Hong Kong'da "isyana tahrik eden" çocuk kitapları bulunduran iki kişi gözaltına alındı

"Hong Kong savcıları barışçıl muhalefeti bastırmak için... 'isyana tahrik' suçunu giderek daha fazla kullanıyor"

(Vincent Yu/AP)

Hong Kong ulusal güvenlik polisi, yönetimin isyana tahrik ettiğine karar kıldığı çocuk kitaplarını bulundurma gerekçesiyle iki kişiyi gözaltına aldı.

38 ve 50 yaşındaki bu kişiler, Kowloon ve Hong Kong adasındaki evlerine yapılan baskınların ardından gözaltına alındı. Polis, Çin ve Hong Kong hükümetlerine ve yargıya yönelik "nefret veya aşağılamayı teşvik edebilecek" "isyana tahrik eden yayınlar" ele geçirdiklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis, resimli çocuk kitaplarının birkaç kopyasına el konduğunu ifade etti.

Mingpao isimli yerel gazetenin haberine göre 13 Mart'ta gözaltına alınan kişiler daha sonra kefaletle serbest bırakıldı fakat gelecek ay polise ifade vermeleri istendi.

Yayınların Hong Kong'a Birleşik Krallık'tan gönderildiği bildirildi. Kitaplarda Çinli yetkililere gönderme yapma amacıyla, 2019'daki demokrasi yanlısı protestolarda yer alan Hong Konglular, köylerini kurtlardan korumaya çalışan koyunlar olarak tasvir ediliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü gözaltıları "utanç verici" diye nitelendirdi. Örgüt, "Hong Kong savcıları barışçıl muhalefeti bastırmak için tarih öncesinden kalma ve kapsamı aşırı geniş bir suç olan 'isyana tahrik etme' suçunu giderek daha fazla kullanıyor" diye belirtti.

5 konuşma terapistinin 19'ar ay hapis cezasına çarptırıldığı bir duruşma sırasında mahkeme bu kitapların "isyana tahrik ettiğine" karar kılmıştı.

Temmuz 2021'de kurtlara karşı savaşan koyun karikatürlerinin yer aldığı üç kitap yayımladıkları gerekçesiyle yargılanan sanıklar Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan ve Marco Fong suçsuzluklarını savunmuştu.

Bölge mahkemesi yargıcı Kwok Wai Kin geçen yıl eylülde cezayı verirken, terapistlerin "yayın veya kelimeler nedeniyle değil, çocukların zihinlerine verdikleri zarar veya zarar verme riski nedeniyle" cezalandırılması gerektiğini ve eserlerin "istikrarsızlık" tohumları ektiğini söylemişti.

Yargıç şöyle demişti: 

Sanıkların 4 yaş ve üzeri çocuklara yaptıkları şey, aslında çok küçük çocukları kendi görüş ve değerlerini kabul etmeye yönlendirme düşüncesi taşıyan bir beyin yıkama faaliyetiydi.

Kitaplardan birinde, kurtların bir köyü ele geçirip koyunları yemek istemesi üzerine koyunlar kurtlarla mücadele ediyor.

2020'de Çin sahil güvenliği tarafından yakalanmadan önce Hong Kong'dan sürat teknesiyle kaçmaya çalışan demokrasi yanlısı 12 protestocuya açık bir gönderme yapılan kitapta koyunlar, greve gitmek ve tekneyle kaçmak gibi eylemlerde bulunuyor.

Durumu eleştirenler Komünist hükümeti, protestocuları tutuklamayı kolaylaştıran ulusal güvenlik yasasının desteğiyle muhalefeti bastırmakla suçluyor.

Demokrasi yanlısı protestoların ardından 2020'de yürürlüğe giren yasa uyarınca sözümona ayrılıkçılık, yıkıcılık, terörizm ve dış güçlerle işbirliği yapma suçlarına verilebilen en yüksek ceza ömür boyu hapis cezası.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU