Nükleer endişe büyürken Finlandiya'da iyot tabletleri tükendi

İlaç toptancıları da stoklarının tükendiğini bildirdi

Arşiv: 2 Eylül 2022'de Ukrayna'nın Zaporijya şehrindeki bir okulda kent sakinlerine dağıtılan iyot tabletleri (AP)

Finlandiya'da sağlık yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasında nükleer olay yaşanma endişesinin artması üzerine halka stok yapmalarını tavsiye edince, ülke genelindeki eczanelerdeki iyot tabletleri tükendi.

Salı günü Finlandiya'daki sağlık yetkilileri, Ukrayna'da nükleer olay yaşanma ihtimalini dolaylı yoldan kabullenerek, hanelerin radyasyondan koruyabilecek birer doz iyot satın alması gerektiğini duyurdu.

Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı, "Nükleer santraldeki bir kaza çevreye radyoaktif iyot salabilir ve bu da tiroid bezinde birikebilir" açıklamasını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duyurunun ardından eczaneler ve ilaç toptancıları, halk ilacı satın almak için acele ettiğinden iyot tabletlerinin tamamen tükendiğini bildirdi.

Bakanlık iyot tableti tavsiyesinin, radyasyona maruz kalmanın bu yaş grubuna yol açabileceği potansiyel riskler nedeniyle üç ila 40 yaşındakilerle sınırlı olduğunu belirtti.

Ayrıca bakanlık, radyasyon acil durumunda, halkın kendisini tehlikeli radyasyondan korumasının başlıca yolunun kapalı alanlara sığınmak olduğunu da vurguladı.

Bakanlık yeni tavsiyeleri açıklarken, süregelen Rus istilasından bahsetmedi ve bu tür nükleer kazaların potansiyel olarak nerede gerçekleşebileceğini belirtmedi.

Sağlık yetkilileri sadece iyot tabletlerinin kullanımıyla ilgili yönergeleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen en son önerilere uyacak şekilde düzelttiklerini açıkladı.

Finlandiya Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu Başkanı Petteri Tiippana ise Finlandiya'nın Ilta-Sanomat gazetesine verdiği demeçte, güncellemeyle Ukrayna'daki durumun bağlantılı olduğunu söyledi:

Evet, Ukrayna'daki savaş talimatların güncellenmesinde etkili oldu.

Böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa, halkın güncel talimatlara sahip olması gerekir.

Perşembe günü üst düzey bir Rus yetkili, Ukrayna'nın NATO'ya katılması halinde bunun III. Dünya Savaşı'nı tetikleyebileceği uyarısını yaptı.

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Alexander Venediktov, "Kiev, böyle bir adımın III. Dünya Savaşı'na doğru mutlak ilerleme anlamına geleceğinin pekala farkında" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU