Kanada seçimlerine dış müdahale soruşturmasına Hindistan da dahil oldu

Çin ve Rusya'nın yanı sıra Hindistan da Kanada seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla karşı karşıya

(AFP)

Kanada'da bir kamu soruşturmasında, ülkenin 2019 ve 2021 seçimlerine Hindistan'ın müdahale ettiği iddiaları üzerine Kanada hükümetinden bilgi istenmesiyle muhtemelen iki ülke arasında zaten kızışmış haldeki ilişkiler daha da alevlenecek.

Soruşturma komisyonu geçen yıl, sızdırılan istihbarat belgelerinde Çin'in Kanada seçimlerine müdahale ettiğinin öne sürülmesinin ardından kamu soruşturması yürütmek üzere Kanada Başbakanı Justin Trudeau hükümeti tarafından kurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk kez Kanada seçimlerine müdahale iddialarıyla karşı karşıya kalan Hindistan, Kanada siyasetine karıştığından halihazırda şüphelenilen Çin ve Rusya'nın arasına katıldı. 

Komisyonun Kanada hükümetinden "2019 ve 2021 seçimleriyle ilgili, Hindistan'ın müdahale ettiği iddialarına ilişkin" belgeleri sunmasını talep etmesinin ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin hükümeti soruşturmaya dahil edildi.

Soruşturma komisyonu şöyle belirtti:

Komisyon ayrıca federal hükümet içindeki bu konularla ilgili bilgi akışını inceleyecek, buna karşılık alınan önlemleri değerlendirecek, federal hükümetin yabancı müdahaleleri tespit etme, caydırma ve bunlara karşı koyma kapasitesini ölçecek ve bu konularda tavsiyelerde bulunacak.

Quebec Yargıcı Marie-Josee Hogue'un yönettiği komisyon, Çin, Rusya ve diğer ülkelerin Kanada'nın içişlerine yabancı müdahale girişiminde bulunduğu iddialarına ilişkin bağımsız bir kamu soruşturması yürütmekle görevlendirildi.

Komisyon, Hindistan hükümetine yönelik iddialar hakkında ayrıntılı bilgi paylaşmadı.

Hindistan bu gelişmeye henüz bir yanıt vermedi.
 

Kanada
Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun 2023'te Sih ayrılıkçı lider Hardeep Singh Nijjar'ın öldürülmesinde Yeni Delhi'nin parmağı olduğu ihtimalini gündeme getirmesinden bir hafta sonra, göstericiler Hindistan Konsolosluğu önünde protesto yaparken bayraklar ve pankartlar görülüyor (Reuters)


Hindistan'a yönelik son suçlamalar, Trudeau'nun Kanada topraklarında Sih bir Kanada yurttaşının suikasta uğramasında Yeni Delhi'nin parmağı olduğu iddialarını kamuoyuna açıklamasının ardından dibe vuran Kanada-Hindistan ilişkilerini daha da kötüleştirme tehlikesi taşıyor. Maskeli saldırganlar, Halistan diye bilinen özerk bir Sih devletini savunduğu için Hindistan'ın terörist olarak tanımladığı Kanadalı Hardeep Singh Nijjar'ı ateş ederek öldürmüştü.

İddialar iki ülke arasında diplomatik bir fırtınanın fitilini ateşlerken Hindistan bunları "saçma ve maksatlı" diye nitelendirerek şiddetle reddetmişti. Diplomatik açmaz o zamandan beri devam ederken, her iki ülke de kısasa kısas bir hareketle üst düzey elçilerini görevden almış ve ekimde Ottawa, Hindistan'daki 40 diplomatını geri çekmek zorunda kalmıştı.

Hindistan, Kanadalılara vize vermeyi geçici olarak askıya almış, Kanada da pazartesi günü konut sıkıntısı ve diğer ekonomik sorunları gerekçe göstererek yeni uluslararası öğrenci izinlerinde iki yıllık sınırlama getirdiğini duyurmuştu.
 

Justin Trudeau ve Narendra Modi
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2023'te Hindistan'daki G20 Zirvesi'ne katılıyor (AP)


Kanada hükümetinin suçlamaları, ABD'li savcıların kasımda iki Hintli hükümet ajanını, New York'ta ayrılıkçı bir Sih liderine yönelik engellenen bir suikast girişimini düzenlemekle suçlamasının ardından daha da güçlenmişti.

İddianamede bir Hindistan hükümeti çalışanının Hindistan yurttaşı Nikhil Gupta'yı, Yeni Delhi'nin terörist olarak tanımladığı ve Hindistan'ı yüksek sesle eleştiren Gurpatwant Singh Pannun'a suikast düzenlemesi için nasıl kiraladığı ayrıntılı bir şekilde anlatılıyordu.

Soruşturma heyetinin, soruşturmaya ilişkin ara raporu 3 Mayıs'ta tamamlaması ve nihai raporu da 31 Aralık'ta yayımlaması bekleniyor.

Çin iddiayı reddederek Ottawa'yı "Çin'le ilgili yalanları ve yanlış bilgileri köpürtmeyi bırakmaya" çağırıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU