Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İspanya'da yangın: 10 kişi hayatını kaybetti, 3 günlük yas ilan edildi

İspanya'nın doğusundaki Valensiya kent merkezinde dün akşam yanan apartmanda 10 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin yaralandığı belirtildi.Valensiya Belediyesi, yangında hayatını kaybedenlerin anısına kentte 3 günlük yas ilan etti. Yetkililer, çıkış nedeni henüz bilinmeyen, boş bir dairede başlayan yangının, binada kullanılan poliüretan kaplama malzemelerden dolayı kısa sürede 138 dairenin tamamına yayıldığını kaydetti.


Fatsa'daki altın madeni valilik kararıyla kapatıldı

İliç'teki facianın ardından, Fatsa'daki altın madeni valilik kararıyla kapatıldı. Oda TV'nin haberine göre; Valilik, Fatsa ilçesindeki siyanürlü altın madeninin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Karar; Ordu İdare Mahkemesi'nin 25 Aralık 2023 tarihli ruhsat iptali kararına istinaden alındı.


Trump: Başkan seçilirsem kimse İsa'nın haçına dokunamayacak

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yeniden başkan seçilmesi halinde Beyaz Saray'da "radikal sola" karşı Hristiyanlığın değerlerini savunacağı sözünü vererek, "Kimse Trump yönetimi altında İsa'nın haçına dokunamayacak, size yemin ediyorum." dedi. Başkanlık seçimini kazanıp yeniden başkan olması halinde Beyaz Saray'da Hristiyanlıkla ilgili değerleri savunacağını vurgulayan Trump, "Tarih boyunca tüm komünist rejimler kiliseleri ortadan kaldırmaya çalıştı, aynı faşist rejimlerin kiliseleri kontrol etmeye çalışması gibi. Amerika'da ise radikal sol her ikisini de yapmaya çalışıyor." diye konuştu. ABD'deki "radikal sol" grupların haç sembolünü kaldırıp onun yerine "toplumsal adalet bayrakları" koymaya çalıştıklarını savunan Trump, "Fakat kimse Trump yönetimi altında İsa'nın haçına dokunamayacak, size yemin ediyorum." dedi.


Milli Piyango İdaresi istedi, Twitch'e erişim engeli geldi

Dünyanın en popüler canlı yayın platformlarından Twitch için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli kararı alındı. Geçtiğimiz günlerde başka bir canlı yayın platformu olan Kick’e de erişim engeli getirilmişti. Twitch’e erişim engeli kararı ile ilgili BTK’nin internet sitesinde şu bilgi yer alıyor: 

twitch.tv, 22/02/2024 tarihli ve 2024/7 sayılı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla erişime engellenmiştir.

Erişim engeli için Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talepte bulunduğu görülse de bu talebin nedeni tam olarak bilinmiyor. Platformda Türkiye’de yasak olmasına rağmen casino vb. kumar oyunlarının yayınları yapıldığı biliniyordu. Kararın da bundan kaynaklandığı tahmin ediliyor.


CHP lideri Özel, Sosyalist Enternasyonal toplantısı için İspanya'da

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'na katılmak üzere İspanya'da bulunan Özel, Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliğini ziyaret etti. Özel, ziyarette Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci ile görüştü.


Hamas, İsrail güçleri Gazze'den çekilmediği sürece esirleri serbest bırakmamakta ısrarcı

 Hamas, İsrail ile esir takası anlaşması için Gazze Şeridi'ni işgal eden İsrail güçlerinin çekilmesini şart koşuyor. İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin üst düzey Filistinli yetkililere dayandırdığı habere göre, Hamas, işgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmediği sürece elinde tuttuğu esirlerin serbest bırakılmasını kabul etmeyeceği konusundaki ısrarını sürdürüyor. Filistinli yetkililere göre, Hamas, önceki müzakerelerdeki tutumundan geri adım atmadı.


İstinaf mahkemesi cezayı az buldu: 6 yaşında evlendirilen H.K.G davasında sanıklar yeniden yargılanacak

6 yaşındaki H.K.G.’nin evlendirilmesi davasında karar 23 Ekim 2023 tarihinde açıklanmış ve sanık Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmişti. Kararın ardından mağdur H.K.G.’nin avukatı, sanıkların avukat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşıdı. Dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi tarafından değerlendirildi. Değerlendirme yapan ceza dairesi sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirildi. Mağdur H.K.G.’nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince arttırım yapılması gerektiği kaydedildi. Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi dosyanın usul ve esas yönünden bozulmasına karar verdi. Sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanacaklar.


Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi son 16 turunda Belçika'nın Union Saint-Gilloise takımıyla eşleşti.

Fenerbahçe ilk maçını Belçika'da 7 Mart'ta oynayacak rövanş maçı ise 14 Mart tarihinde olacak.

Eşleşmeler şöyle:

Servette (İsviçre)-Viktoria Plzen (Çekya)

Ajax (Hollanda)-Aston Villa (İngiltere)

Molde (Norveç)-Club Brugge (Belçika)

Union Saint-Gilloise (Belçika)-Fenerbahçe

Dinamo Zagreb (Hırvatistan)-PAOK (Yunanistan)

Sturm Graz (Avusturya)-Lille (Fransa)

Maccabi Haifa (İsrail)-Fiorentina (İtalya)

Olympiakos (Yunanistan)-Maccabi Tel Aviv (İsrail)


Beyaz Saray: Biden, Rusya'ya yönelik 500 yeni yaptırım açıkladı

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'ya Ukrayna savaşı ve muhalif Aleksey Navalni'nin ölümü nedeniyle 500'ü aşkın yeni yaptırım getirdiğini açıkladı.

Beyaz Saray, Rusya'nın finans sektörü ve savunma sanayisinin yanı sıra Navalni'nin hapsiyle ile bağlantılı kişilerin de yaptırımların kapsamında olacağını açıkladı. Rus muhalif siyasetçi Navalni'nin geçen hafta cuma günü Yamal-Nenets bölgesindeki cezaevinde öldüğü açıklanmıştı. 


AA: PKK'nın sorumlularından Murat Kızıl, MİT ve emniyetin ortak operasyonuyla yakalandı

PKK’nın sorumlularından "Mazlum Mardin" kod adlı Murat Kızıl, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) ortak operasyonuyla Avrupa'ya kaçmaya çalışırken yakalandı.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde şu bilgiler yer aldı:

MİT ve EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı, terörist Murat Kızıl'ın yurtdışında saklandığı yeri tespit etti. Bir süre takip edilen "Mazlum Mardin" kod adlı terörist, Avrupa'ya kaçmaya çalışırken yakalandı. Türkiye'ye getirilen terörist Kızıl'ın 2015 yılında terör örgütü PKK/KCK'nın kırsal kadrolarına katıldığı belirtildi. Suriye ve Irak'ta sorumlu düzeyde faaliyet gösteren Kızıl'ın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan arandığı bildirildi.


TKP, İBB adayını açıkladı

TKP, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adaylarının gazeteci Orhan Gökdemir olduğunu duyurdu.


İsrail'in 140 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 29 bin 514'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı, son 24 saatte 104 artarak, 29 bin 514'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 140 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in son 24 saatte 104 Filistinliyi öldürdüğü belirtilen açıklama, toplam can kaybının 29 bin 514'e yükseldiği aktarıldı.

Son saldırılarda 160 Filistinlinin yaralanmasıyla toplam yaralı sayısının ise 69 bin 616'ya çıktığı aktarıldı.


İlim Yayma Cemiyeti’nden Ali Koç’a ziyaret

İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Genel Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kışla ve Genel Müdür Mesud Tan; Koç Holding Başkan Vekili Ali Koç'u Koç Holding merkez binasındaki ofisinde ziyaret etti.  Ziyarette Tülün, cemiyet faaliyetleri hakkında Ali Koç'a bilgi verdi. Cemiyetten yapılan açıklamada ziyarete dair şu bilgiler verildi:

Samimi bir havada geçen ziyaret sonrasında, 60’lı yıllarda her Ramazan ayında İstanbul İmam Hatip Yurdumuzda bir akşam iftar veren, Ali Koç'un dedesi merhum iş insanı Vehbi Koç'un 1967 yılında İlim Yayma Cemiyeti'nde verdiği iftara dair bir belge ve yine merhum Vehbi Koç'un, o dönem İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı olan, merhum Vehbi Bilimer'e gönderdiği mektubun yer aldığı bir tablo hediye etti.

b.jpg
Fotoğraf: İlim Yayma Cemiyeti

Türkiye'ye yılın ilk ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2 milyonu aştı

Türkiye, ocak ayında 2 milyon 47 bin 27 yabancı ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, turizmde 2023 yılını rekorla kapatan Türkiye'de, ocak ayı yabancı ziyaretçi sayısında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,05 artış yaşandı.

Ocak ayında 2 milyon 47 bin 27 yabancı ziyaretçi Türkiye'ye geldi. Türkiye, 2023 yılında toplam 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyar dolar da gelir rakamına ulaşmıştı. Kişi başı gecelik harcama ise 99 dolar olmuştu.


Dünya Bankası Türk ihracatçıların emisyon azaltmalarını desteklemek için 600 milyon euro kredi garantisini onayladı

Dünya Bankası Türk ihracatçıların karbon emisyonlarını azaltmalarını desteklemek amacıyla kullanılmak için 600 milyon euro tutarında bir kredi garantisini onayladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Dünya Bankası bugün (dün) Türk ihracatçıların rekabet güçlerini ve ihracat pazarlarını koruyabilmeleri için üretim süreçlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmalarını desteklemek amacıyla kullanılacak olan 600 milyon euro tutarında bir kredi garantisini onayladı" denildi.


Karamollaoğlu: 2006'da Erdoğan Erbakan Hoca'nın evini polis ile kuşattırdı, hapise attırmak istedi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, KRT yayınına katıldı.

Karamollaoğlu, programda yaptığı açıklamada AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Refah Partisi'nin kurucu lideri Necmettin Erbakan'ı hapse attırmak istediğini ifade etti.

Karamollaoğlu şöyle konuştu: 

AK Parti Erbakan Hoca'ya karşı çıktı hayattayken, ABD'den dönerken 'Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanıyım" diye geldi Erdoğan. Daha sonra Erbakan Hoca 2006 yılında hapse mahkum olduğunda polis ile vini kuşattırdı, hapse attırkam istedi


RTÜK, reklamlarla ilgili "daha sıkı denetim" kararı aldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tüm uyarılarına rağmen devam eden ihlaller nedeniyle reklamlarla ilgili daha sıkı denetim süreci başlatma kararı alındığını bildirdi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, son dönemdeki incelemelerde ticari iletişim yayınlarının hem içeriği hem de süreleriyle ilgili mevzuatta yer alan hükümlerin ihlal edildiğinin görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada,​ "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak 6112 sayılı Kanun'a aykırılık teşkil eden ticari iletişim yayınlarıyla ilgili tüm iyi niyetli uyarılarımızı zaman zaman gerek basın açıklamaları gerekse ikili görüşmeler yoluyla yapsak da yayıncılarımızın bu konuda gerekli özeni göstermedikleri belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi.

Yayınlarda 1 saatlik zaman diliminde yayınlanabilecek azami reklam süresinin 12 dakika olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bazı medya hizmet sağlayıcılarının bu süreyi aşarak hem rekabet ortamını zedelediği hem de kurallara uygun hareket eden muadillerine karşı haksızlık yaptığı belirtildi.

​Reklam yayınları esnasında ses seviyelerinin artırılması ve gizli reklam uygulaması gibi ihlallerin de tespit edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Ürün yerleştirme uygulamaları ise kanunun izin verdiği şekilde yapılmamaktadır. Ürün yerleştirme uygulamalarında, medya hizmet sağlayıcıların editöryal bağımsızlığına müdahale edildiği, ürün veya hizmetlerin kiralanması veya satın alınmasının doğrudan teşvik edildiği ve ürüne aşırı vurgu yapıldığı belirlenmiştir. Bu tespitlerin ardından Üst Kurulumuz, reklamlarla ilgili daha sıkı denetim süreci başlatma kararı almıştır.

Yukarıda bahsedilen temel kurallara uygun hareket edilmesi tüm yayıncılarımızın kendi menfaatine olacaktır. Aksi halde 6112 sayılı Kanundan kaynaklanan yaptırım gücümüzü çekinmeden kullanacağımızı açıkça ilan ediyoruz.


Galata Kulesi bugün ziyarete kapandı

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları sebebiyle bugünden itibaren bir ay süreyle ziyarete kapalı olacak. Kulenin çatı onarımı çalışmaları sebebiyle 8'inci katı geçen yıl kasımda ziyaret kapatılmıştı. Süreç içinde kulenin aleminin konservasyonu tamamlandı ve yerine yerleştirildi. Yapının beden duvarlarında ve zemininde ise jeoradar çalışmaları gerçekleştirildi.

Tespit edilen detaylar doğrultusunda kulenin dış cephe onarımı da yapılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan 400'e yakın göçmen kuş yuvasına zarar verilmeyecek. Tüm uygulamalar, kuş yuvaları ve ebabil kuşlarının göç mevsimi gözetilerek gerçekleştirilecek. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2013'te dahil edilen ve İstanbul silüetinin önemli yapılarından biri olan kuledeki çalışmaların nisanda tamamlanması planlanıyor.

AA-20240223-33785619-33785612-GALATA_KULESI_BUGUN_ZIYARETE_KAPANDI.jpg
Fotoğraf: AA

İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı, değişiklik yapılmadı ve 2024 yılı için de yüzde 50 olarak belirlendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirlerin alınması ve uygulanması, işsizlik riskini azaltılması işgücünün istihdam edilebilirliğini artırılması amacıyla kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı, 2024 yılı için yüzde 50 olarak belirlendi. Prim gelirleri oranı 2023 yılında yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarılmıştı.


Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan sigara bırakma tedavisi ve ürünleri ücretsiz olabilecek

Sağlık Bakanlığı tarafından sigara bırakma tedavisi ve bu kapsamda dağıtımı yapılan nikotin replasmanları ile ilaçlar ücretsiz olabilecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, sağlık kuruluşlarında sigara bırakma tedavisi ve bu hastalara sağlanan nikotin replasman preparatları ile ilaçlar 500 bin adetle sınırlı olmak üzere ücretsiz olabilecek.

Kararla, söz konusu hastaların aldığı tedavi ve ilaçlar, kamu hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlanabileceklerin tespitine yönelik 4736 sayılı kanun hükmünden muaf tutuldu.


İstanbul'da kentsel dönüşüme destek kararı Resmi Gazete'de

İstanbul’da yürütülecek kentsel dönüşüme desteğin kapsamı Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararına göre, hak sahiplerine 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi verilecek. Evi kentsel dönüşüme giren kiracılara ise 100 bin TL karşılıksız kira desteği verilecek. Dönüşüme giren iş yerleri için 350 bin TL’ye kadar hibe, 350 bin TL’ye kadar kredi verilecek.


Birol Güven, Sinema Genel Müdürü oldu

Senarist, yönetmen ve yapımcı Birol Güven'in, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü olarak atanmasına dair karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu da sosyal medya hesabından duyurdu.


7 Ekim sonrası Birleşik Krallık'ta Müslümanlara karşı nefret suçları 3 kat arttı

Birleşik Krallık'ta Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırıdan sonraki 4 ayda Müslüman karşıtı nefret vakalarının 3 kattan fazla arttığı bildirildi. Ülkede Müslüman karşıtı olayları ve nefret suçlarını izleyen sivil toplum kuruluşu Tell Mama'dan yapılan açıklamada, 7 Ekim 2023'ten 7 Şubat 2024'e kadar İngiltere'de Müslüman karşıtı 2 bin 10 vaka kaydedildiği belirtildi. Açıklamada, bu sayının, 2011'de Tell Mama'nın kurulduğu tarihten bu yana 4 ayda tespit edilen "en yüksek vaka sayısı" olarak kayıtlara geçtiği ifade edildi. Müslüman karşıtı vakaların 901'inin çevrim dışı, 1109'unun ise çevrim içi gerçekleştiği belirtilen açıklamada, bir yıl önceki aynı zaman diliminde  310 çevrim dışı ve 290 çevrim içi vaka kaydedildiği belirtildi. Vakalar türleri bakımından incelendiğinde bunların 535'inin taciz, 77'sinin tehdit, 83'ünün saldırı, 79'unun vandalizm, 69'unun ayrımcılık vakası, 39'unun nefret söylemi ve 19'unun Müslüman karşıtı yayın olduğu bilgisi verilen açıklamada, vakaların birinde Müslüman bir ailenin, evlerinin kapısına "Hamas" yazılarak hedef alındığı bildirildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU