Rus basınında Gazze savaşı: "Gazze'de insani deniz iskelesi açıldı"

Gazze savaşının 224. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: IDF Basın Ofisi

Gazze savaşının 224. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 18 Mayıs Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

Kaynak, Cezayir ve Slovenya'nın Refah konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması talebinde bulunduğunu söyledi

TASS Ajansı'na bu BM'deki kaynağın verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki durumu görüşmek üzere Cezayir ve Slovenya BM Güvenlik Konseyinin pazartesi günü açık toplantı yapması talebinde bulundu.

Kaynak, "Evet, Cezayir ve Slovenya söz konusu toplantının yapılması talebinde bulundu" diye bildirdi.
 

 

Medya: Gazze'deki ateşkes görüşmeleri askıya alındı

Kan radyosunun verdiği habere göre, çatışmanın taraflarının rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşamamasından dolayı istişareler çıkmaza girdi.

Kan radyosunun haberinde, "Kaynaklar özellikle ‘savaşın sonu’ terimi ve aynı zamanda Hamas’ın, serbest bırakılmaları talebinde bulunabileceği teröristlere İsrail'e veto uygulanması taleplerinden dolayı taraflar arasındaki fikir ayrılıkları çok büyük olduğunu belirttiler" ifadelerine yer verildi.


RİA Novosti:
 

 

Medya, ABD ve İran'ın gerilimin tırmanma riskini azaltmak için görüşmelerde bulunduğunu yazıyor

Axios: ABD ve İran, yeni gerilim riskini azaltmak için Umman'da görüşmelerde bulundu

Axios'un haberine göre, ABD ve İran temsilcileri, Ortadoğu'da yeni bir gerilimin yaşanması riskini azaltmak amacıyla Umman'da dolaylı görüşmelerde bulundu.

Amerika tarafında temaslar arasında ABD yönetiminin Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk ve İran'ın özel elçisi olarak görev yapan Abram Paley de yer aldı. 

Bu, geçen ocak ayından bu yana ABD'li ve İranlı temsilciler arasında gerçekleşen ilk temas.


Детали (Detaylar):
 

 

Şii militanlar İsrail'e dronlarla saldırdı: Yukarı Celile saldırı altında

18 Mayıs Cumartesi sabah saatlerinde Lübnan Hizbullah Şii Örgütü savaşçıları Yukarı Celil bölgesinin yaşam ünitelerine en az 4 kamikaze dronu gönderdi.

Başlangıçta Tel Hay, Kiryat Şmon, Misgav Ama, Margaliot, Mayaan Baruh, Menara, Metul, Kfar Yuval, Kfar Giladi ve Beyt Gilel'de saat 07.15'te alarm verildi.

İkinci alarm da saat 07.22'de aynı bölgenin yanı sıra, ilave olarak Şark'taki bölgelerinde verildi. 07.38 ve 07.56'da aynı ve nispeten yakın bölgelerde alarm sinyalleri alındı.

Lübnan'daki İran yanlısı savaşçıların son günlerde sınır bölgelerindeki provokasyonları artırdığının altının çizilmesi gerekir.
 

 

Gazze'de insani deniz iskelesi açıldı

18 Mayıs Cumartesi gece yarısı ABD Başkanı Joe Biden kendi "X" hesabından özerk bölge halkına deniz yoluyla getirilen insani yardımların boşaltılması amacıyla yapılmış iskelenin çalışmaya başladığını duyurdu.

Biden, "Bu sabah erken saatlerde ABD Merkez Komutanlığı’nın, SAİD ve dışişleri bakanlığındaki ekiplerimizin özverili çalışmaları sayesinde uluslararası insani yardım iskelesinden ilk yardım Gazze kıyılarına ulaştırıldı" diye yazdı.

İsrail Savunma Ordusu 16 Mayıs’ta Gazze Şeridi'ne yardım sevki için yüzen iskele inşa edildiğini duyurmuştu. ABD'li 1000 askerin inşa ettiği rıhtımın yeri birkaç değiştirilmiş, maliyet artmıştı. Maliyetin 320 milyon dolara erişmesi ABD Senatosunda ciddi hoşnutsuzluk yaratmıştı.

İşin başında iskele Kıbrıs Adasından insani yardım sevkiyatı göz önünde bulundurularak inşa edilmişti. Yük kamyonlarının iskeleye girmesi, ardından yükü kıyıdaki depolara boşaltması öngörüldü. Başlangıçta iskeleye bir günde 90, daha sonra 150 yük kamyonu girebilecek.

   

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU