Rusya'nın "gölge ordusu" Afrika'nın batısında kriz yarattı: "Wagner'e karşılık altın madeni verdiler"

Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, en az 10 Afrika ülkesinde faaliyet gösteriyor

Cihatçı grupların madenleri de hedef aldığı Burkina Faso'da resmi verilere göre geçen yıl 66 bin 858 ton altın ihracatı yapıldı (Reuters)

Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo, Burkina Faso'nun Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'yla anlaştığını öne sürdü.

Akufo-Addo, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen ABD-Afrikalı Liderler Zirvesi'nde çarşamba günü yaptığı konuşmada "Kuzey sınırımızda Wagner'in faaliyet göstermesi bizi çok rahatsız ediyor" dedi.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'in (AP) aktardığına göre Akufo-Addo, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'la yaptığı görüşmede, Burkina Faso'nun Wagner Grubu'na paralı askerler karşılığında ülkedeki altın madenlerinden birini verdiğini ileri sürdü.

Ukrayna savaşı nedeniyle Kremlin'i kınadıklarını hatırlatan Akufo-Addo, Rus paralı askerlerin faaliyet göstermesine izin verilmesinin endişelendirici olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burkina Faso ise açıklamaya tepki göstererek Gana'daki Akra Büyükelçisi Pingrenoma Zagre'yi acilen ülkeye çağırdı.

AP, Akufo-Addo'nun iddialarının henüz bağımsız olarak doğrulanamadığını bildirdi.

Söz konusu iddiaların, Burkina Faso Başbakanı Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela'nın ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla 9 Aralık'ta Rusya'ya düzenlediği ziyaretin ardından gelmesi de dikkat çekti.

Ayrıca Burkina Faso hükümeti, Rus madencilik şirketi Nordgold'a ülkenin Merkez-Kuzey bölgesinde yer alan Sanmatenga eyaletinde arama izni vermişti.

10 yıldan uzun süredir ülkede faaliyet gösteren Nordgold'a bu ay verilen 4 yıllık lisansın, Burkina Faso bütçesine toplamda yaklaşık 8 milyar katkı sağlayacağı belirtilmişti. AP, Nordgold ve Wagner Grubu arasında bir bağlantının tespit edilemediğini aktardı.

Terör saldırılarında 2 bin kişi hayatını kaybetti

Öte yandan komşusu Mali'deki El Kaide ve IŞİD bağlantılı terörist gruplar, Burkina Faso'nun kuzeyinde ve doğusunda 2015'ten beri saldırılar düzenliyor.

Resmi rakamlara göre Aralık 2021'e kadar bu saldırılarda 600'ü güvenlik gücü olmak üzere 2 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

El değiştiren darbe yönetimleri

Burkina Faso yönetimi, cihatçı grupların saldırılarını engelleyemediği gerekçesiyle sık sık eleştiri topluyor.

Batı Afrika ülkesinde artan terör olaylarının ardından Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, ilk kez demokratik seçimle iş başına gelen Roch Christian Kabore'yi devirerek 24 Ocak'ta yönetime el koymuştu. 

30 Eylül'deyse Yüzbaşı İbrahim Traore ve destekçileri, ocakta darbe yapmasını destekledikleri Damiba'nın ülke sorunlarını çözemediğini savunarak yönetimi ele geçirmişti. Traore, 21 Ekim'de Tambela'yı ülkenin başbakanı olarak atamıştı.
 


Wagner cuntayı desteklemişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden biri olarak nitelenen, Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin de darbeyi destekleyip Yarbay Traore için "anavatanın cesur oğlu" demişti.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a ekimde konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir Batılı yetkili, Damiba'nın darbe yapmadan önce ordudaki üst düzey askeri yetkililere Rusya'dan destek isteyeceğine söz verdiğini ama yönetime el koyduktan sonra bundan vazgeçtiğini öne sürmüştü.

Yetkili, "Bunun içinde Rusya'dan danışman getirtmek, silah ya da Wagner askeri talep etmek olabilirdi ama böyle bir şey gerçekleşmedi. Bu da orduda Damiba'yı eleştirenleri rahatsız eden şeylerden biriydi" demişti. 

"Çok olumsuz etkileri olur"

Birleşik Arap Emirlikleri'nden istihbarat danışmanlık şirketi Intelonyx Intelligence Advisory'nin CEO'su Laith Elhuri, artan terör olaylarının cunta yönetimini çaresizliğe sürükleyip Wagner Grubu'yla anlaşma yapmaya itebileceğini söyledi.

Elhuri, "Bunun hem Burkina Faso hem de bölge açısından çok olumsuz etkileri olur. Wagner paralı askerleri, sonuçlarını umursamadan hareket ediyor ve herhangi bir insan hakları ihlalinden sorumlu tutulmaları pek mümkün görünmüyor" dedi.

Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, Afrika'da aralarında Libya, Mali, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de yer aldığı en az 10 ülkede faaliyet gösteriyor.

Öte yandan grubun Burkina Faso'da aktif olduğu henüz belgelenmedi.



Independent Türkçe, BBC, AP, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU