Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Bize destek vermeyenleri kaydediyoruz

Kiev güçleri, Donetsk'te Çin yapımı bir drone'u düşürdüklerini öne sürdü

Rusya - Ukrayna savaşında çatışmalar, Donetsk'teki Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye verdiği söyleşide, savaşta Rusya'yı destekleyen ülkelerle ilişkilerin tekrar gözden geçirileceğini söyledi.

Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta, isim vermeden her ülkenin izlediği politikayı takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi: 

Eğer herhangi biri, şu ya da bu ülkenin, tarihindeki en karanlık anında Ukrayna'ya nasıl davrandığının ya da nasıl muamele ettiğinin gelecekteki ilişkilerin inşasında dikkate alınmayacağını düşünüyorsa, bu kişiler diplomasinin nasıl işlediğini bilmiyor demektir. Savaş, tercih yapmak zorunda olduğunuz bir zamandır. Biz her seçimi kaydediyoruz.

Öte yandan Kuleba, Batılı müttefiklerin askeri yardımları hızlandırması gerektiğinin altını çizerek, "Bir teslimatın bir gün ertelenmesi, cephede birilerinin ölmesi anlamına geliyor" dedi.

Putin'in anlaşma yoluyla savaşı bitirmeyi istemediğini savunan Kuleba, şu ifadeleri de kullandı: 

Her savaş müzakere masasında sona erer. Ancak bir dışişleri bakanı olarak benim hedefim, Ukrayna'nın savaş meydanında dişe dokunur bir başarı elde ettikten sonra masaya oturmasını sağlamak.

Bakan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'yle Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında görüşme düzenlenmesi ihtimaline de değindi. Kuleba, Zelenski'nin öncelikli olarak Şi'yle telefonda görüşmek istediğini belirtti. 

Ayrıca ABD'nin Pekin yönetiminin Kremlin'e silah satmayı planladığına yönelik iddialarını da değerlendiren Kuleba, "Çin'in şu anda Rusya'yı silahlandırmaya hazır olduğunu sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski de geçen ay yaptığı açıklamada Şi'yle görüşmek istediğini dile getirmiş, ABD'nin iddialarına yönelikse "Çin'in Rusya'ya silah göndermeyeceğine gerçekten inanmak istiyorum. Bu benim için çok önemli" demişti.

Öte yandan Ukrayna Güvenlik Servisi, Donetsk'te geçen hafta cuma gecesi düzenlenen saldırılarda Çin yapımı Mugin-5 drone'unun düşürüldüğünü öne sürdü. İç güvenlik teşkilatı, drone'un çok alçak irtifada uçtuğunu ve askerlerin otomatik tüfeklerle aracı düşürdüğünü iddia etti.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşların CNN, drone'un Çin'deki Mugin şirketi tarafından üretildiğini, Alibaba ve Taobao gibi ünlü çevrimiçi alışveriş sitelerinde yaklaşık 15 bin dolara satıldığını bildirdi. 

Mugin'den yetkililer de drone'un kendilerine ait olduğunu doğruladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise CNN'in yorum talebini reddetti.



Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU