ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'ya karşı ihracat kısıtlamaları getirdi

Kısıtlamalar Rusya'nın savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerini hedef alıyor

Fotoğraf: AA

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın askeri kabiliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu teknolojilere ve diğer öğelere erişimini engelleyecek bir dizi ihracat kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu kısıtlamaların öncelikle Rusya'nın savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerini hedef aldığı kaydedildi.

Kısıtlamaların Rusya'nın önemli teknolojik girdilere erişimini engelleyeceği belirtilen açıklamada, bu kısıtlamaların Rusya'ya ihraç edilmesi planlanan yarı iletkenler, bilgisayarlar, telekomünikasyon ürünleri, bilgi güvenliği ekipmanları, lazerler ve sensörler gibi teknolojilere uygulanacağı aktarıldı.

Açıklamada, kısıtlamaların ABD'de üretilen ürünlerin yanı sıra ABD ekipmanı, yazılımı ve planları kullanılarak yapılan yabancı ürünleri de kapsadığı bildirildi.

Ticaret Bakanlığının açıklamasında, 49 Rus askeri işletmesinin kara listeye alındığı belirtilerek, bunlara ihracatın kısıtlanacağı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Rusya'nın eylemlerinin Ukrayna'da yaşayanlar için tehlike oluşturduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla kararlı ve yakın koordinasyon içinde hareket ettiğini vurgulayan Raimondo, Rusya'nın askeri kabiliyetlerini destekleyen ürünleri, yazılımları ve teknolojileri kısıtlamak için ellerindeki her aracı kullanmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Beyaz Saray Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların "etkili" olacağını düşünüyor

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh, Rusya'ya, Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle uygulanan yaptırımların etkili olacağı yönünde görüş bildirdi.

Psaki ve Singh, Beyaz Saray'da düzenledikleri basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Singh, Rusya ile her zaman diplomasi seçeneğinin olduğunu ancak şu aşamada yaptırımların uygulanması gerektiğini belirterek, bugün özellikle Rusya'nın bankacılık sistemini hedef alan yaptırımlar uyguladıklarını anımsattı.

Rusya'ya uygulanan yaptırımların benzerinin daha önce görülmediğini kaydeden Singh, "Bu yaptırım paketi ve ihracat kısıtlamaları ile Rusya'yı küresel finans sistemlerinden izole edeceğiz, Rusya'nın en son teknolojiye erişimini keseceğiz ve Putin'in ekonomisini çeşitlendirmek ve modernleştirmeye yönelik stratejik hedeflerinin önünü keseceğiz" ifadesini kullandı.

Singh, söz konusu yaptırımların Rusya ekonomisi üzerindeki etkisinin görülmesinin zaman alabileceğini de sözlerine ekledi.

"Biden'ın Ukrayna'ya asker göndermeme tutumunda bir değişiklik yok"

Psaki ise ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'daki gelişmeleri yakından izlediğine ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli olarak bilgi aldığına işaret ederek, yaptırımların etkili olacağını düşündüklerini belirtti.

Beyaz Saray'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin nerede olduğunu bildiğini, ancak bu konuda detay veremeyeceğini vurgulayan Psaki, "Zelenskiy ile yakın temas halindeyiz" ifadesini kullandı.

Jen Psaki, bir gazetecinin "ABD, Ukraynalı mültecileri kabul etmeye hazır mı?" sorusuna, "Evet hazırız. Ancak Ukraynalıların ilk tercihi çevre ülkeler olacaktır" yanıtını verdi.

Ukrayna'ya insani yardım gönderdiklerini dile getiren Psaki, "Biden'ın Ukrayna'ya asker göndermeme tutumunda bir değişiklik yok" yorumunda bulundu.

Psaki, toplantının sonunda "Putin'in, Ukrayna'dan da büyük emelleri var" sözlerini sarf etti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU