Müslüman oyları Biden'ın seçim kampanyasını riske atıyor

Amerikalı kimi seçmenler Biden'ın İsrail'e verdiği destekten duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler. Biden'ın tutumundan asıl yararlanan ise Cumhuriyetçiler oldu

Amerikalı Müslümanlar, Biden'ı müttefiki İsrail'e yeterince baskı uygulamamakla suçluyor / Fotoğraf: AFP

Joe Biden, ABD başkanlık seçimlerine bir yıl kala Ortadoğu politikası nedeniyle Arapların ve Müslümanların desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Bu durum, değişken eyaletlerde Cumhuriyetçilerin tercih edilmesi anlamına gelebilir.

AFP'nin görüştüğü kimi seçmenler, ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfustaki ölümlerin azaltılması konusunda müttefiki İsrail'e yeterince baskı uygulamadığını düşünüyor.

Filistin asıllı Amerikalı kuaför Linda Shawish, Biden'ın Gazze'yi sürekli bombalayan İsrail'e verdiği destek hususunda fazla düşünmeye gerek olmadığını söyledi.

Demokratların soykırımı desteklediğine inanan Shawish (45), 2024 başkanlık seçimlerinde artık Demokrat Parti'ye oy vermeyeceğini belirtti.

Virginia'da Falls Church'ta bulunan bir helal ürünler marketinin girişinde söz alan Shawish, "Trump Cumhuriyetçilerin adayı olursa muhtemelen hiç oy vermeyeceğim" diyor. 

Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas hükümetinin verdiği bilgiye göre, sava başladığından bu yana İsrail'in düzenlediği bombardımanda 3 bin 760'ı çocuk olmak üzere 9 binden fazla insan öldürüldü. 

İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre İsrail tarafında ise yaklaşık bin 400 kişi öldürüldü. Bunların çoğu, Hamas saldırısının ilk gününde ölen sivillerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat stratejist ve Senatör Bernie Sanders'ın eski sözcüsü Velid Şehid ise AFP'ye verdiği demeçte, "Birçok Müslüman ve Arap Amerikalı Demokrat'ın kalbinde derin bir çatlak oluştu. Başkan Biden'ın Filistinlilerin hayatlarını İsraillilerin hayatları ile bir görmediğine inanıyorlar" diye konuştu. 

Resmi olmayan bir nüfus sayımına göre Müslümanlar, yaklaşık 4,5 milyon nüfus ile ABD nüfusunun yalnızca yüzde 1,3'ünü temsil ediyor.

Şehid ise seçimi birkaç eyalette birkaç yüz bin oyun belirleyeceğini vurguluyor. Dolayısıyla Biden'ın 2020'de kazandığı dört eyalet olan Michigan, Virginia, Georgia ve Arizona'da Müslüman oylarının kaybı, Biden için pahalıya mâl olabilir.

Somali kökenli Amerikalı Hadia Barre AFP'ye verdiği demeçte, ABD'deki Müslümanların 11 Eylül'den bu yana ABD siyasetinde marjinalleştirildiğini, İsrail'e verilen bu ayrımcı desteğin Müslüman seçmenleri daha da ötekileştirip uzaklaştıracağını söyledi.

30 yıldır Demokratlara oy verdiğini anlatan Barre, ancak partinin eşcinsellere dair meselelere ilişkin tutumu nedeniyle partiden uzaklaşmaya başladığını belirtti. 52 yaşındaki Barre, Demokratlara ya da Cumhuriyetçilere oy vermeyeceğini vurguladı. 

Kuzey Virginia'nın ana camilerinden biri olan Dar el-Hicra imamı Naim Baig de Trump'ın iktidarda olduğu yıllarda yaşanan acıların ardından topluluğun Biden'a umut bağladığını söyledi.

Trump döneminde pek çok İslam ülkesinden ABD'ye seyahat kısıtlamaları getirilmişti. 

Baig, "Irksal ve ekonomik adalet konularında Demokratların sunabileceği çok şey olduğunu düşünüyoruz" diye vurguladı.

Gazze'den gelen korkunç görüntülerin kendisini şok ettiğini belirten Baig, Biden'a bir daha oy vermeyeceğini ifade etti. 
 


Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin 2020 seçimi ardından yaptığı anket, Müslümanların yüzde 69'unun Biden'a oy verdiğini, yalnızca yüzde 17'sinin Trump'a oy verdiğini ortaya çıkarmıştı. 

Gazze'deki bir mülteci kampında doğan Halid Mekki, İsrail ile iletişimin kesilmesi nedeniyle bazı aile üyeleriyle iletişim kuramadığını söyledi.

Falls Church'te Arap restoranlarıyla ünlü bir bölgede restoran işleten 52 yaşındaki iş insanı, "Bu ülkeyi seviyoruz, burası bizim ülkemiz. Ancak elimize kan bulaştıramayız. Şahsen bunun olmasını istemiyorum" dedi. 

Seçmenlerden bazılarının hayal kırıklığı, Joe Biden'ın diğer bazı adımlarıyla daha da kötüleşti.

Örneğin ABD Başkanı, bir nefret suçu sırasında ölümcül şekilde bıçaklanan 6 yaşındaki Filistinli Amerikalı çocuğun ailesini aramak için 5 gün harcadı.

Ancak uluslararası kuruluşların güvenilir bir kaynak olarak kabul ettiği Gazze Sağlık Bakanlığı'nın tarihsel olarak doğru olduğu kanıtlanmış ölü sayısını kamuoyu önünde sorguladı. 

Geçen günlerde Beyaz Saray, İslamofobi'ye karşı bir strateji benimseme sözü vermiş, Joe Biden Filistinlilerin kayıpları hakkında daha duygusal konuşmaya başlamıştı.

Ancak Filistinlilerle dayanışmasının ABD'nin güneyindeki ayrımcılık deneyiminden kaynaklandığını söyleyen 72 yaşındaki siyahi Müslüman Mehdi Bray, eylemlerin sözlerden daha etkili olduğunu vurguladı.

Filistinlilerle olan dayanışmasının ABD'nin güneyindeki apartheid yönetimi deneyiminden kaynaklandığına dikkat çeti.

Bray, Biden küresel ateşkes çağrılarına dahil olduğu taktirde kendisini geri kazanabileceğini belirtti.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU