İran Devrim Muhafızları'na yakın gazeteden intikam çağrısı: "Ekberi’nin konuştuğu BK ajanlarını açıklayın"

Eski İran Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Ekberi, MI6 adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idam edilmişti

11 Ocak'ta tutuklanan Ekberi'nin idamının ardından, ABD ve Avrupa Birliği de Tahran yönetimine tepki göstermişti (Reuters)

İran'da eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin Birleşik Krallık (BK) adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idam edilmesinin yankıları sürüyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakın gazetelerden Kayhan'ın genel yayın yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari, pazar günü kaleme aldığı yazıda, Ekberi'nin görüştüğü BK ajanlarının ve yetkililerinin kimliklerinin paylaşılması çağrısı yaptı.

Şeriatmedari, şu ifadeleri kullandı:

Şimdi intikam sırası bizde. İletişim Bakanlığı'nın BK ve Mossad istihbaratlarında çalışan ajanlara ve yöneticilere dair bilgileri ve ipuçlarını paylaşmasını bekliyoruz.

Genel yayın yönetmeni, bunun özellikle BK'nin casusluk ağına ve dış istihbarat teşkilatı MI6'e büyük darbe vuracağını savundu.

Şeriatmedari, Ekberi'nin casusluk faaliyetlerine dair bilgilerin de netleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu ajanın, sistemin stratejik ve hassas merkezlerine nasıl sızdığına yönelik sorular hâlâ yanıtlanmadı. Bunlar göz ardı edilmemeli” ifadelerini de kullandı.

Ekberi, MI6 adına casusluk yaptığını itiraf etmesinin ardından cumartesi günü idam edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski savunma bakanı yardımcısının, MI6 ajanlarıyla defalarca görüştüğü ve İran'ın nükleer programına dair bilgileri para karşılığı paylaştığı öne sürülmüştü.

Öte yandan BK'nin kamu yayımcısı BBC'nin İran servisinin ele geçirdiği bir ses kaydında Ekberi, bu itirafı 10 ay boyunca toplamda 3 bin 500 saat sorguya çekilip işkence gördükten sonra yaptığını söylemişti.

1997-2005 arasında iktidardaki Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi hükümetinde yer alan Ekberi, 2000-2004'te İran Savunma Bakanı Ali Şemkani'nin yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Daha sonra ailesiyle Britanya'ya taşınan Ekberi, BK yurttaşlığı alarak çifte vatandaşlığa geçmişti. Eski bakan yardımcısı, 2019'da İran'a gittiği sırada yakalanmıştı. 

Ekberi'nin idamı, BK yönetiminin İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü ilan etmeye hazırlandığına dair haberlerin ardından gelmişti. İşçi Partisi'nden pazar günü yapılan açıklamada da buna destek verilmiş, Devrim Muhafızları'nın BK için tehdit haline geldiği belirtilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU