FTX iflas davasında konuşan avukat: "Bankman-Fried kripto para platformunu derebeylik gibi yönetti"

"Büyüme hengamesi içinde en önemli konularda ipin ucunu kaçırdım"

İflas eden FTX yöneticilerinin milyonlarca dolarlık mülk aldığı Bahamalar'da yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor (Reuters)

Kripto para piyasasının en büyük iflasına imza atan FTX CEO'su Sam Bankman-Fried, kendi dijital para birimi de olan ve zirvede olduğunda 32 milyar dolar değer biçilen platformu "derebeyi" gibi yönetmekle suçlandı.

Bankman-Fried, FTX yatırımcısı ve rakibi Binance'in kurtarma planından vazgeçmesi ve hesap sahiplerinin üç gün içinde 6 milyar dolar çekmek istemesi üzerine 11 Kasım'da ABD'de iflas başvurusu yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçüklü büyüklü yaklaşık 1 milyon alacaklısı olan şirketin iflasıyla ilgili ilk duruşma Delaware eyaletinde 22 Kasım'da yapıldı. Yargıç John Dorsey, FTX Group'un yeniden yapılandırılmasıyla görevlendirilen Sullivan & Cromwell şirketinden avukat James Bromley'e, sağlıklı birimlerin satılması ve borçların sırayla ödenmesi neler yapılabileceğini sordu.

Şirketin varlıklarının önemli kısmının "çalınmış veya kayıp" olduğunu söyleyen Bromley, iflas kararıyla birlikte istifa eden eski CEO Bankman-Fried'ın FTX'i "kişisel derebeyliği" gibi yönettiğini söyledi:

FTX, tecrübesiz ve sıradan kişilerin kontrolündeydi ve bunların bazıları veya hepsi güvenilmez kimselerdi.

Bromley, Karayipler'deki takımada ülkesi Bahamalar'da şirket yöneticileri için 300 milyon dolara tatil evleri alınmasını örnek gösterdi.

Reuters daha önce resmi kayıtlardan, Bankman-Fried'ın ailesiyle bazı FTX yöneticilerinin son iki yılda Bahamalar'da 121 milyon dolarlık mülk aldığını ortaya çıkarmıştı.

Bromley, ABD Adalet Bakanlığı ve soruşturma başlatan New York'taki savcılık yetkilileriyle yakın işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Mahkeme kayıtlarına göre, şirketin en büyük 50 müşterisine borcu 3,1 milyar dolar civarında.

Sonraki iflas duruşması 16 Aralık'ta yapılacak. Ayrıca, FTX'in yönetimine atanan John Ray de önümüzdeki ay ABD Kongresi üyelerinin sorularını yanıtlayacak.

Bu arada, eski FTX yöneticilerine özür mektubu gönderen Bankman-Fried, FTX'in hâlâ değerli olduğunu öne sürdü. Bankman-Fried, bazıları Binance şirketiyle yapılan borçlanma ve satın alma işlemlerindeki devasa riskleri göremediği için çöküşün başlangıcının ilkbaharda olduğunu savundu:

Gözetim hatam nedeniyle derinden üzüntü duyuyorum. Şirket büyümesinin hengamesi içinde en önemli konularda ipin ucunu kaçırdım.

Bankman-Fried'ın bireysel şirketi Alameda Research ve FTX aracılığıyla milyarlarca dolarlık teminat işlemleri yapıldığı anlaşılınca FTX'in kripto para birimi FTT'nin değeri ay başında yüzde 90'dan fazla değer kaybetmişti. 

 

Independent Türkçe, Reuters, Financial Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU