İspanya'daki Rus pilot suikastının yeni detayları ortaya çıktı

Pilotun annesine ulaşmak için eski sevgilisiyle görüştüğü iddia edildi

Görgü tanıkları 6 yerinden vurulduktan sonra, arabayla Kuzmanov'un üzerinden geçildiğini aktarmıştı (Reuters)

Kullandığı helikopterle birlikte Ukrayna'ya sığındıktan birkaç ay sonra İspanya'da öldürülen Rus savaş pilotu Maxim Kuzminov suikastında yeni detaylar ortaya çıktı.

13 Şubat'ta işlenen cinayetin ardından İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, yetkili birimlerin Kuzminov'un gerçek kimliğinden ve ülkede bulunduğundan haberdar olmadığını öne sürmüştü.

Ancak El Mundo gazetesi, İspanya hükümetinin Rus pilotun ülkeye geldiğini ilk günden beri bildiğini yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde soruşturmayı yürüten savcılığın üzerinde durduğu en olası senaryoya da yer verildi.

Buna göre Kuzminov, kız arkadaşıyla iletişime geçmeye çalışırken saldırganlar tarafından tespit edilerek takibe alındı. Çok sayıda Rus'un yaşadığı Alicante kentine giderek annesini yanına almaya çalışan Kuzminov'un kimliğinin de bu sırada açığa çıktığı öne sürüldü.

Rus pilotun annesi Irina Kuzminova'ya, oğlu kullandığı helikopterle birlikte kaçmadan kısa bir süre önce Rusya'yı terk etmesinin söylendiği ve bunun için uydurma bir Kore gezisi ayarlandığı iddia edildi.

Kuzminova'nın bunun yerine Ukrayna'ya gittiği ve halen burada Kiev yönetiminin koruması altında yaşadığı belirtildi.

El Mundo'nun haberinde, Rus pilotun eski sevgilisi Elizaveta Ponomareva'nın cinayette rol oynamış olabileceği öne sürüldü. Suikasttan kısa süre önce çekilen fotoğraflara göre Ponomareva, Kuzminov'la halka açık yerlerde görülen tek kişiydi.

İspanyol savcılara göre, Kuzminov'un ölümcül hatası sevdiklerine ulaşmak için eski ilişkisini kullanması ve dinlendiği düşünülen bir Ukrayna hattıyla görüşme yapması oldu.

İspanyol yetkililer suikastın Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor. Moskova ise iddiaları reddediyor.

SVR şefi Sergey Narışkin suikastla ilgili herhangi bir yorum yapmasa da, Kuzminov'u "hain ve suçlu" diye nitelemiş ve Rus pilotun kaçmaya karar verdiği an ahlaken bir cesete dönüştüğünü söylemişti.

Rus savaş pilotu Maxim Kuzminov, geçen ağustosta Ukrayna istihbaratıyla anlaşarak kullandığı Mi-8 tipi helikopterle birlikte Ukrayna topraklarına kaçmıştı. Kuzminov'la birlikte helikopterde bulunan iki silah arkadaşının Ukrayna güçleri tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Kuzminov kaçışına gerekçe olarak savaş karşıtı olmasını göstermiş ancak Rus basınında yer alan haberlerde Kuzminov'un Kiev'den 500 bin dolar ödül ve pasaport aldığı iddia edilmişti.

 

Independent Türkçe, RT, El Mundo

DAHA FAZLA HABER OKU