"Nazilerin genetik araştırmalarda kullandığı" binlerce kafatası törenle gömüldü

Kafatası parçaları 1927-45'te Nazi bilim insanlarının kullandığı enstitünün olduğu yerde bulundu

Kafatası kalıntıları, üzerinde "Bilim adına katledilenler" yazan bir mezar taşının önüne gömüldü (AP)

Almanya'nın başkenti Berlin'de Nazi dönemi kurbanlarına ait olduğu düşünülen on binlerce kafatası parçası törenle defnedildi.

Kafatası parçaları 2014 yılında Berlin Özgür Üniversitesi'nin kampüsündeki inşa çalışmaları sırasında bulunmuştu. Kampüs geçmişte, genetik ve insan soyu üzerine çalışmaların yapıldığı Kaiser Wilhelm Enstitüsü tarafından kullanılmıştı.

Üniversite, kafatası parçalarının Nazi döneminde işlenen suçların yanı sıra, Almanya'nın sömürge döneminde işlenen suçlara da kanıt olabileceğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçmiş birkaç yıl boyunca kalıntıları inceleyen araştırmacılar, 16 bin kafatası parçasının tüm yaş gruplarından kadın ve erkeklere ait olduğunu tespit etti. Ancak kalıntılar üzerinde ileri düzeyde bir çalışma yapılmadı.

Araştırmayı yürüten arkeolog Susan Pollock, "Elbette bu insanların kim olduğunu bilmek isterim ancak enstitünün adını kullanarak bu insanlara neler yapıldığını ortaya çıkarmak uygun olmazdı" diye konuştu.

Araştırmanın ilerletilmemesi kararına Nazilerin hedef aldığı Yahudi, Roman ve engellileri temsil eden kurumların yanı sıra Almanya'nın katliamlar gerçekleştirdiği Namibya'daki Herero halkının temsilcilerinin de destek verdiği belirtildi.

Temsilci gruplar cenazelerin "dini ve Avrupa merkezci bir yaklaşım olmadan" defnedilmesini istedi. 

Karanlık çalışmalarla özdeşleşen enstitü

1927-1945'te bugün Freie Üniversitesi'nin kampüsünde bulunan enstitü, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi bilim insanlarının merkeziydi.

Auschwitz Toplama Kampı'nda esirler üzerinde yaptığı korkunç deneylerle bilinen Josef Mengele de enstitüyü kullanan isimlerden biriydi. Enstitünün ilk direktörü Eugen Fischer ise 20. yüzyılın başlarında Afrika'nın güneyindeki Alman sömürgelerinde araştırmalar yürütüyordu.

Uzmanlar, kafataslarının üzerindeki tutkal ve yazı kalıntıları nedeniyle kalan parçaların bir koleksiyona ait olduğunu düşünüyorlar. Bundan ayrı olarak tüm dünyadan insan kalıntılarını içeren bir koleksiyon da enstitüde tutuluyordu.

"Bilim adına kurban edilenler"

Kime ait olduğunu bilinmeyen 16 bin kafatası parçası perşembe günü Berlin'de defnedildi.

İçinde kafatası parçalarının olduğu 5 ahşap kutu, üzerinde "Bilim adına kurban edilenler" yazan bir mezar taşının önüne gömüldü.

Cenaze törenine hem Nazi döneminde hem de sömürge döneminde hedef alınan grupların temsilcileri katıldı.

Almanya Yahudileri Merkez Konseyi temsilcisi Daniel Botmann yaptığı konuşmada, "Irkçı araştırmaların insanlık dışı pratikleri kalıntıları defnetmek yerine bir çukura attı. Bugün sesleri ve hayat hikayeleri yok edilmiş çok sayıda kişiyi son yolculuğuna uğurluyoruz" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, AP, Deutsche Welle

DAHA FAZLA HABER OKU