü bildirildi. Afgan basınında yer alan haberlere göre, seller en çok Gazni, Paktia, Cüzcan, Farah, Samangan, Pervan, Hilmend ve Nangerhar vilayetlerinde can ve mal kayıplarına neden oldu. Afganistan geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik, son 4 günde en az 29, 11-14 Nisan tarihlerinde de en az 33 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Kimi bölgelerde aşırı yağışların yol açtığı toprak kaymalarında da can kayıpları oldu. TOLO News kanalının aktardığına göre son iki haftada ülke genelindeki seller nedeniyle 99 kişi hayatını kaybederken 60'dan fazla kişi de yaralandı. Öte yandan, Afganistan meteoroloji kurumu da özellikle ülkenin orta ve kuzeydoğu bölgelerinde aşırı yağış ve sel ihtimali uyarısında bulundu.


İsrail Dışişleri Bakanı'ndan Heniyye'yle görüşen Erdoğan'a tepki: Utanmalısın

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile görüşmesine şu tepkiyi gösterdi. Sosyal medya hesabı üzerinden Erdoğan ve Haniye'nin görüşme fotoğrafını paylaşarak "Müslüman Kardeşler: Tecavüz, katliam, cesetlere saygısızlık, bebek yakma. Erdoğan, utanmalısın" ifadelerini kullandı. Katz, paylaşımını hem ibranice hem de Türkçe yaptı. Katz'ın paylaşımı şöyle:

Müslüman Kardeşler: Tecavüz, katliam, cesetlere saygısızlık, bebek yakma. Erdoğan utanmalısın.


Yalova-Yenikapı seferini yapan feribottaki bazı araçlar fırtınada hasar gördü

Marmara Denizi'nde Yalova-Yenikapı seferini yapan feribottaki bazı araçlarda fırtına sebebiyle hasar meydana geldi. Yalova'dan 15.45'te Yenikapı'ya hareket eden feribot, bir saat olarak planlanan seferini olumsuz hava koşulları nedeniyle iki saatte tamamladı. Fırtınada dalgaların etkisiyle feribotun ön kısmındaki bazı araçlar hasar gördü. Bazı araçların ön camları kırıldı, bazılarının kaportalarında hasar meydana geldi.


Paris sokaklarında deve geçit töreni

Fransa'nın başkenti Paris sokaklarında "2024 Uluslararası Devegiller Yılı" etkinlikleri kapsamında deve geçit töreni düzenlendi. Aralarında Suudi Arabistan, Pakistan, Mısır, Hindistan, Tunus, Katar, Fas ve Avustralya'nın da bulunduğu otuza yakın yabancı heyet etkinliğe deve, lama ve alpakalarıyla katılım sağladı. Birleşmiş Milletler, Devegillerin kullanılmayan potansiyeli konusunda farkındalık oluşturmayı ve daha fazla araştırmayı, kapasite geliştirmeyi ve yenilikçi uygulama ve teknolojilerin kullanımını savunarak, devegiller sektörüne daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunmak amacıyla 2024 yılını "Uluslararası Deve Yılı" olarak ilan etmişti.


Londra Belediye Başkanı Khan'dan İngiltere Başbakanı ve ABD Başkanına Gazze çağrısı: Ölümlerin durdurulması için nüfuzunuzu kullanın

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve ABD Başkanı Joe Biden'dan Gazze'de akan kanın durması için nüfuzlarını kullanmasını istedi. İngiltere'nin başkenti Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı'nda bu yıl 19'uncu kez "Meydanda Bayram" etkinliği düzenlendi. Müslüman ülkelerden yiyecekler ve hediyelik eşyaların satılıp ülke kültürlerinin tanıtıldığı stantların kurulduğu meydanda farklı ülkelerden müzik ve dans grupları gösteriler sergiledi. Etkinliğin ev sahibi Londra'nın Müslüman belediye başkanı Sadık Khan, meydanda toplanan binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, "Bu ramazan, hayat pahalılığı, Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) ve Gazze'de yaşanan yıkım nedeniyle çok zor geçen bir ramazan oldu." diye konuştu. Khan, son altı aydır Gazze'de yaklaşık 14 bini çocuk olmak üzere 34 bine yakın insanın öldürüldüğünü belirterek, "Esirlerin serbest bırakılmasını ve akan kanın durdurulmasını istiyoruz, ateşkes istiyoruz, İsrail'e silah satışının durdurulmasını istiyoruz. Başbakan Rishi Sunak ve Başkan Joe Biden, ölümlerin durdurulması için nüfuzunuzu kullanın diyoruz." ifadelerini kullandı.


MHP'li eski başkan CHP'li yeni başkana teşekkür

Etimesgut Belediyesi'nin eski MHP'li Başkanı Enver Demirel, belediyeyi borçsuz devraldıklarını açıklayan CHP'li Erdal Beşikçioğlu'na teşekkür etti.

Demirel şunları söyledi:

Milliyetçi Hareket Partisi'nin üretken belediyecilik anlayışıyla; uyguladığımız mali disiplinle kendi kaynaklarımızla, borçsuz, faiz ödemeden; hemşehrilerimizin yaşam kalitesini artran onlarca hizmet ürettik. Etimesgut Belediyesi gerçekleştirdiği onlarca tesise, hizmete rağmen borcu olmayan ve hizmet üretebilecek kaynağı olan Türkiye'nin ender belediyelerinden biridir. Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Erdal Besikçioğlu'na "borçsuz belediye devraldıkları" yönündeki dürüst açıklamaları için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüştü. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. İletişim Başkanlığı görüşmeyle ilgili şu açıklamayı yaptı: 

Görüşmede Türkiye ve Mısır ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili gelişmeler ile küresel ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları sürdükçe gerilimin ve çatışmaların bölgeye yayılma riskinin bulunduğunu söyledi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan; bölgenin tamamının çatışma sarmalı içine düşmemesi için İsrail-İran gerginliğinin azaltılmasının önemli, bunun için İslam ülkelerinin birlikte çalışmasının ise elzem olduğunu ifade etti.  Bölgede kalıcı çözüm için sağduyulu hareketin, stratejik aklın kullanılmasının hayati önemde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki İsrail zulmünün son bulması için de öncelikle acil kalıcı ateşkesin tesisinin ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz ulaşımının gerekli olduğunu belirtti. 

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.


Bu defa DEM Parti, müfettiş talep etti

AK Parti'den DEM Parti'ye geçen Viranşehir Belediyesi'ne ilişkin Sayıştay ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından müfettiş-inceleme talebinde bulunuldu.

Belediye Eş Başkanları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan imzasıyla Viranşehir Belediyesi'nin kurumsal hesabından yapılan açıklamada belediyenin geçmiş dönemden kalan borcunun 421 milyon 780 bin 594 TL olduğu açıklanarak şu ifadeler kullanıldı:

Bildiğiniz üzere önceki yönetim belediyemizi ciddi bir şekilde borçlandırmıştır. Seçimlerde söz verdiğimiz üzere Sayıştay ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından müfettiş-inceleme talebinde bulunduk. Yapılan çalışmalar neticesinde bugüne kadar tespit edebildiğimiz Belediyemize bırakılan borç miktarı 421.780.594,85-TL’dir. İlerleyen zamanlarda tespit edemediğimiz, açığa çıkacak borçları halkımızla ayrıca paylaşacağız. Sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Viranşehir halkımıza saygıyla duyururuz.
 


İlk seferine çıkan "Turistik Diyarbakır Ekspresi" Diyarbakır'a ulaştı

Tarihi Ankara Garı'ndan bu sezon ilk seferine başlayan "Turistik Diyarbakır Ekspresi", uzun bir yolculuğun ardından Diyarbakır'a ulaştı. Dün saat 12.00'da tarihi Ankara Garı'ndan yola çıkan, toplam 180 kişi kapasiteli 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşan "Turistik Diyarbakır Ekspresi" treni ile yolcular, tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkanı buldu. Belirli illerde turizm amaçlı molalar veren tren, Diyarbakır'a geldi. Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Diyarbakır Gar'ında "Turistik Diyarbakır Ekspresi" ile kente gelenleri çiçeklerle karşıladı.
Yolcular ve protokol üyeleri, davul zurna eşliğinde halay çekti. "Turistik Diyarbakır Ekspresi" treni yarın saat 12.00'de Ankara'ya doğru yola çıkacak.


İçişleri Bakanı Yerlikaya: Sur Belediyesi’nde Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden şüpheli gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Diyarbakır Sur Belediyesi mazbata töreni sonrasında, makam odasında bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözler sarf eden U.G. adlı şüpheli, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'müzce gözaltına alınmıştır" ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir araya geldi.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile görüşmesinde, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları ele alındı

“Türkiye'nin uluslararası toplumun dikkatini Filistinlilere uygulanan zulme çekmek için diplomatik gayretlerini sürdürdüğünü” belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan bu süreçte Filistinlilerin birlik içinde hareket etmesinin hayati öneme sahip olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  ticarete getirilen kısıtlamalar dahil İsrail'e yönelik bir dizi yaptırımın hayata geçirildiğini, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı zulmün bedelini mutlaka bir gün ödeyeceğini ifade etti

Türkiye'nin Filistin'e yönelik insani yardımlarını sürdürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 45 bin tondan fazla insani yardımın bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

AA-20240420-34321906-34321899-CUMHURBASKANI_ERDOGAN_HAMAS_SIYASI_BURO_BASKANI_ISMAIL_HENIYYE_ILE_GORUSTU.jpg
Fotoğraf: AA

Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile bir araya geldi.

Gopinath görüşmenin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. IMF Başkan Yardımcısı, Bakan Şimşek'i de etiketlediği paylaşımda, "Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile dünyanın görünümü  üzerine  mükemmel  sohbet" ifadelerini kullandı.


İran’da bin kişilik koroyla verilen def şölenine on binlerce kişi katıldı

İran’ın Kamyaran kentine bağlı Palangan köyünde geleneksel def etkinliği düzenlendi. Kadınların ve erkeklerden oluşan def ekipleri dağın eteklerinde def çalarak gösteri sundu. Kamyaran ilçesine bağlı Palangan köyünde her sene geleneksel def şöleni yapılıyor.

İran'ın farklı kentlerinden gelen ziyaretçiler ile köy sakinleri evlerin damlarında def çalarak ilahiler söylüyor. Bin def eşliğinde yapılan şölenin olduğu Palangan köyü ise mimarisi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.


AK Parti'li Çelik'ten Sur Belediyesinde Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakarete tepki

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyarbakır Sur Belediyesi makam odasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren sözler sarf edilmesine tepki gösterdi. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, şunları kaydetti:

Bazı DEM Parti yöneticilerinin umhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, Devletimizin ve milletimizin birliğini temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, bağımsızlığımızın sembolü şanlı bayrağımıza ve İstiklal Marşımıza yönelik çirkin yaklaşımları asla kabul edilemez. Siyaset alanı meşru bir alandır. Meşru alan içinde hareket etme yetkisi almış olanlar, yetkilerini gayrı meşru yaklaşımlar için kullanmazlar. Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz nettir. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin değerlerini savunmaya ve bunlara dönük saldırılara karşı durmaya devam edeceğiz.

 


İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: İsfahan'da kullanılan silahlar çocuklarımızın oynadığı oyuncaklara benziyordu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılmak üzere gittiği New York'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada İsrail'in İran'a düzenlediği iddia edilen saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abdullahiyan, "İsfahan'da kullanılan silahlar, insansız hava araçlarına değil, çocuklarımızın oynadığı oyuncaklara benziyordu" dedi. İsrail'in yeni bir maceraya atılmadığı müddetçe İran'ın tepki göstermeyeceğini dile getiren Abdullahiyan, "İsrail büyük ve kayda değer bir saldırı yapmadığı sürece İran'ın karşılık verme planı yok." diye konuştu. İsrail'in İran'a saldırması durumunda, çok daha şiddetli bir yanıt alacağını vurgulayan Abdullahiyan, "İsrail ciddi bir saldırıda bulunur ve bu bizim için kanıtlanırsa, cevabımız hızlı ve pişman olacakları şekilde üst seviyede olacaktır. Hayfa ve Tel Aviv'i vurabiliriz. İsrail'in tüm ekonomik limanlarını da hedef alabiliriz" ifadesini kullandı.


Sur Belediyesinde Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakarete ilişkin soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, Sur Belediyesinde mazbata töreni sonrasında, makam odasındaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözlerle ilgili soruşturma başlatıldı.

Başsavcılık, Diyarbakır Sur Belediyesinde mazbata töreni sonrasında, makam odasındaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözlere ilişkin "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından soruşturma başlattı.


İsrail'in 197 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 34 bin 49’a yükseldi

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 49'a yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 197 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 37 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 68 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 49'a, yaralı sayısının da 76 bin 901'e çıktığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi


AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu’ndan Rolex açıklaması: Alın teriyle helal yoldan edindiğim saatimi takmaya devam edeceğim

AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu “Rolex” saatiyle ilgili açıklama yaptı. Yenişehirlioğlu kendisini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ziyarete gelen bir grupla çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından, “Biz, bu milletin ta kendisiyiz” notuyla paylaşmış, kolundaki Rolex saatin gündeme gelmesi üzerine paylaşımını silmişti. Yenişehirlioğlu, sosyal medya hesabından paylaşımını neden kaldırdığını şöyle açıkladı:

Bu paylaşımımı silmemin sebebi şudur :Arkamda yer alan değerli Ispartalı partililerize yönelik hakaretler ve küfürlerden dolayıdır. Bu seviyesiz yorumlar silinse bile twetterde görülüyor. Oysa paylaşımım instagramda duruyor. Zira orada seviyesiz paylaşımlar silinince görülmüyor. Bu arada alın teriyle helal yoldan edindiğim saatimi takmaya devam edeceğim

 


ABD'deki Columbia Üniversitesinde Filistin yanlısı öğrenciler ile yönetim arasında gerginlik sürüyor

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde rektörlüğün, Filistin'i desteklemek amacıyla kampüs bahçesinde düzenlenen oturma eylemini New York polisini çağırarak dağıtmasıyla başlayan gerginlik devam ediyor. Filistin yanlısı göstericiler, bugün de üniversite binası önünde eylem yaptı. New York polisi, üniversite civarında geniş güvenlik önlemi alırken, ellerinde Filistin bayrağı ve pankartlarla bina önüne gelen göstericiler, attıkları sloganlar ve yaptıkları konuşmalarla üniversite yönetiminin tutumunu protesto etti.

İsmini sadece "D" olarak veren bir gösterici, "Eğer yanılmıyorsam rektör Mısırlı bir Arap. New York polisini, Arap halkına yönelik soykırımı protesto eden öğrencilere yöneltmek aslında gerçekten iğrenç" dedi. Göstericiler, üniversite yönetimine yönelik eleştirilerin yanında İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da "İşgal ve soykırıma son", "İnsanlık Gazze'nin yanında", "Filistin sonsuza kadar var olacak" şeklinde sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. Protesto sırasında bir kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Columbia Üniversitesi yönetimi, Filistin konusunda, ülkede anayasal bir hak olan öğrencilerin "ifade özgürlüğüne" karşı çıkmakla eleştiriliyor.

Columbia Üniversitesindeki olay

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinde Filistin yanlısı öğrenciler, okulun, Filistin işgalini ve Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı. Rektör Minouche Shafik, eylemin üniversitenin işleyişi için "tehdit oluşturduğunu" savunarak, New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuştu. Kampüse girerek oturma eylemine müdahale eden polis, 108 civarında öğrenciyi gözaltına almıştı. Okul yönetimi de eyleme karışan bazı öğrencileri okuldan uzaklaştırmıştı. Rektör Shafik'in tutumu, 7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını tekrar gündeme getirmişti.

AA-20240420-34317875-34317860-ABDDEKI_COLUMBIA_UNIVERSITESINDE_FILISTIN_YANLISI_OGRENCILER_ILE_YONETIM_ARASINDA_GERGINLIK_SURUYOR.jpg
Fotoğraf: AA

"Mahzen-30" operasyonlarıyla "Odacılar" organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batman merkezli Adana, Aydın, Mersin, Hakkari, Van, Mardin ve İzmir'de eş zamanlı "Mahzen-30" operasyonları düzenlendiğini belirtti. Operasyonlarda, elebaşılığını firari durumdaki Doğan Güney'in yaptığı "Odacılar" olarak bilinen organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı.

"Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçunu örgütlü olarak işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, sosyal medya üzerinden sahte kiralık bungalov ev ilanı vererek dolandırıcılık yaptıkları tespit edildi. Zanlıların, mağdurlardan elde ettikleri gelirleri önce yasal bahis platformlarındaki hesaplara, daha sonra bahisten kazanılmış gibi gösterip kendi banka hesaplarına aktararak paranın izini kaybettirmeye çalıştıkları ve toplam 18 bin 635 vatandaşı mağdur ettikleri belirlendi. MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucu, suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması kapsamında ilk belirlemelere göre, şüphelilere ait ve 34 milyon 530 bin lira değerinde işlem hacmine sahip 1283 banka hesabına el konuldu.

Operasyonlarda, ruhsatsız tabanca, çok sayıda cep telefonu, sim kart, banka ve kredi kartı ile birçok dijital materyal ele geçirildi. Yerlikaya, operasyonlara ilişkin "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek. Batman Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamız ile MASAK çalışanlarını tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle" ifadelerini kullandı.


Anayasa Mahkemesi Üyeliği’ne Ömer Çınar atandı

Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi seçilmesi kararı Resmi Gazete'de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar'ın AYM üyeliğine seçildiği belirtildi.


AK Partili Zeybekci'den İsrail'le ticaret açıklaması: Katliamı kınıyoruz eyvallah ama İsrail'le serbest ticaret anlaşmamız var, altı satıp bir alıyoruz

Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail'le ticaretin kayıt altında sürmesi gerektiğini söyledi. İzmir'de mermer ve doğaltaş fuarında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Denizli Metropol TV'de yayınlanan röportajında şunları söyledi:

Çünkü Filistin'e yaptığımız ihracatlar da bizim İsrail'e ihracat diye görünür, İsrail gümrüklerinden geçer. Bir hassas çalışmaya da ihtiyaç olduğuna inanıyorum. İsrail'e yapılan bu uygulamada yani tamamen yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde yapılabilir. Çünkü Denizli biliyorsunuz Türkiye'nin en önemli bakır kablo ihracatçısı olan bir şehir aynı zamanda. İsrail'de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var. Yani eyvallah, İsrail'in Filistin'de Müslümanlara Gazze'de yaptığı soykırımı, katliamı, bebek katliamını nefretle, şiddetle kınıyoruz, eyvallah. Buna diyecek hiçbir şey yok.

Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili, çünkü İsrail Serbest Ticaret Antlaşmamızın olduğu bir ülke. Yani 6 satıp 1  aldığımız bir ülke. O anlamda daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili de arkadaşlarımızla da çalışıyoruz. Ekonomik koordinasyonla ilgili bakanlarımızla da tekrar gündeme alıp, bunu biraz daha dikkatlice, hassas bir ayardan geçmesi gerektiğine ben şahsi olarak inanıyorum. Tabii ki partimizi veyahut da kabinemizi bağlayan bir söz değildir, ben biraz daha hassas bir ayarın olması gerektiğine inanıyorum.


CHP yerel seçimlerde parti aleyhine, başka parti veya aday lehine çalışan üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlattı

CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde bazı partililerin CHP aleyhine, başka parti veya adayların lehine çalışmalar yürüttüğünü ve bu üyeler hakkında disiplin sürecinin Merkez Yönetim Kurulu'nca başlatılacağını il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazı ile duyurdu. Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftci Binici ve Gökan Zeybek imzasıyla yayımlanan bildiri şöyle:

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde partimizin elde ettiği başarı örgütlerimizin özverili çalışmaları sayesinde gelmiştir. Her bir partilimiz, yürekten çalışmasını sürdürürken maalesef bazı üyelerimizin partimiz aleyhine, başka parti veya adayların lehine çalıştığı bilgileri edinilmiştir. Tüzüğümüzün 68/1-e maddesi 'Parti adaylarına karşı ya da başka parti adaylarından yana açık ya da gizli çalışmak' fiilinin kesin ihraç cezasıyla cezalandırılması gerektiğini düzenlemiştir. Bu  hükme göre partimiz aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerimizle ilgili disiplin süreci doğrudan Merkez Yönetim Kurulumuzca başlatılacaktır. Yerel seçimlerde partimiz aleyhine, başka parti veya aday lehine çalışan üyelerin disiplin kurullarına sevkinin yapılması için bu kişilerin isim ve partideki görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin 29 Nisan 2024 tarihine kadar Genel Merkez Yazı İşleri'ne bildirilmesi gerekmektedir. Delillendirilmemiş başvuruların işleme konmayacağını hatırlatır, gereğini rica eder, iyi çalışmalar dileriz.


Fed'den dünya çapında enflasyon uyarısı: Orta Doğu ve Ukrayna küresel ekonomi için risk

ABD Merkez Bankası (Fed), inatçı enflasyonun ve parasal sıkılaşmanın finansal istikrara yönelik en büyük risk olarak görüldüğünü bildirdi. Fed, Amerikan finansal sistemindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Finansal İstikrar Raporu'nun nisan sayısını yayımladı. Raporda, inatçı enflasyonun ve sıkı para politikasının etkilerinin piyasa katılımcıları arasında en çok belirtilen risk olmaya devam ettiği kaydedildi.

Piyasa katılımcılarının çoğunun enflasyonun yeniden hızlanmasının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceğini belirttiği aktarılan raporda, "Kalıcı enflasyonist baskıların beklenenden daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna yol açması riski en sık dile getirilen risk olmaya devam etti." ifadeleri kullanıldı. Katılımcıların yaklaşık üçte ikisinin politika belirsizliğini bir risk olarak gördüğü de belirtilen raporda, ticaret politikası ve artan jeopolitik gerilimlerle ilgili diğer dış politika konuları da dahil olmak üzere birçok belirsizlik alanına dikkat çekildiği kaydedildi. Raporda, ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili politika belirsizliğinin de dile getirildiği aktarıldı.

Fed'in raporunda, Orta Doğu'daki çatışmalar ve Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşının, enerji ve emtia piyasaları ile küresel değer zincirlerinde sürekli aksama olasılığı da dahil olmak üzere küresel ekonomik faaliyetlere yönelik riskler oluşturduğu belirtti. Jeopolitik gerilimlerin veya politika belirsizliğinin daha da artmasının ekonomik aktiviteyi azaltabileceğine işaret edilen raporda, bunun enflasyonu ve finansal piyasalardaki oynaklığı artırabileceği ifade edildi.


AK Parti Mardin İl Başkanlığından, Büyükşehir Belediye Meclisinde 'İstiklal Marşı' açıklaması

AK Parti Mardin İl Başkanlığınca, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi açılışındaki iddialara ilişkin açıklama yapıldı. AK Parti İl Başkanlığından yapılan açıklamada, DEM Parti'den Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk'ün başkanlığındaki ilk meclis toplantısının İstiklal Marşı ile başlanması beklenirken, direkt gündem maddelerine geçilmesi üzerine AK Parti Grubunun buna itiraz ettiği, İstiklal Marşı'nın okunması yönündeki taleplerini sundukları belirtildi.

Bu taleplerine DEM Parti Grubunun karşı çıktığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bu talebe DEM Parti Grubu tarafından 'Kapalı alanda olmaz' denilerek karşı çıkılmıştır. Yapılan istişareler sonucunda AK Parti Grubumuzda bulunan ilçe belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz birlikte ayağa kalkarak İstiklal Marşı'nı okuyarak saygı duruşunda bulunmuşlardır. O esnada DEM'li üyeler İstiklal Marşı'nı okumayarak oturdukları yerden izlemekle yetinmişlerdir. Tüm bu olaylar cereyan ederken bazı sosyal medya mecralarında milletimizin bağımsızlık sembolü İstiklal Marşı'nın 'yapılan oy birliği neticesinde okunmaması yönünde karar kılındığı' gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor ve bu yalan yanlış haberleri yayanları esefle kınıyoruz.

 


ABD'deki Columbia Üniversitesinde Filistin yanlısı öğrenciler ile yönetim arasında gerginlik sürüyor

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinde rektörlüğün, Filistin'i desteklemek amacıyla kampüs bahçesinde düzenlenen oturma eylemini New York polisini çağırarak dağıtmasıyla başlayan gerginlik devam ediyor. Filistin yanlısı göstericiler, bugün de üniversite binası önünde eylem yaptı. New York polisi, üniversite civarında geniş güvenlik önlemi alırken, ellerinde Filistin bayrağı ve pankartlarla bina önüne gelen göstericiler, attıkları sloganlar ve yaptıkları konuşmalarla üniversite yönetiminin tutumunu protesto etti. Göstericiler, üniversite yönetimine yönelik eleştirilerin yanında İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da "İşgal ve soykırıma son", "İnsanlık Gazze'nin yanında", "Filistin sonsuza kadar var olacak" şeklinde sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. Protesto sırasında bir kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Columbia Üniversitesi yönetimi, Filistin konusunda, ülkede anayasal bir hak olan öğrencilerin "ifade özgürlüğüne" karşı çıkmakla eleştiriliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU