Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu ele aldığı son davaları açıkladı

Suudi Arabistan: Devlet arazilerine el koyan ve milyonlarca riyal değerindeki yolsuzluk davalarına karışan iki kişi gözaltına alındı

Nazaha, yolsuzluk yapanlara karşı rehavete kapılmadan hareket etmeye devam edeceklerini belirtti / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Nazaha), yolsuzluğa karşı yürütülen çalışmalar kapsamında gözaltına alınan kişileri ve kendilerine yöneltilen suçlamaları duyurdu.

Nazaha’nın açıklamasında göre, eski bir noter başkanı ve erkek kardeşi, devlete ait geniş arazileri zimmete geçirme ve bunların satışından yasa dışı olarak 148 milyon riyal kar elde etme suçlamasıyla gözaltına alındı.

Bu yasadışı eylemde, eski bir hakime 10 milyon 250 bin riyal, iki çalışana ise bu araziler için tapu düzenleme konusunda iş birliği karşılığında 5 milyon riyal verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir başka önemli vakada, bölgelerden birinde görevli bir noter başkanı ve aynı bölgenin ilçe sekreterliğinde çalışan bir kişi, sahte belgeyle üç parsel araziye el koyup, bunları 1 milyon 223 bin riyal karşılığında vatandaşlara satma suçundan gözaltına alındı.

Eski bir belediye çalışanı, 171 milyon riyali aşan işlemleri içeren 299 izinsiz tedarik siparişi vermesi karşılığında ticari kuruluşlardan 63 milyon riyal elde ettiği için gözaltına alındı.

Bir bölgenin valiliğinde görevli bir çalışan ise 16 projeyi usulsüz bir şekilde işletmeye ihale etti ve kişisel olarak 2,65 milyon riyalin üzerinde kar elde etti.

Bir üniversite çalışanı, bir mühendislik laboratuvarından bilgisayar çalıp satma suçlamasıyla, İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nda görevli bir kişi de işlem prosedürlerini yasadışı bir şekilde tamamlaması karşılığında ülkede ikamet eden bir yabancıdan 10 bin riyal alma suçlamasıyla gözaltına alındı.

Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı tarafından istihdam edilen bir veteriner, tıbbi malzeme için eczane ihalesi de dahil olmak üzere kişisel kazanç için ihale süreçlerini manipüle etti.

Cezaevleri Genel Müdürlüğü’ndeki zimmete para geçirme olayı da açığa çıkarıldı.

Müdürlükteki bir binbaşı ve bir çalışan, mahkumların geçim fonundan 2,89 milyon riyali zimmete geçirmekle suçlandı.

Kolluk kuvvetlerinin dahil olduğu bir davada bir polis karakolu çalışanı, istasyonun kasasından 1,93 milyon riyali çalmaktan, bir astsubay da gözaltına alınan kadınlardan birine ait değerli mücevherlere el koyma suçundan gözaltına alındı.

Trafik Şube Müdürlüğü’nden bir asker, sahibinin haberi olmadan, yasadışı olarak bir aracı 165 bin riyale başkasına devretmek ve satmakla suçlandı.

Bir vatandaş, güvenlik noktasında durdurulan güvenlik görevlisine, yanında bulunan ve polisin aradığı bir sakinin serbest bırakılması karşılığında 100 bin riyal teklif etti.

Savunma Bakanlığı’nda bir astsubay, araçlarına tahsis edilen akaryakıtı satarak, 57 bin riyal alırken suçüstü yakalandı.

Bir vatandaş, düzensiz ikamet edenlere özel sınıflandırma sertifikaları verilmesi karşılığında 23 bin riyal alırken yakalandı.

Ulusal Su Şirketi ile anlaşmalı bir şirkette çalışan iki kişi, bir eve yasadışı bir şekilde su ve kanalizasyon hizmeti vermesi karşılığında 15 bin riyal aldı.

Bir diğer vatandaş, Suudi Elektrik Şirketi ile anlaşmalı bir güvenlik şirketinin çalışanına, deposundan bazı malzemeleri yasadışı bir şekilde almasına izin verilmesi karşılığında 3 bin riyal teklif etti.

Dört vatandaş ise bir üniversitenin güvenlik görevlilerine, malzeme yüklü bir nakliye kamyonunun bir depodan izinsiz bir şekilde çıkışını kolaylaştırması karşılığında 15 bin riyal teklif etti.

Suudi Telekom Şirketi ile anlaşmalı bir şirkette çalışan üç kişi, bir eve yasadışı bir şekilde internet hizmeti sunmaları karşılığında 6 bin riyal aldı.

Nazaha tarafından yapılan açıklamada, kamu fonlarını zimmetine geçiren, kişisel çıkarı için makamını kullanan ve kamunun çıkarlarına zarar veren kişileri çalıştıkları kurumdan ayrıldıktan sonra bile izlemeye ve sorumlu tutmaya devam edileceği ifade edildi.

Mali ve idari yolsuzluk suçlarının zaman aşımına uğramadığına vurgu yapan Nazaha, kanunun öngördüklerini, yolsuzluk yapanlara karşı rehavete kapılmadan uygulamaya devam edeceklerini de belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU