Kremlin'e yakın medya patronu Kiselyov: Rusya, Wagner'e 250 milyar TL ödedi

"Prigojin parayı bulunca raydan çıktı"

Wagner isyancıları, ayaklanma sırasında tanklarla sokaklara inmişti (AFP)

Rus televizyonlarında Kremlin'e en yakın isimlerden biri olarak öne çıkan Dimitri Kiselyov, paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun devletten en az 858 milyar Rus Rublesi (yaklaşık 250 milyar TL) para aldığını öne sürdü.

Kiselyov, devlet televizyonu kanalı Russia-1'de pazar günü sunduğu programda, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in "para yüzünden raydan çıktığını" söyledi.

Kremlin propagandasının önde gelen isimlerinden Kiselyov, Prigojin için "Savunma Bakanlığı'na, devlete ve devlet başkanına tek başına kafa tutabileceğini zannetti" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiselyov, Wagner'in Suriye ve Afrika'daki faaliyetlerinin Prigojin'i güçlendirdiğini ve Wagner liderinin kendisini "yenilmez" olarak gördüğünü savundu.

Medya patronu, Wagner'in devletten en az 858 milyar Rus Rublesi fon aldığı iddiasına ilişkin hiçbir kanıt sunmazken, bu paranın hangi dönemde ödendiğine dair bilgi de paylaşmadı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta isyanın ardından yaptığı açıklamada, Wagner'e Mayıs 2022-2023'te 86 milyar 262 milyon Rus Rublesi (yaklaşık 25 milyar TL) ödeme yapıldığını açıklamıştı. Böylelikle Putin, Wagner'e devlet tarafından fon sağlandığını ilk kez itiraf etmişti. 

Wagner ayaklanması

23 Haziran gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ertesi gün ele geçirmişti.

Prigojin, buradan başkent Moskova'ya yürüyeceklerini açıklamış fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul etmişti. Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirirken, Kremlin de Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirmişti. 

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemişti. Lukaşenko ise salı günkü açıklamasında Wagner liderinin Belarus'a ulaştığını söylemişti. 

Putin de "vatana ihanet" diye nitelediği kalkışmanın ardından Wagner savaşçılarına Belarus'a sürgüne gitme veya silah bırakarak ailelerine dönme seçeneği sunmuştu.


Independent Türkçe, Moscow Times, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU