Enflasyon bugün açıklanacak… Piyasada ne bekleniyor?

Enflasyonun baz etkisiyle sert bir düşüş yaşaması bekleniyor

Fotoğraf: AA

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) gıda, konut ve ev eşyası kalemleri öncülüğünde Aralık'ta aylık yüzde 2,7 artması yıllık olarak ise baz etkisiyle yüzde 84.39'dan yüzde 66,8'e sert düşmesi bekleniyor.

Reuters'ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Aralık ayı için aylık enflasyon tahminleri yüzde 1,4 ila yüzde 4,1 arasında yer alıyor. Ekonomistlerin Aralık tahminleri gıda ve otomotivde matrah düzenlemesi kaynaklı birkaç etki nedeniyle geniş bir aralıkta.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜFE Kasım ayında yıllık bazda Mayıs 2021'den beri ilk kez bir önceki aya göre düşüş gösterdi ve 24 yılın zirvesinden yüzde 84,39 seviyesine indi.

Ekonomistler ve ekonomi yönetiminin genel beklentisi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde TL'deki yatay seyir ve küresel enerji fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve baz etkisinin katkısıyla yıllık enflasyonda düşüşün süreceği yönünde.

Reuters'ın enflasyon konusundaki güncel analizinde seçim döneminde enflasyonun ekonomi yönetimi tarafından yüzde 40 civarında öngörüldüğüne dikkat çekilmişti. Aynı haberde hesaplamalarına başvurduğu dört ekonomist de Mayıs yıllık enflasyonu TL'de yeni değer kaybı olmaz ise yüzde 35-43 aralığında tahmin etmişti.

Dolar/TL'deki 2021 Kasım ve Aralık'ta yaşanan sert yükselişlerin bu yıl olmaması nedeniyle enflasyonda önemli bir baz etkisi oluşuyor. Baz etkisi bir önceki aya göre çift haneli enflasyonun görüldüğü Ocak ayında da belirgin hissedilecek. Böylece fiyat artışları devam etse bile yıllık enflasyon gerileyecek.

Enflasyonda baz etkisi haricinde ise küresel enerji fiyatlarındaki artışın durması ve TL'de stabil seyir öne çıkan iki gelişme. Ayrıca ekonomistler seçim dönemi olması ve iktidar ile muhalefetin birbirinden çok farklı ekonomi politikaları hedeflemesi nedeniyle 2023 sonu için tahmin vermekte zorluk çektiklerini belirtiyorlar.

TÜİK Aralık ayı enflasyon verisini bugün10.00'da açıklayacak.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU