Putin, "gizli sevgilisi" için 120 milyon dolarlık gayrimenkul imparatorluğu oluşturmuş

Aralarında Rusya'daki en büyük villanın da yer aldığı yapıların, GKRY'deki bir paravan şirket tarafından fonlandığı öne sürüldü

Villada deniz manzaralı bir yüzme havuzu da var (Projekt)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sevgilisi olduğu öne sürülen jimnastikçi Alina Kabayeva için milyonlarca dolar harcayarak farklı villalar ve daireler aldığı iddia edildi. 

Muhalif haber sitesi The Projekt'nin haberine göre Krasnodar Kray'ındaki Soçi kentinde yer alan 2 bin 600 metrekarelik 20 odalı villa için 3,2 milyon dolar ödendi.

Haberde, evin Putin'e yakın iş insanlarından Oleg Rudnov tarafından 2011'de satın alındığı ve asıl fiyatının 15 milyon dolar olduğu iddia edildi.

Villada sinema salonu, yüzme havuzu, helikopter pisti ve spa alanı olduğu da bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu miktarın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yer alana Ermira Danışmanlık şirketi tarafından Rudnov'un şahsi hesabına aktarıldığı, bu firmanın da yıllardır Putin tarafından şahsi offshore hesabı olarak kullanıldığı ileri sürüldü.

İnşaatın, "Putin'in bankeri" olarak da tanınan iş insanı Yuri Kovalçuk'un sahibi olduğu Prime adlı şirket tarafından gerçekleştirildiği savunuldu.

Ayrıca Ermira'nın 70 yaşındaki Putin'in Gelencik'teki özel konutu için 2009-2010'da bir inşaat firmasına 100 milyon dolar aktardığı da bildirildi. 
 

soçi villa 2.jpg
Villadaki özel yemek odası tamamen mermerden oluşuyor (Projekt)


Putin'in "gizli sevgilisi" olarak anılan 39 yaşındaki eski Olimpik jimnastikçi Kabayeva'ya ait diğer mülklerin, sporcunun büyükannesi Anna Zatsepilina ve diğer akrabaları adına kayıtlı olduğu da ileri sürüldü. 

Bu şekilde en az 23 mülkün tespit edildiği ve bunların toplam değerinin yaklaşık 120 milyon dolar olduğu savunuldu. Söz konusu mülkler için de fonlamanın GKRY'deki firma tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.

Öte yandan haberde Kabaeva'nın bu evde değil, Putin'in Novgorod Oblast'ında yer alan Valday Gölü kıyısındaki malikanesinin bulunduğu arazideki bir villada yaşadığı öne sürüldü.
 

soçi villa.jpg
Malikanede ayrı bir sinema salonu da yer alıyor (Projekt)


Soçi'deki lüks malikaneyi, Rusya'da hapis yatan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni geçen yıl gündeme getirmişti. Navalni, Batılı ülkelere Kabayeva'ya yaptırım uygulama çağrısında da bulunmuştu.  

Lyudmila Putina ile 1983'te evlenen ve 2014'te boşanan Putin'in bu evlilikten Katerina ve Maria adlarında iki kızı var. Maria 37, Katerina ise 36 yaşında. 

Öte yandan 2000'den beri Rus liderin adı, eski Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde doğan Kabayeva'yla anılıyor.



Independent Türkçe, Projekt, OCCRP, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU