Maui'deki yangından kurtulanlar kimyasal tehditlerle karşı karşıya

Lahaina sakinlerine asbest, kurşun ve arseniğin su, hava ve toprağı kirletmiş olabileceği uyarısı yapıldı

Arama-kurtarma ekibi mensupları, 12 Ağustos 2023 Cumartesi günü Hawaii'nin Lahaina kentinde bir caddede yürüyor (AP)

Maui sakinlerine, 8 Ağustos'tan bu yana süren orman yangınlarının su, hava ve toprağı kirlettiği ve gelecek aylarda sağlık riskleri oluşabileceği uyarısı yapıldı.

Yetkililer, ölümcül orman yangınlarının en az 99 can aldığını ve Lahaina çevresinde tehlikeli ev atıkları, işlenmiş ahşap, boya ve diğer zehirli maddeler içeren tahmini 2 bin 700 binayı tahrip ettiğini açıkladı.

Hawaii Sağlık Bakanlığı, yanan ev ve işyerlerinden kaynaklanan kül ve tozun asbest, arsenik ve kurşun gibi ölümcül zehirli kimyasallar içerebileceği uyarısını yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer ayrıca bölge sakinlerine külün ciltle temasını önlemek için N95 gibi cerrahi maskeler ve gözlükler, eldivenler ve parmakları kapatan ayakkabılar giymelerini tavsiye etti.

Halka külleri suyla kanalizasyona dökmekten ya da kanserojen partikülleri havaya karıştıracak elektrikli süpürgeler kullanmaktan kaçınılması uyarısı da yapıldı.

Orman yangınları geçen hafta Lahaina'yı kasıp kavururken, bölge sakinleri yanan evlerden, araba yakıt depolarından ve diğer malzemelerden çıkan yoğun zehirli duman bulutları gördüklerini bildirdi.

Gazi ve emekli postacı Thomas Leonard, Associated Press'e, evinin yakınında patlayan propan tankının devasa bir mantar bulutu yarattığını söyledi.

Maui County yetkilileri cuma günü, Lahaina ve Yukarı Kula sakinlerine musluk suyunu içmeme, yemeklerde kullanmama ve duş ve banyo süresini sınırlama çağrısı yapan bir tavsiye yayımladı.

Binalar yerle bir olunca yaşanan su basıncı kaybının, kirletici maddelerin ve uçucu organik kimyasalların su kaynağına girmesine yol açmış olabileceği belirtildi.

Maui Belediye Başkanı Richard Bissen, cumartesi günü basın toplantısında "Burası tehlikeli bir bölge ve uzmanlar bu yüzden burada" dedi.

Hastalansınlar diye hızla oraya geri göndererek kimseye iyilik yapmış olmayız.

Hawaii Eyalet Toksikoloğu Diane Felton, Hawaii Halk Radyosu'na, Çevre Koruma Ajansı'ndan uzman afet yardım ekiplerinin tüpler gibi tehlikeli eşyaları kaldırmaya başladığını söyledi.

Ancak bölge sakinleri evlerine dönmeye başlarken, Felton zehirli kül ve enkazın temizlenmesinin aylar sürebileceği uyarısında bulundu.

Felton, Hawaii Halk Radyosu'na "Bu uzun zaman alacak" dedi.

Felton, Lahaina'nın ticari yapılarının ve konutlarının çoğunun 1970'lerde kurşun ve asbest kullanımına son verilmeden önce inşa edildiğini söyledi.

Ayrıca eyaletin 1900'lerde şeker ve ananas yetiştirilen alanlarda zararlı ot öldürücü olarak kullandığı arsenik de halen toprakta olabilir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre asbest ve kurşun liflerine maruz kalmak yemek borusu, mide ve bağırsak kanserine neden olabiliyor ve akciğer zarı kanserine yol açabiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU