Avustralya'da yangın çıkaran helikopterin sırrı açıklandı: Tuvalet molası

5 hafta süren yangında 88 bin hektarlık alan kül olmuştu

Mahkeme sürecinin cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor (Wikipedia/Arşiv)

Avustralya'da iki sene önce ordu helikopterinin çıkardığı orman yangınıyla ilgili dava bugün başladı. Dava, MRH90 Taipan model helikopterin adı açıklanmayan komutanının ifadesine dayanıyor.

Avustralya Başkent Bölgesi'nde görülen duruşmada helikopterin, askerlerin tuvalet ihtiyacını gidermesi için yere indiği belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ANGEL21 kod adlı helikopter, başkent Canberra'daki yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin helikopter pisti olarak kullanabileceği alanları araştırmak için 27 Ocak 2020'de keşfe çıkmıştı.

Ancak helikopterin arama için kullanılan ışığı, Orroral Vadisi'nde ayrı bir yangının başlamasına neden olmuştu.

Davada, helikopter ekibinin Avustralya Başkent Bölgesi Acil Servis Ajansı'nı çıkan yangınla ilgili uyarana kadar geçen 45 dakikaya odaklanılıyor.

Avustralya Başkent Bölgesi sorgu hakimliğinde görülen duruşmada, helikopterdeki konuşmaların bir kaydı oynatıldı. Kayıtta, ekipten sorumlu binbaşının tuvalet ihtiyacı için yere inip inemeyeceklerini sorduğu duyuldu.

Helikopter bunun ardından keşif planının bir parçası olmayan bölgede yere iniyor. Binbaşı, inişten önce arama ışıklarını kapatmadığını itiraf etti. Mahkemede bu ışığın 550 santigrat derece kadar sıcak olabileceği vurgulandı.

Ancak adı açıklanmayan binbaşı ışığın bu kadar sıcak olabileceğini bilmediğini iddia etti.

Kayıt, bir başka askerin "Gelin, yukarı çıkın. Yangın çıkardık. Işıldağı kapatın" ifadeleriyle devam ediyor. Helikopter daha sonra havalimanına doğru yola çıkıyor.

Sorgu hakimi yardımcısı Kylie Nomchong, helikopter ekibiyle hava trafik kontrolünün bu esnada 17 dakika boyunca iletişimde olduğunu ancak hava aracındaki hiç kimsenin yangını bildirmediğini vurguladı.

Avustralya Başkent Bölgesi Sorgu Hakimi Lorraine Walker, bu davayla benzer durumlarda nasıl hareket edilebileceğini öğrenmek istediklerini vurguladı:

Herhangi bir kişiyi veya o anlık verilen kararı çarmıha germek ya da askeri ve sivil yetkililer arasındaki hayati ilişkiyi baltalamak için burada değiliz. Gelecekte herkesin güvenliğini artırmak amacıyla bundan neler öğrenebileceğimizi görmek için buradayız.

Helikopterin çıkardığı yangın 5 hafta sürmüş ve yaklaşık 88 bin hektarlık alan kül olmuştu.

 

Independent Türkçe, The GuardianABC

DAHA FAZLA HABER OKU