Siyahi bayiler hukuk savaşı başlattı: McDonald's 1 trilyon dolarlık "ırksal ayrımcılık" davasıyla karşı karşıya

Gıda devi, Floyd protestolarının ardından 1 milyon dolar bağış yapıp "kurumda çeşitliliğin önemini" vurgulamıştı

Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketi temmuzda sistematik ırkçılık ve ekonomik eşitsizliğe tepki için ulusal çapta düzenlenen grev kapsamında Detroit'teki McDonald's şubesi önünde de eylem yapmıştı (AP)

ABD'de mayıs ayında siyahi George Floyd'un polis gözaltısında öldürülmesi, kısa süre önce de siyahi Jacob Blake'in polisin açtığı ateş sonucu 7 kurşunla vurularak felç kalması ülkedeki ırksal adaletsizlik tartışmalarını körüklerken, işletme dünyasında da "eşitlik" mücadeleleri veriliyor.

Bloomberg'in haberine göre gıda zinciri McDonald's için çalışan siyahi 52 bayilik, suç oranı yüksek bölgelerde mağaza açmak zorunda bırakıldıklarını ve beyazların sahip olduğu bayilere verilen mali desteklerin kendilerine verilmediğini iddia ederek konuyu yargıya taşıdı.

Şikago'da geçen hafta salı günü yapılan dava başvurusuna göre söz konusu bayiler, uğradıkları zarar nedeniyle 200'den fazla mağazanın her biri için yaklaşık 5 milyon dolar tazminat isterken, toplam rakamın 1 trilyon doları (yaklaşık 7,4 trilyon TL) aştığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Business Insider da McDonald's'ın kendilerini "mali intihar görevlerine" yolladığını öne süren bayilerin "sistematik ve gizli ırksal ayrımcılık" nedeniyle bahsi geçen yerlerdeki mağazalarını ya kapatmak ya da satmak zorunda kaldığını bildirdi.

Dava dosyasına göre onlarca siyahi bayi 22 yılda gıda zincirinin dışında bırakıldı. 1998'de siyahilerin sahip olduğu 337 bayilik varken, bu rakam 2020'de 186'ya düştü.

Şikayet dilekçesinde "McDonald's, onlarca yıl ter ve gözyaşıyla hizmet vermiş davacıları işlerini kaybetmeye mecbur bırakmak yerine, onlara beyaz bayilere tanınan eşit koşullarda kârlı restoran yerleri, büyüme ve genişleme fırsatları sunabilirdi" ifadeleri yer aldı.

Business Insider geçen yıl aralık ayında yaptığı bir haberde, McDonald's'ın siyahi bayilerin gıda zincirindeki beyaz muadillerine kıyasla yılda yüz binlerce dolar daha az kazandığını ortaya koymuştu.

İşleme konan dilekçede de davacı tarafların yıllık ortalama kazancının yaklaşık 2 milyon dolar olduğu ve bu rakamın McDonald's'ın 2011-2016 dönemine ait verilere göre ülke geneli ortalaması olan 2,7 milyon dolardan daha az olduğu belirtildi. Gıda devi 2019'da da 2,9 milyon dolar satış geliri elde etmişti.

Dilekçede, "Bu farklılıklar, istatistiksel olarak önemli olmakla birlikte McDonald's'ın bayilik sistemi içindeki ırkçı önyargıların ve engellerin sonucudur" ifadesi kullanıldı.
 


Öte yandan kuruluşun yakın zamanda paylaştığı bir açıklamada "firma içinde değerlerin ve çeşitliliğin önemine" vurgu yapıldığını belirten Business Insider, gıda devinin George Floyd protestolarının ardından Siyahilerin Gelişmesi için Ulusal Birlik (NAACP) ve Ulusal Kentsel Ligi (NUL) için 1 milyon dolar (yaklaşık 7,4 milyon TL) bağış yaptığını hatırlattı.

McDonald's haziran ayı başlarında, polis tarafından öldürülen ya da ırkçı şiddete kurban giden siyahilerin ölümüne dair üzüntülerini paylaştığı bir reklam yayımlamıştı.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU