Konakçı'nın "nikah" iddiasına ilahiyatçılar tepkili: Dinde yeri yok, halkımız itibar etmesin

Melike Hatun Camii İmamı Halil Konakçı'nın "Allah cennette Hz. Meryem'i Hz. Muhammed ile nikahlayacak" sözleri tartışma konusu oldu. Benzer iddiaların FETÖ tarafından da dile getirildiğini anımsatan ilahiyatçılar, Konakçı'ya tepki gösterdi

Hz. Meryem annemiz var. O bizim annemizdir. Neden annemizdir biliyor musunuz? Hem Hz. İsa'nın annesi olması hasebiyle hem de cennette efendimiz aleyhisselam ve salat u selamın eşi olacağı hasebiyle. Allah cennette Hz. Meryem'i efendimiz aleyhisselam ile nikah edecek." 

Bu sözler Ankara Melike Hatun Camii İmamı Halil Konakçı'ya ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konakçı'nın iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı, eleştirilere neden oldu.

İmam Konakçı daha önce de "Dinde zorlama var. Nasıl var? Namaz kılmamanın hukukta cezası var. Şimdi uygulanmıyor olabilir. Oruç tutmamanın dinde cezası var. Sopalama var. Demek ki dinde zorlama var" sözleri nedeniyle çokça eleştirilmişti.

Birçok sosyal medya kullanıcısı "Allah cennette Hz. Meryem'i Hz. Muhammed ile nikahlayacak" sözleri nedeniyle Konakçı'yı eleştirirken, aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konu hakkında sessiz kalmaması çağrısında bulundu.

"Size bağlı çalışan bu adama niye sesiniz çıkmıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı etiketleyerek "Size bağlı çalışan bu adama niye sesiniz çıkmıyor" diye sorarak paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Siz 2017'de ‘FETÖ, Hz. Muhammed'in Hz. Meryem ile evlendiği ve haşa Hz. İsa'nın babası sayıldığı gibi sapkın söylemlerde bulunmuştur' açıklaması yapmadınız mı? Şimdi size bağlı çalışan bu adama niye sesiniz çıkmıyor? Atatürk ve kadın karşıtı olduğu için mi? @DIBAliErbas"

 

 

"Edep dışı saygısız bir ifade"

Hukukçu yazar Sıdkı Zilan da iddiayı edep dışı ve saygısız bir ifade olarak niteleyerek şu paylaşımda bulundu:

"Hayal ürünü fantezileri din diye anlatıyorlar. Böyle bir şeyin aslı da astarı da yoktur. Edep dışı, saygısız bir ifade ve de camiye, ilme, irfana, İslam'a, Müslümanlara, Hıristiyanlara, Hz. Muhammed sav ve Hz. Meryem annemize de hakaret ve şanı yüce Allah'a da saygısızlıktır."

Independent Türkçe'ye konu hakkında değerlendirmede bulunan ilahiyatçılar, iddianın gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

"İslam kaynaklarında böyle bir bilgi yok"

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bilen, İslam kaynaklarında böyle bir bilginin olmadığını söyledi.

İddianın gerçeği yansıtmadığını kaydeden Bilen, "Bu daha önce FETÖ tarafından da söylenmişti" dedi.

 

Osman Bilen
Osman Bilen / Fotoğraf: Twitter

 

İddianın sahih bir bilgi olmadığına değinen Bilen, "Belki zamanında biri bu tür bir yorum yapmış olabilir ama iddia edilen konu sahih bir bilgi değildir. İslam kaynaklarında böyle bilgi yok" diye konuştu.

"Bu tamamen Kur'an-ı Kerim'e aykırıdır"

Süleymaniye Vakfı Başkanı ilahiyatçı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır da Bilen ile benzer görüşte.

Allah'ın cennette evli olmayanları evlendireceğini ama kimi kiminle evlendireceğinin belli olmadığını belirten Bayındır, "Seçimi evlenecek olanlar yapacak. Elbette Allah yapabilir ama kesin olarak yapacak diyemeyiz. Bu bizim bileceğimiz bir şey değildir" dedi.

İlahiyatçı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, şunları kaydetti:

"Ayetlere baktığımızda Meryem validemiz istediği biriyle elbette evlenebilir ama kimi istediğini sadece kendisi bilebilir. Onun için burada herhangi birinin söylemesi mümkün değil. Bu tamamen Kur'an-ı Kerim'e aykırıdır."

 

Abdulaziz Bayındır
Abdulaziz Bayındır / Fotoğraf: Twitter

 

"Önce akla, vahye ve inandırıcılığa uygun olmalı"

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İsrafil Balcı, dinde yeri olmayan vatandaşların inanmaması gerektiğini söyledi.

İddianın dinde yeri olmadığı gibi erken dönem kayıtlarda da geçmediğini aktaran Prof. Dr. Balcı, "Bu çok çok sonradan üretilen birtakım iddialardan başka bir şey değildir. Bir kısım kaynaklarda yer aldığı için bazı insanlar da kaynaklarda vardır ve doğru zannediyor ama bu hezeyan doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte FETÖ'nün de benzer bir iddiada bulunduğunu ve Diyanet'in bunu sapkınlık olarak değerlendirdiğine vurgu yapan Balcı, "Ama şimdi aynı iddiayı bu sefer Diyanet'in çalışanı sunuyor ve bu topluma imamlık yapıyor, bu konuda herhangi bir açıklama yapılmıyor. Söz konusu iddia son derece anlamsız olduğu gibi çelişkili de. Bir kere bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bir iddianın bir kaynakta var olması onun doğru olduğu anlamı çıkmaz. Bunun önce akla, vahye, inandırıcılığa ve tarihi gerçeklere uygun olup olmadığı irdelenir, sonra görüş beyan edilir" uyarısında bulundu.

 

İsrafil Balcı
İsrafil Balcı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bunun dinde yeri yok, lütfen halkımız itibar etmesin"

Din konusunda uzman olmayanların benzer açıklamalarda bulunmaması gerektiğini, çünkü insanların bu tür açıklamalara itibar ettiğini dile getiren Balcı, "İtibar edilince de fecaat ortaya çıkıyor ve bu sefer de dine dışardan bakan insanlara sürekli malzeme veriliyor ve bu dine zarar vermekten başka bir şeye yaramıyor" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Ezcümle, erken döneme ait kaynaklardan bu tür iddiaların hiçbirisine rastlanmaz, böyle bir şey yok. Bu ne sahabenin ne tabiinin ne de daha sonraki alimlerin gündemine gelmiştir. Bu birileri tarafından üretilmiş bir şeydir. Nitekim ilgili zat bu iddiayı savunurken Süyüti'den (Celâleddîn Süyûtî, Arap din bilgini) alıntı yapıyor. Süyüti ise oldukça geç döneme ait bir kaynak. Dolayısıyla oldukça geç döneme ait bir kaynakta bir iddia var diye bunu getirip insanlara bilgi diye sunup, hele hele dini değerler üzerinden bu tür fecaatlere yol açmak dine zarar vermekten başka hiçbir anlama gelmiyor. Şiddetle kınıyorum. Bunların dinde yeri yoktur. Lütfen halkımız bunlara itibar etmesin."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU