Pakistan'da ulusal şebeke çöktü: Bütün büyük şehirlerde elektrik kesintisi yaşanıyor

Pakistan'daki ekonomik kriz nedeniyle yakıt tasarrufu yapmak için tedarik azaltıldı

Pakistan'ın Karaçi şehrinde 23 Ocak 2023'te ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi sırasında bir adam dükkanının önündeki jeneratörü çalıştırıyor (Akhtar Soomro/Reuters)

Pakistan Enerji Bakanlığı, ulusal şebekede meydana gelen bir arıza nedeniyle ülke çapında elektrik sıkıntısı olduğunu açıklarken, görgü tanıkları da tüm büyük şehirlerde elektrik kesintisi yaşandığını bildiriyor.

Karaçi, Ketta, Peşaver ve Lahor da dahil Pakistan şehirlerinin büyük bölümünde elektrik kesintileri yaşandığı aktarılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk haberlere göre bazı bölgelere tedarik, yüzde 90'a varan oranlarda askıya alınmış durumda.

Bakanlık, ulusal şebekenin sistem frekansının pazartesi günü saat 07.34 civarında düşürülmesinin, "güç sisteminde geniş çapta arızaya" neden olduğunu söyledi.

Bir tweette, "Sistem bakım çalışmaları hızla ilerliyor" dendi.

Pakistan Enerji Bakanı Hurram Dastgir, Geo News'e yaptığı açıklamada, süregelen ekonomik krizle sarsılan ülkedeki enerji üretim birimlerinin yakıt tasarrufu için geçici olarak kapatıldığını söyledi.

Ancak bakan bunu "büyük bir kriz" diye nitelemeyi reddetti.

Dastagir, "Bu sabah saat 07.30'da sistemler tek tek açıldığında ülkenin güney kesiminde, Jamshoro ve Dadu arasında frekans değişimi olduğu bildirildi. Voltajda bir dalgalanma oldu ve sistemler teker teker kapatıldı" dedi.

Sabah 10'dan sonra Enerji Bakanlığı bir güncelleme yaparak elektrik şebekelerinde onarım çalışmalarının başladığını ve İslamabad Tedarik Şirketi ve Peşaver Tedarik Şirketi'nin işlettikleri de dahil bazı şebekelerin en azından kısmen onarıldığını belirtti.
 


Birkaç özel elektrik dağıtım şirketi de ülke genelinde yaşanan muazzam boyuttaki elektrik kesintileri sırasında kendi hatlarında arıza olduğunu doğruladı.

Ketta Elektrik Tedarik Şirketi (QESCO), Sind eyaletiyle Ketta arasındaki bölgelerde iki iletim hattının devre dışı kaldığını açıkladı. Şirket, Ketta da dahil Belucistan'ın 22 bölgesinde elektrik olmadığını belirtti.

117 şebeke istasyonunun elektriksiz olduğunu açıklayan İslamabad Elektrik Tedarik Şirketi, "Bölge Kontrol Merkezi tarafından net bir neden belirtilmediğini" de ekledi.

Ocağın ilk haftasında Pakistan'daki yetkililer, ülkedeki ekonomik krizi hafifletmeyi amaçlayan yeni bir enerji tasarrufu planı kapsamında alışveriş merkezleri ve marketlerin akşam 20.30'da kapanması talimatında bulunmuştu.

Pakistan geçen yıl yaşanan eşi benzeri görülmemiş sel felaketinin ardından iç ve dış mali krizle boğuşurken kısa süre önce uluslararası bağışçılar, sadece Suudi Arabistan'dan 1 milyar dolar olmak üzere, 9 milyar dolardan fazla mali yardım sözü vermişti.

Sel felaketinin vurduğu ülke, ülkenin başbakanının ve Birleşmiş Milletler Başkanı Antonio Guterres'in ricalarının ardından ABD ve Fransa'dan da yardım almıştı.

Hükümet, enerji tasarrufu yapmaya ve Pakistan'ın yılda 3 milyar dolar harcadığı ithal petrol maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Pakistan'ın elektriğinin büyük bölümü ithal petrol kullanılarak üretiliyor.

Nakit sıkıntısı çeken ülke, hükümete göre enflasyonun daha da artmasına yol açacak 6 milyar dolarlık kurtarma anlaşmasının bazı koşullarını yumuşatmak için IMF'yle de görüşüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU