WSJ: Prigojin'in medya imparatorluğu Putin'in çocuklarının annesine verilecek

Gazete Kremlin'in Wagner ve bağlantılı şirketlere el koyma çabalarını yazdı

Yevgeni Prigojin, silahlı isyan girişiminin ardından Belarus'a gönderilmişti (Reuters)

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi Rusya'da silahlı isyana kalkışan Wagner'e Moskova tarafından el konulmasını "tarihin en karmaşık şirket devirlerinden biri" olarak tanımladı.

Wagner ve bağlı bulunduğu Concord şirketine hükümet tarafından el konulmasını, Britanya İmparatorluğu'nun sömürge topraklarını kontrol eden Doğu Hindistan Şirketi'ni 1858'te tasfiye etmesine benzeten gazete, Rusya lideri Putin'in Wagner'le ilgili attığı adımları masaya yatırdı.

Wagner'in St. Petersburg'daki merkez binasının Rus istihbarat servisi FSB tarafından ele geçirildiği belirtilirken, binada Wagner lideri Yevgeni Prigojin aleyhinde delil arandığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde Rus yetkililerin Prigojin'e ait bir diğer şirket olan Patriot Medya Grubu'ndaki bilgisayar ve sunuculara el koyduğu ifade edilirken, bu şirketin yeni sahibinin Putin'in en az 3 çocuğunun annesi olduğu düşünülüen cimnastikçi Alina Kabaeva olacağı öne sürüldü.

Patriot Medya Grubu daha önce bünyesinde barındırdığı İnternet Araştırma Ajansı'yla gündeme gelmişti. Sosyal medyadaki milyonlarca Kremlin yanlısı mesajın arkasındaki aktörlerden biri olarak gösterilen ajansın ismi 2016'daki ABD seçimlerine müdahale iddialarıyla da anılmıştı.

Wagner'i devralmak için harekete geçen Kremlin ayrıca paralı asker grubu ve Condord'a ait yüzlerce sosyal medya hesabını da engelledi.

Prigojin'in sosyal medya platformu YaRUS faaliyetlerini askıya aldığını duyururken, haber ajansı RIA FAN ise cuma günü kapandı.

Concord'a bağlı alt şirketlerin ofislerin düzenlenen baskınlarda silah, sahte pasaportlar ve 48 milyon dolar değerinde nakit ve altın ele geçirildi.

Afrika ve Ortadoğu hükümetlerine mesaj

Başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren paralı asker grubu Wagner'in bu ülkelerdeki varlığıyla ilgili de hükümetlere bilgilendirme yapıldığı öne sürüldü.

Haberde, Rus yetkililerin Afrika ve Ortadoğu'daki hükümetlere, Wagner birliklerin artık bağımsız şekilde çalışmayacağı bilgisini ilettiği vurgulandı.

Prigojin'in Wagner'in yanı sıra birçok sektörde faaliyet gösteren yüzlerce şirketin sahibi olduğu ve binlerce çalışana sahip olduğu tahmin ediliyor.

Wagner bağlantılı bu şirketlerin Afrika hükümetleriyle yağtığı resmi olmayan anlaşmalar ve kaçakçılığa dayalı ilişkileri de Rus hükümetinin Prigojin'in imparatorluğunu kontrol altına almasını zorlaştırıyor.

WSJ şirket çalışanlarından birine dayandırdığı haberinde, Prigojin'in silahlı isyandan birkaç hafta önce bazı şirket hisselerini çalışanlara devrettiğini öne sürdü. Bu durumun Kremlin'in el koyma çabalarını zorlaştıracağı ifade edildi.

Gazete, Prigojin'in askeri güvenlik, finans, gıda, medya, madencilik ve daha birçok alanda faaliyet gösteren şirketlerine el koyma çabasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için 23 yılda inşa ettiği iktidarında ne kadar kontrol sahibi olduğuna dair bir test olacağına da dikkat çekti. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU