ABD'de "yüzen bariyer" kavgası: Biden, Teksas Valisi'yle mahkemelik oldu

"Teksas sizinle mahkemede görüşecek Sayın Başkan"

Rio Grande nehri üstündeki yüzen bariyer 305 metre uzunluğa sahip (AFP)

ABD Adalet Bakanlığı, Meksika sınırında bulunan Rio Grande nehrinden düzensiz göçmenlerin geçişini engellemek için nehre yüzen bariyer yerleştiren Teksas Valisi Greg Abbott hakkında dava açtı.

Bir dizi şamandıranın ağlarla birbirine bağlanmasıyla oluşturulan yüzen bariyer projesi, Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott tarafından haziranda duyurulmuştu.

Federal yetkililer Austin'deki bir mahkemeye başvurarak, bariyerin izinsiz yerleştirildiği ve insani kaygılara neden olduğu gerekçesiyle kaldırılmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rio Grande'ye kurulan bariyer Teksas'taki sınır güvenliği çabalarının son halkası. Eyalet daha önce sınır hattına dikenli tel çekmiş, bazı göçmenleri izinsiz giriş suçlamasıyla tutuklamış ve otobüslere doldurduğu göçmenleri Demokratların kontrolündeki eyaletlere göndermişti.

Teksas Valisi Abbott, dava açılacağı haberlerinin ardından ABD Başkanı Joe Biden'a pazartesi günü bir mektup yolladı.

Abbott mektubunda Biden'ı caydırıcı önlemler almayarak göçmenlerin tehlikeli bir yolculuğa çıkmasına engel olmadığını belirtmiş ve, "Teksas sizinle mahkemede görüşecek Sayın Başkan" ifadelerini kullanmıştı.

Biden yönetimi ise mayısta katılaştırıların göç yasalarının ardından yasa dışı sınır geçişlerinin ciddi şekilde düştüğünü savunuyor.

ABD'li sınır güvenliği yetkilileri yeni göç politikasının yürürlüğe girdiği ilk ay olan haziranda, göçmen geçişlerinin bir önceki aya göre yüzde 30 oranında azalarak Biden'ın görevdeki ilk ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıklamıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Abbott'un attığı adımların sınır polisinin Rio Grande'ye erişimini güçleştirdiğini savundu.


Abbott: Tüm Amerikalıları öldürecek kadar fentanil yakaladık

ABD Başkanı Joe Biden'la göç tartışmasına giren Teksas Valisi Abbott, eyalet politikalarının yardımıyla sınır hattında yüklü miktarlarda fentanil ele geçirildiğini söyledi.

Abbott, "Teksas 2021'den bu yana 422 milyon dozdan fazla ölümcül fentanil ele geçirdi. Bu tüm Amerikalıları öldürmek için yeterli rakamdan da fazla" diye konuştu.

Biden yönetiminin dava tehdidiyle aynı gün konuşan Abbott, sınırda tutuklanmayan her kişinin ve yakalanmayan her gram uyuşturucunun Biden'ın açık kapı politikası nedeniyle toplum içine girdiğini savundu.


Independent Türkçe, BBC, AFP, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU