Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ABD Başkanı Donald Trump'ın tedavisinin nasıl yürütüldüğüne dair farklı detaylar ortaya çıkmaya başladı.
South China Morning Post gazetesinin Asian Scientist Magazine dergisinin pazartesi günü yayımladığı bir rapora dayandırdığı haberinde, Trump için yapılan deneysel tedavide kullanılan antikorlardan birinin Singapur'daki üç hastanın kan örnekleri kullanılarak geliştirildiği belirtildi.
Bilim ve teknoloji yayını, Trump'a geçen hafta cuma günü, Amerikan biyoteknoloji firması Regeneron tarafından geliştirilen ve REGN-COV2 adı verilen deneysel antikor tedavisinden "yüksek dozda" uygulandığını yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Raporda söz konusu tedavinin 275 hastanın katıldığı erken evre denemelerde umut verici sonuçlar gösterdiği ifade edilirken, bu vakalarda hastaların viral seviyelerinin azaldığı ve semptomların iyileştiği kaydedildi.
Diğer taraftan REGN-COV2'nin acil durumlarda kullanılabileceğine dair ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) henüz yetki çıkmazken, ilgili firma bu ilacın Trump'ın doktorlarının, "ilaçların ruhsat alınmadan önce insani nedenlerle hastaya verilmesi durumu" uyarınca dile getirdikleri talep üzerine tedarik edildiğini bildirdi.
Asian Scientist Magazine, iyileşmiş Kovid-19 hastalarından alınan plazmaların hastalığın önlenmesi ya da tedavisinde kullanılabileceğine ancak FDA'dan iyileşen hastaların plazmalarının acil durumlarda kullanılmasına dair yetki çıksa bile gönüllülerden yeteri kadar kan elde etmenin zorluğu nedeniyle bu uygulamaya büyük ölçekte başvurmanın mümkün olmadığına dikkati çekti.
Trump'a Walter Reed Askeri Hastanesi'ne kaldırılmadan önce antikor kokteyli uygulandığı, sağlık merkezinde kaldığı üç gün boyunca remdesivir ve deksametazonun da birçok dozda verildiği belirtilmişti.
George Washington Üniversitesi'nden tıp profesörü Dr. Jonathan Reiner, CNN'e yaptığı açıklamada, "Başkan gezegenimizde bu özel ilaç birleşimini alan tek hasta olabilir" demişti.
Independent Türkçe, South China Morning Post