Elon Musk'tan, Dilbert'ın yaratıcısına destek: "Medya beyazlara düşman"

Gazeteler, 65 yaşındaki Scott Adams'ın 1989'da yarattığı karikatür bandını, sanatçının yorumlarının ardından yayından kaldırmaya devam ediyor

(Marcio Jose Sanchez/AP)

Elon Musk, yaratıcısının internetteki ırkçı söylemlerinin ardından ABD'deki gazetelerden kaldırılan Dilbert karikatürünün arkasındaki sanatçıyı savundu.

65 yaşındaki Scott Adams 1989'dan bu yana ulusal çapta birden fazla yerde Dilbert'ı yayımlıyordu. Ama sanatçının, siyahları "nefret grubu" diye tanımlayıp beyazları onlardan "uzak durmaya" çağırmasının ardından, Los Angeles Times ve Washington Post gibi önde gelen gazetelerin yanı sıra ülke çapındaki daha küçük kuruluşlar da karikatürü yayımlamayı bıraktı.

Adams bu yorumları çarşamba günü yapsa da cumartesi günü attığı tweetle düşüncelerini pekiştirdi:

Kendisiyle aynı ırktan olanlara karşı ırkçılık yapanlardan uzak durmak da ırkçılık mıdır? Yoksa uzak durduğunuz ırkçılar sadece beyaz olduklarında mı ırkçı olurlar

Elon Musk buna, "Aynı anda hem ilginç bir soru hem de bir tekerleme!" diye yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü bir video yayımlayan karikatürist, sözlerinin bağlamından koparıldığından şikayet ederken, çelişkili bir şekilde ne yaptığını ve tepkinin ne olacağını bildiğini ve "hata yapmadığını" iddia etti.

Adams, pazar günü yayımladığı dağınık videoda "İptaller de dahil, bunların hepsi öngörülebilirdi ve konuşurken bunu biliyordum ve bununla bir sorunum yok" dedi. Karikatürist, kendisini eleştirenler arasında bile bahsettiği şeylere "katılmayan kimse olmadığına" ısrar etti.

Twitter'ın CEO'su pazar günü gazetelerin Dilbert'ı yayından kaldırdma haberleri üzerine tekrar karikatüristi savunmaya koşup "Medya ırkçıdır" yazdı.

Musk, "ABD medyası *çok* uzun süre beyaz olmayanlara karşı ırkçıydı, şimdi de beyazlara ve Asyalılara karşı ırkçı" diye bir tweet attı.

Aynı şey Amerika'daki elit üniversiteler ve liselerde de oldu.

Belki de ırkçı olmamayı deneyebilirler.

 


Öte yandan karikatürist cumartesi günkü programında, tartışmaların kariyerine zarar verdiğini kabul etti.

Adams, "Gelirimin çoğu gelecek haftaya kadar gitmiş olacak" dedi.

Hayatımın geri kalanında itibarım yerle bir oldu. Bundan geri dönemezsiniz, haksız mıyım?

Ülkenin dört bir yanındaki gazete yöneticilerinden gelen açıklamalar, Dilbert'ın geri dönüşünün pek mümkün olmayacağına işaret ediyor.

Cleveland Plain Dealer'ın editörü Chris Quinn, okuyucularına gönderdiği bir mektupta Adams'ın internetteki yorumlarını "çoğunlukla nefret dolu ve ırkçı" diye nitelendirerek karikatürü yayından kaldırmanın "zor bir karar olmadığını" söyledi.

Editör, "Geçim kaynağını kaybetmesiyle sonuçlanacağı neredeyse kesin olan bir dizi şaşırtıcı ifade" diye yazdı.

Ondan alıntı yapmaktan nefret etsem de bunun bir "iptal kültürü" kararı olduğu yönündeki tepkileri caydırmak için bunu yapıyorum.

Hayır bu karar, bu haber kuruluşunun ve hizmet verdiğimiz toplumun ilkelerine dayanıyor. Biz ırkçılığı benimseyenlerin yuvası değiliz. Onlara kesinlikle mali destek sağlamak istemiyoruz.

Teksas'ta San Antonio Express-News'un editörü ve yayıncısı da karikatüristin "kamuoyu önünde yaptığı nefret dolu ve ayrımcı yorumlarını" kınadı.

Yayıncı, "Bu ifadeler bizim temel değerlerimize aykırı" diye yazdı.

Sayfalarımızdan bir karikatür bandını çıkarmak sansür değildir. Adams istedediği gibi düşünme hakkına sahip. Express-News ona bir platform sağlamak ve mali destek vermek zorunda değil.

Öte yandan hafta sonu boyunca meydan okumaya devam eden Adams pazar günü "Buradaki içeriğin tamamını izleyen herkesin eleştirilerini kabul ediyorum" diye bir tweet atarak çarşamba günkü ilk YouTube videosunun bağlantısını ekledi.

Geri kalanınız bir yalan haber balonunun içindesiniz ama eminim ki bunu tahmin ediyorsunuz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU