Suriye'de SMO-SDG çatışmaları: "Kritik baraj çökme tehlikesi altında"

Onlarca köy sular altında kalabilir

Rejim karşıtları ele geçirdikleri şehirlerde Esad posterlerini yakmıştı (AFP)

Ankara'nın desteklediği Suriye Milli Ordusu'yla (SMO) Washington'ın fonladığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar sürüyor.

SMO savaşçılarının kritik öneme sahip Münbiç'teki Tişrin Barajı'nı, Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği YPG'nin çatısını oluşturduğu SDG'den aldığı ileri sürülüyor.

Diğer yandan Amerikan medya kuruluşu CNN, bunun doğrulanamadığını ve bölgedeki çatışmaların sürdüğünü aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD arabuluculuğunda SMO ve SDG arasında Münbiç'te 4 günlük ateşkes ilan edilmişti. Perşembe günü devreye giren anlaşma kapsamında bölgeden çekilmesi için SDG'ye pazartesiye kadar süre tanınmıştı. 

SDG'nin genel komutanı Mazlum Abdi, en kısa sürede bölgeden çekileceklerini duyurmuştu.

Diğer yandan uzmanlar, Münbiç'in güneyinde yer alan ve Fırat Nehri üzerindeki önemli barajlardan biri olan Tişrin'in çatışmalar nedeniyle risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Barajın çökmesi sonucunda en az 40 köyün sular altında kalabileceği uyarısı yapılıyor.

Suriye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i Tişrin, Tabka ve Baas barajlarından karşılanıyor. Fırat Nehri'nin batı yakasındaki Tişrin Barajı, Aralık 2015'te YPG'nin eline geçmişti. 

Diğer yandan SDG kontrolündeki Rakka'da da perşembe günü kaos yaşandı. Beşar Esad rejiminin devrilmesini kutlamak için sokağa dökülen sivillere ateş açıldı. Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) aktardığına göre bir kişi yaşamını yitirirken en az 15 kişi yaralandı. 

Sivillerin üzerine ateş açan kişinin SDG militanı olduğu ileri sürülürken, örgüt iddiaları yalanladı. SDG Genel Komutanı Abdi, olayla ilgili inceleme başlatıldığını ve sürecin şeffaf şekilde yürütüleceğini söyledi.

CNN, Rakka'da bazı kesimlerin bölgenin kontrolünün SMO'ya devredilmesini istediğini aktarıyor. Ayrıca haberde IŞİD'in, SMO-SDG arasındaki çatışmalar nedeniyle oluşacak boşluktan faydalanıp güçlenebileceğine de dikkat çekiliyor.
 


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la, ertesi gün de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmüştü.

Blinken, dünkü toplantı sonrası açıklamasında IŞİD'in baskı altında tutulmasının sürdürülmesine yönelik adımların konuşulduğunu söylemişti. Fidan ise YPG komutanlarına Suriye'yi terk etme çağrısı yapmıştı. 

Suriye’de Türkiye ve ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının 27 Kasım’da başlattığı saldırılar, 8 Aralık’ta Esad rejiminin devrilmesiyle sonuçlanmıştı. Esad ailesi Rusya'ya kaçarken, HTŞ kurduğu geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti.


Independent Türkçe, CNN, The Cradle, Rudaw

DAHA FAZLA HABER OKU