Birleşik Krallık’ta ‘karantina ihmali’ iddiası: Tedbirlerin erken alınması ölümleri yarıya indirebilirdi

Bilim insanları, Birleşik Krallık’ta karantina tedbirlerinin bir hafta gecikmesinin vaka sayısını 4 kat artırdığını iddia etti

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık’ta Imperial College London Üniversitesinde matematiksel biyoloji profesörü olan ve geliştirdiği matematiksel modelle hükümetin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aldığı karantina tedbirleriyle yol gösteren Neil Ferguson, ilgili İngiliz Parlamentosunun Bilim ve Teknoloji Komitesine salgına ilişkin ifade verdi.

Karantina kararının alındığı mart ayında, virüsün yayıldığı kişi sayısının 5-6 günde ikiye katlandığının tahmin edildiğini, oysa bu sürenin 3-4 gün olduğunun anlaşıldığını belirten Ferguson, karantina tedbirlerinin bir hafta gecikmesinin vaka sayısını 4 kat artırdığı iddia etti.

Ferguson, "Eğer önlemleri bir hafta önce almış olsaydık, nihai ölüm sayısı en az yarı yarıya azalırdı." ifadesini kullandı.

Ferguson ayrıca, yaşlı bakım evleriyle ilgili özel önlemlerin alınması halinde ölü sayısının çok daha az olacağının altını çizdi.

Daha önce uyarmıştı

Neil Ferguson ve meslektaşları, 16 Mart'ta yayımladıkları makalede, sosyal mesafe kuralları uygulansa dahi virüsün mevcut yayılma hızıyla Birleşik Krallık’ta 250 bin, ABD'de ise 1 milyon ölümle karşılaşılabileceği uyarısında bulunmuştu. Makalede en kötü senaryoda rakamların çok daha vahim olabileceğine vurgu yapılmıştı.

Makalenin yayımlanmasından bir gün sonra Birleşik Krallık’ta Başbakanı Boris Johnson, vatandaşlara evlerinden çalışmaları, mümkün olmadıkça dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulunmuş, ardından 23 Mart'ta ülke genelinde kapsamlı karantina tedbirleri alınarak, okullar, dükkanlar, restoranlar, ibadethaneler kapatılmış, sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başlanmıştı. 

“Tecrit çok erken kaldırılırsa 100 bin kişi ölür”

Birleşik Krallık hükümetinin bilimsel danışma kuruluna iletilen yeni modelde tecrit sınırlamaları çok hızlı bir şekilde gevşetildiğinde on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği tespit edildi ve “manevra açısından sınırlı bir alan” olduğu konusunda uyarıda bulunuldu. 

Politics Home'un aktardığı Sunday Times’ın haberine göre, araştırma ekibi tecridin hafifletilmesine yönelik bir dizi seçeneğin modelini çıkardı ve “hangisinin uygulanabilir hangisininse uygulanamaz” olduğuna yönelik değerlendirmelerde bulundu. Birden fazla seçenekte ölüm sayılarının 100 binin üzerinde olabileceği ifade edildi. 

Hazırlanan raporda bu hafta tecridin nasıl hafifletileceğine yönelik düzenlenen toplantıda verilerin tartışılmadığı belirtildi. 

Bahsi geçen makalede, “Yıl sonuna kadar 100 bin ölümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği önlemlerin ne kadar çabuk gevşediğine, temas izlemenin ne kadar etkili olduğuna ve hastanelerdeki ve bakım evlerindeki durumun üstesinden gelip gelmeyeceğimize bağlı” ifadeleri yer aldı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU