NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Batı, Ukrayna'yı uzun savaşta desteklemeye hazır olmalı

Batı'nın silah sanayisi, Kiev güçlerinin harcadığı mermilere yetişemiyor

Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşta çatışmalar, özellikle Donetsk'teki Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda (Reuters)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı'nın Ukrayna'yı uzun bir savaşta desteklemeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yla kısa vadede barış sağlanmasını istemediğini ve bir "yıpratma savaşı" sürdürdüğünü savundu.

Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta temmuzda düzenlenmesi planlanan NATO zirvesinde, ittifaktaki tüm ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2'sini savunma bütçesi olarak kullanmayı onaylaması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Putin barış değil savaşı uzatma planı yapıyor" diyen NATO lideri, Kremlin'in askeri sanayi üretimini artırdığını ve İran'la Kuzey Kore gibi "otoriter rejimlerle" görüşerek daha fazla silah almaya çalıştığını öne sürdü.

Stoltenberg, bu nedenle Batılı ülkelerin sanayisinin de Ukrayna'yı uzun süreli bir savaşta desteklemeye hazır olması gerektiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Bu ihtiyaç sürmeye devam edecek çünkü bu bir yıpratma savaşı. Bu, desteği sürdürmek için endüstriyel kapasiteyle ilgili.

NATO lideri, Ukrayna günde 4 bin ila 7 bin havan mermisi harcarken, bu sayının Rusya için 20 bine çıktığını da iddia etti. Batının silah sanayisindeki üretimin, Ukrayna ordusunun harcadığı mermi miktarına yetişemediğini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği ülkeleri bu hafta Ukrayna'ya 12 ay içinde toplamda bir milyon top mermisi gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Öte yandan Stoltenberg, ABD'nin Çin'in Rusya'ya silah satmayı planladığında dair iddialara da değindi. NATO lideri, Pekin yönetiminin böyle bir hamle yapmaktan caydırılması gerektiğini ifade etti.
 

stoltenberg.JPG

Stoltenberg, üç kere uzatılan görev süresini ekimde tamamlayacak (Reuters)


Çin'in savaştaki arabuluculuk çalışmalarında Ukrayna'nın yaklaşımının anlaşılmasının yanı sıra ülkenin lideri Volodimir Zelenski'yle doğrudan görüşme sağlanmasının önemli olacağını da vurguladı.

Stoltenberg, Kiev yönetimine savaş jeti gönderilmesine dair henüz net bir karar verilmediğini de belirtti. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya F-16 gönderilmeyeceğini söylemişti. Öte yandan Polonya ve Slovakya, Ukrayna ordusuna MiG-29 savaş jetleri sevk edeceklerini duyurmuştu. Tam olarak kaç uçak gönderileceği henüz bilinmiyor.

"Dünya daha tehlikeli, savunma harcamalarını artırmalıyız"

NATO lideri, salı günkü açıklamasında da ittifaktaki ülkelerin savunma harcamalarını artırması gerektiğini belirtmişti. "Dünya daha tehlikeli halde, savunma yatırımlarımızı da artırmalıyız" diyen Stoltenberg, NATO ülkelerine silah üretimini hızlandırma çağrısı yapmıştı. 


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times, DW

DAHA FAZLA HABER OKU