Güneş paneli atılımı daha ucuz yenilenebilir enerjiye giden yolu açabilir

Perovskit bazlı güneş pilleri, daha ucuza mal olan hammaddelerle üretilebilir

Güneş panelleri, insan yapımı bir malzeme olan halojenür perovskit kullanılarak ucuza mal edilebilir (Yang Lab/UCLA)

Bilimsel bir atılımın ardından daha ucuz güneş panelleri yolda olabilir.

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nin Los Angeles kampüsü (UCLA) liderliğindeki araştırmacılara göre, küp şeklinde tekrar eden kristallere sahip insan yapımı bir malzeme olan gelişmiş halojenür perovskitin silikon yerine kullanılması, ışığa ve ısıya daha iyi dayanabilen daha ucuz cihazlar üretilmesini sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş enerjisi hâlâ ABD'de üretilen elektriğin yüzde 3'ünden biraz daha azını oluşturuyor, bunun en büyük nedeni de güneş pilleri üretmenin yüksek maliyeti.

Araştırmacılar üretim maliyetini düşürmenin bir yolunun, günümüzün silikon bazlı modellerinden daha ucuz malzemeler kullanılan güneş pilleri geliştirmek olacağını iddia ediyor. Bunu başarmak için bazı mühendisler, küp şeklinde tekrar eden kristallere sahip insan yapımı bir malzeme türü olan halojenür perovskite yoğunlaştı.

Teorik olarak, perovskit bazlı güneş pilleri silikondan daha ucuza mal olan ve daha kolay bulunabilen hammaddelerle yapılabilir. Ayrıca daha az enerji ve daha basit bir imalat süreci kullanılarak üretilebilirler.
 

Güneş pili
Maliyet, güneş enerjisinin daha geniş çapta benimsenmesinin önündeki büyük bir engel (Yang Lab/UCLA)

 

UCLA Profesörü Yang Yang, "Yenilenebilir enerji kritik önem taşıyor" dedi.

Perovskit ezber bozacak çünkü silikonun yapılamadığı şekilde seri üretilebiliyor ve malzemeyi daha iyi hale getirecek bir katkı maddesi tespit ettik.

Perovskitin ışığa ve ısıya maruz kaldığında bozulması, özellikle güneşten enerji üretmeyi amaçlayan bu cihazlar için sorun teşkil eden bir engeldi.

Fakat UCLA ekibi, perovskiti bozulmasına neden olan koşullardan korurken güneş pillerinde kullanmanın bir yolunu geliştirdi. Yakın zamanda Nature Materials akademik dergisinde yayımlanan bir çalışmada bilim insanları, neodimyum adı verilen bir metalden küçük miktarlarda iyonu (elektrik yüklü atomlar) doğrudan perovskite ekledi.

Sadece güçlendirilmiş perovskitin ışığa ve ısıya maruz kaldığında çok daha dayanıklı olduğunu değil, aynı zamanda ışığı elektriğe daha verimli dönüştürdüğünü de buldular.

Zhao, "İyonlar, otoyoldaki arabalar gibi perovskit içinde hareket etme eğiliminde ve bu da malzemenin bozulmasına neden oluyor" dedi.

Neodimyumla, trafiği yavaşlatmak ve malzemeyi korumak için bir bariyer bulmuş olduk.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU