Suudi Arabistan ve Mısır: Önemli bir açıklama

Açıklama Riyad ile Kahire'nin acil konulardaki konumlarının bir hatırlatıcısı ve bölgemizin istikrarının merkezinde yer alan gerekli ve sürekli koordinasyonun bir göstergesi

Suudi Arabistan ve Mısır geçen perşembe günü, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin başkanlık ettiği Ortak Takip ve Siyasi İstişare Komitesi toplantısının ardından Riyad'da önemli bir açıklama yaptı.

Açıklamada, ne yazık ki medyada gerekli yer bulamamış olan konumların önemi göz önüne alındığında, kısa bir yorumla birlikte burada uzun uzadıya inceleyeceğim birkaç önemli nokta vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ana maddeler arasında Filistin meselesindeki sağlam duruş, İran ve Suriye konusundaki konum ve Irak, Yemen, Libya ve Sudan'daki Suudi Arabistan - Mısır ulusal güvenliğinin kapsamı ile ilgili her şey var.

Mısır-İran yakınlaşmasıyla ilgili son beyanlara rağmen, açıklama "iki ülkenin Arap ve bölgesel çevrelerindeki merkezi konumu ışığında" dikkat çekici maddelerle geldi.

İki taraf, ister etnik ve mezhepçi provokasyon aygıtlarıyla, ister terörizm ve terörist grupların araçlarıyla, ister yayılmacı algılarla olsun bölgesel tarafların Arap ülkelerinin iç işlerine müdahale etme, istikrarlarını tehdit etme ve halklarının çıkarlarını baltalama girişimlerini reddettiklerini vurguladı.

İki taraf, "İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerine, nükleer silah edinmesini engelleyen ve İran'ın nükleer programının barışçılığını garanti altına alan uluslararası çabalara tam olarak uyması gerektiğini" vurguladı.

Ayrıca iki taraf, "İran'ı Arap ülkelerinin iç işlerine karışmama ilkesine bağlı kalmaya, iyi komşuluk ilkelerini korumaya ve bölgeyi silahlı milislere destek, deniz seferlerini ve uluslararası ticaret hatlarını tehdit etmek de dahil olmak üzere istikrarı bozan her türlü faaliyetten korumaya zorlamak için Arap çabalarını desteklemeye" davet etti.

İki taraf, Basra Körfezi, Babu'l Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz'deki deniz ulaşımının güvenliğini ve emniyetini tehlikeye atmaya yönelik girişimleri kınadı.

Ayrıca "Irak'ın iç işlerine her türlü dış müdahaleyi reddetmenin" yanı sıra, "Arap dünyasındaki istikrarın temel direklerinden biri olarak, doğal konumuna geri dönmesi için Irak'ı desteklemenin önemini" vurguladılar.

Suriye ile ilgili olarak, iki taraf "Suriye'nin bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasının desteklenmesi, terörle mücadele, mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin dönüşü ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca mevcut krize siyasi bir çözüm bulunması gerekliliği" konusunda anlaştılar.
 


Ayrıca, "siyasi bir çözüm için çerçeve geliştirmek amacıyla, BM Suriye Özel Temsilcisi’nin himayesinde, Suriyeli taraflar arasındaki müzakerelerinde siyasi süreçte ilerleme ihtiyacı" konusunda anlaştılar.

Bu, Esad'a meşruiyet kazandırmayan, aksine Suriye'yi ve Suriyelileri kurtarmak için siyasi çözümler sunan siyasi bir çözüm anlamına geliyor.

Dolayısıyla açık ve net bir ifade ile karşı karşıyayız. Ve benim "haber yıkama" süreci olarak adlandırdığım, İran'la ilişkilerle veya etki alanları ve hatta Suriye'den Lübnan'a ve Irak'tan Yemen'e kadar bölgeyi işgaliyle ilgili olarak karıştırılan birkaç noktayı yanıtlıyor.

İran Dışişleri Bakanı Beyrut'tan Suudi Arabistan ile müzakerelere devam etmeyi ve ilişkileri yeniden kurmayı umduğunu söylediği için, ki bu 6 aydan kısa bir süre içinde neredeyse onuncu açıklama, kimse İran'la mutlak düşmanlık istemiyor.

Molla rejimine kendi ülkesinde kaybettiği meşruiyeti kazandıracak müzakereler de yapılmamalı, bunun yerine güvenlik risklerini ortadan kaldıran, istikrarı ve büyümeyi destekleyen ve Arap ülkelerinin işlerine karışmayı bırakan belirli konularda müzakereler gerçekleştirilmeli.

Bu nedenle Suudi Arabistan-Mısır açıklaması önemlidir ve Riyad ile Kahire'nin acil konulardaki konumlarının bir hatırlatıcısı ve bölgemizin istikrarının merkezinde yer alan gerekli ve sürekli koordinasyonun bir göstergesidir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU