Dünya dışı yaşamı araştıran bilim insanları, uzayın derinliklerinden yüzden fazla sinyal aldı

Patlamalar, mühendislerce dünyanın en hassas dinleme aygıtı olarak nitelenen radyo teleskopla kaydedildi

24 Eylül 2016'da çekilen fotoğraf, güneybatı Çin'in Guizhou eyaletinin Pingtang bölgesinde bulunan 500 metre genişliğindeki FAST isimli küresel radyo teleskopu gösteriyor (AFP)

Evrende Dünya dışı yaşamın izlerini arayan bilim insanları, derin uzaydan gelen yüzden fazla radyo sinyali tespit etti.

Bu patlamalar Çin'in yeni ve devasa radyo teleskopu "FAST" aracılığıyla dinlendi. Mühendislere göre bu teleskop dünya üzerindeki en hassas dinleme aygıtı.

Araştırmacılar 29 Ağustos'ta Evren'in yalnızca tek bir bölgesinden "çok sayıda patlamayı" kayıt altına aldığını söylüyor.

Bu patlamalar, hızlı radyo patlamaları (fast radio burst, FRB) ismi verilen kategoride yer alıyor. Bu tür patlamalar Dünya'ya şiddetli ve yüksek enerjili radyo dalgaları biçiminde ulaşıyor.

FRB'ler inanılmaz ölçüde "gürültülü" olmasına karşın henüz tamamen açıklanabilmiş değil. Bilim insanları böylesi yoğun patlamaların nereden geldiğinden ya da ne tarafından gönderildiğinden emin değil. Ortaya atılan olasılıklar arasında yıldızların kara deliklere düşmesi de var, Dünya dışı yaşam formlarının uzaya gönderdiği yapay patlamalar da.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiye kadar sadece çok az sayıda FRB'nin tekrar eden sinyaller barındırdığı tespit edildi. Ancak bilim insanları bu patlamaların kökenini daha fazla kavramak için en iyi imkanlardan birini sunan tekrarlayan patlamalara sahip bir kaynak bularak FAST teleskopu sayesinde muazzam sayıda patlamayı kaydetmeye başladı.

Araştırmacılar FRB121102 ismini verdikleri bu kaynağı ilk kez keşfettikleri 2012'den bu yana takip ediyor. 500 metre çapındaki FAST teleskopunun faaliyete girmesinin ardından bilim insanları daha fazla patlamayı kaydetme imkanına kavuştu.

Yeni teleskopla çalışmaya başlayan bilim ekibi, patlamaların nereden geldiğini anlamak için ağustosun sonundan eylülün başına kadar veri topladı.

Çin devlet medyasının haberine göre bu bilinen kaynakların daha fazla araştırılmasına olanak sağlayacak. Bilim insanları FAST'te bulunan teknoloji sayesinde daha fazla FRB bulunmasını umuyor.

Artık tüm işlevleriyle kullanıma geçen bu teleskop FRB'leri gözlemlemenin yanı sıra evrenin doğasına ait diğer ipuçlarını aramak için de kullanılacak. Bunların arasında evrenin nasıl var olduğuna ışık tutabilecek çalışmalar ve evrendeki hidrojenin kökenine dair araştırmalar da yer alıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU