Gabon Çevre Bakanı White'tan iklim krizi tepkisi: "Gelişmiş Batılı ülkelerde ölümler artmadıkça değişim olmayacak"

"Defalarca vaatlerde bulundular ama gerçekleştirmediler"

BM'ye göre Somali'de kuraklık 1 milyona yakın kişiyi etkiledi (Reuters)

Gabon Su, Orman, Deniz ve Çevre Bakanı Lee White, iklim değişikliğine karşı mücadelede gelişmiş Batılı ülkeleri eleştirdi.

6 Kasım'da Mısır'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP 27) öncesi yaptığı basın açıklamasında White, gelişmiş ülkelerin küresel ısınmayı bir kriz olarak görmediğini savundu.

White, "Biliyorum bunu söylemek korkunç. Fakat gelişmiş ülkelerde iklim krizi nedeniyle yaşanan can kayıpları artmadıkça durum değişmeyecek" dedi.

Çevre Bakanı, mevcut durumun COP 27 öncesi bir "ihanet hissi" yarattığını belirterek, şöyle devam etti:

Afrika Boynuzu ve Pakistan'da son bir yılda yaşananlar düşünüldüğünde, buralardaki durum gerçekten önemli. Ancak 500 yılda bir Avrupa'da kuraklık olması, Fransa'da yangın çıkması ve New York metrosunun Niagara Şelalesi'ne dönüşmesiyle durumun, gelişmiş ülkelerin de iklim krizini daha ciddiye alacağı bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz.

White, gelirin yüzde 60'a yakınını petrol satışından elde eden ülkesinde, sürdürülebilir ormancılık çalışmalarına daha fazla odaklanılacağını da belirtti.

Birleşik Krallık (BK) doğumlu bakan, Batılı ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede verdiği sözleri tutmadığını savunarak, "Gelişmiş ülkeler defalarca vaatlerde bulundu ama bunları gerçekleştirmedi" ifadelerini kullandı.

"Gelecek kuşaklar için çok ciddi bir sorun yaratıyoruz" diyen White, gelişmiş ülkelerin iklim krizine yönelik fonlamalarını artırması gerektiğini söyledi.
 


"Fonlar ülkelere gitmiyor"

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths de geçen haftaki açıklamasında gelişmemiş ülkelere gönderilen fonların gerekli mercilere ulaşmadığını belirtmişti.

2009'da düzenlenen BM iklim konferansında gelişmiş ülkeler, iklim krizinin yarattığı olumsuzluklardan etkilenen yoksul ülkelere 2020'ye kadar yıllık 100 milyar dolar fon sağlamayı vaat etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İklim krizine dair bağışları takip eden Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) göre gelişmiş ülkeler, BM'de alınan kararın ardından 2020'de toplam 83 milyar dolar fon sağladı.

Öte yandan yoksul ülkeler, 2016-2020'de bu miktarın yalnızca yüzde 8'ini aldı.

BK merkezli araştırma şirketi Oxfam'ın iki hafta önce yayımladığı çalışmadaysa gelişmiş ülkelerin şimdiye dek topladığı miktarın 21 ila 24,5 milyar dolar olduğu savunulmuştu.

Bu fonun da sadece yaklaşık yüzde 5'inin ihtiyacı olan ülkelere gönderildiği belirtildi. Araştırmada, söz konusu miktarın iklim kriziyle ilgili küresel fonlamanın yüzde 70'ini oluşturduğuna dikkat çekilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU