Küba'dan turizmde köpekbalığı hamlesi

Turistler, hiçbir koruyucu ekipman kullanmadan boğa köpekbalıklarıyla yakın temas kuruyor

Bazı dalış rehberleri, köpekbalıklarının kendilerini tanıdığını söyledi (Shark Friends Dive Center)

Kovid-19 pandemisinin turizme verdiği yaraları sarmaya çalışan Küba, köpekbalığı turizmine yatırım yapıyor. Ülkenin köpekbalıklarıyla yüzülebilecek tek mekanı olan Shark Friends Dive Center (Köpekbalığı Dostları Dalış Merkezi), devlet tarafından işletiliyor.

Ücra sahil kasabası Santa Lucia'nın plajındaki merkezin çevresindeki sularda boğa köpekbalıkları yaşamını sürdürüyor. Turistler burada, kafes gibi koruyucu bir ekipman kullanmadan rehber eşliğinde köpekbalıklarıyla temasa geçebiliyor.


350'den fazla dişe ve kaslı bir görünüme sahip bu balıklar, ara sıra teknelere ve insanlara saldırmalarıyla ünlü. Ancak CNN International, boğa köpekbalıklarının insanlara çok nadir saldırdığını; bu hayvanların yüzgeçleri, karaciğerleri ve derileri nedeniyle sık sık avlandığını yazdı.

Köpekbalıklarını korumak isteyen Küba, böylece hayvanla yakın temasın kurulduğu etkinliklerin getirilerinden yararlanmaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Havana bu nedenle turistlere yönelik paket turları düzenliyor. Turda, ülkenin ikonik eski arabaları ve purolarının yanı sıra köpekbalıklarıyla dalış da yer alıyor.

Environmental Defense Fund adlı çevreci örgütün yöneticilerinden Dan Whittle, "İnsanlar köpekbalıklarıyla yüzmek için dünyanın dört bir yanından Küba'ya geliyor" dedi. Whittle, köpekbalığı turizminin Küba'ya yılda milyonlarca dolar kazandırdığını söyledi.

Rehber Oro, "Köpekbalığının tehlikeli ve saldırgan olduğu, insanları yediği bir mit" dedi. Oro dalışı şöyle anlattı:

Bir buçuk metre ötede köpekbalığı görmeyi başarıyorsunuz. Sudan çıktığınızda 'Hayatımın en iyi dalışı bu' diyorsunuz.

Köpekbalığı turizmi Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de yapılıyor. Örneğin Biological Conservation adlı hakemli bilimsel dergide 2014'te yayımlanan bir çalışmaya göre Bahamalar'da bu sektör, ekonomiye bir yılda 100 milyon dolardan fazla katkı sağladı.

Küba'da sektör daha küçük ölçekli. Ancak rehberler, bozulmamış resiflerin ve yaklaşık 100 yerli köpekbalığı türünü kapsayan koruma çalışmalarının, ziyaretçileri çekmesini umut ediyor.
 

Köpekbalığı
Boğa köpekbalıklarının uzunluğu yaklaşık 2,5 metreyi bulabiliyor (Shark Friends Dive Center)


Rehberler, Playa Santa Lucia'ya pandemiden önce çok sayıda turistin geldiğini ancak şimdi sayının yetersiz olduğunu ifade etti.

Boğa köpekbalıklarıyla yüzmek için gelen ziyaretçiden biri olan Kanadalı turist Carrie Prevost, şöyle konuştu:

Ait olmadığım bir dünya ve bunu yapma fırsatına sahip olmak çok heyecan verici. Hem heyecanlıyım hem de gerginim.

Dalıştan önce kafasında Denizin Dişleri'nin (Jaws) ünlü tema müziğinin çaldığını söyleyen Prevost, sözlerini şöyle sürdürdü:

Filmi çok gençken izlemiştim. Bırakın okyanusu, havuzda bile yüzmekten korkuyordum, Yani bu aşmam gereken bir durum.

Köpekbalığı dalışı rehberleri, halkı eğitmek için çalıştıklarını, bu hayvanların ekonomiye fayda sağlayabileceğini gösterdiklerini söyledi. Rehber Lazaro Suarez Zayas "Halka onları öldürmemeleri ve onları avlamamaları gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU