Yılbaşından beri zamlar benzinde yüzde 46'yı, motorinde yüzde 65'i aştı

Enerji enflasyonu yüzde 83'e ulaştı

Fotoğraf: AA arşivi.

Akaryakıt fiyatlarına iki gün içinde ikinci defa zam yapılırken, motorin fiyatlarında yıl başından bu yana gerçekleşen artış yüzde 65, benzinde yüzde 46'yı buldu.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (ESGİS) duyurduğu fiyat artışlarına göre motorinin litre fiyatı bu sabah itibarıyla 1,33 lira, benzinin litre fiyatı 53 kuruş artırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BGC Partners tarafından yayımlanan araştırma notunda, "Son değişikliklerle birlikte perakende benzin ve mazot fiyatları 2021 sonuna kıyasla sırasıyla yüzde 46.3 ve yüzde 65.3 artış kaydetti" denildi.

Ulusal enflasyon şubat ayında yüzde 54.4 ile 20 yılın yeni zirvesine ulaşırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yayımladığı rapora göre enerji fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 83'e çıktı.

Enflasyonda 4.9 puan ağırlığı bulunan akaryakıt fiyatlarında art arda yapılan artışlar enflasyondaki yükselişin süreceğine işaret ediyor.

Daha çok yük taşımacılığı ve tarımda kullanılan motorinin litre fiyatı, yılın başından bu yana 7.26 lira artarak EPDK verilerine göre İstanbul'da 18.92 liraya yükseldi.

Benzinin litre fiyatı ise 5.59 lira artışla 17.98 lira oldu.

Akaryakıt fiyatları ülke genelinde ufak değişiklikler gösterebiliyor.

 

Akaryakıtta bu yıl yapılan ve pompa fiyatına yansıyan fiyat artışları şu şekilde gerçekleşti:

12.PNG
Tablo: Reuters

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU