ASEAN'da Myanmar krizi görüşüldü: "Cunta yönetimi vaatlerini yerine getirmiyor"

"ASEAN ülkeleri, Myanmar meselesinde bölünmüş durumda"

ASEAN bünyesinde Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam yer alıyor (Reuters)

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderleri, Myanmar'daki siyasi krizi çözmek için toplandı. Cunta yönetiminden herhangi bir temsilciyse görüşmede yer almadı.

ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanları, bugün Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir araya geldi.

Kasımda düzenlenecek ASEAN liderleri zirvesi öncesinde yapılan toplantıda, Myanmar'daki siyasi kriz ve darbe değerlendirildi.

Görüşmede cunta yönetiminin, ASEAN'la geçen yıl nisanda yapılan 5 maddelik uzlaşmaya uyma teminatı vermesine rağmen bunu gerçekleştirmediği belirtildi.

Anlaşmada şiddet olaylarına derhal son verilmesi, cunta yönetimiyle darbe karşıtları arasında diyalog kurulması, ASEAN'dan bir elçinin görüşmelerde aracı olarak görev yapması ve ASEAN'ın insani yardım sağlamasına izin verilmesi öngörülüyordu.

Endonezya Dışişleri Bakanı, toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Dışişleri bakanları, 5 maddelik uzlaşmanın uygulanmasında önemli yol katedilememesinden ötürü endişe duyduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

ASEAN, prensip olarak üye ülkelerin içişlerine karışmama politikası izlerken, birlikteki bazı yetkililer cunta yönetimine karşı daha somut adımlar atılması gerektiğini savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cakarta'daki Strateji ve Uluslararası İlişkiler Merkezi'nden Lina Alexandra, "Bugünkü toplantı, ASEAN ülkeleri arasında ortak bir pozisyonda anlaşılamadığını ve Myanmar meselesinde bölünmüş olduklarını gösterdi" dedi.

Myanmar'daki askeri cunta, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın ASEAN toplantısıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Öte yandan ABD de Myanmar'daki krizin en yakın zamanda çözülmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin Doğu Asya ve Pasifik İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink, "cuntanın ülkenin demokrasiye geçiş sürecindeki son 10 yılda kaydedilen tüm ilerlemeyi yok ettiğini" belirtti.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarıyla artan siyasi gerilimin ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
 


1900 can kaybı, 10 bin gözaltı

Cuna yönetiminin darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'na (AAPP) göre yönetime el konmasından beri 1900'den fazla kişi hayatını kaybederken, 10 binin üzerinde kişi de gözaltına alındı.

Myanmar askeri mahkemeleri, ikisi çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

24 Kasım'da Myanmar ordusu, etnik silahlı gruplardan Kaçin Bağımsızlık Örgütü'nün yıldönümü kutlamalarına hava saldırısı düzenlemiş, olayda 80 kişi hayatını kaybetmişti.

Ordu ise onlarca kişinin hayatını kaybettiği yönündeki haberlerin söylentiden ibaret olduğunu savunmuştu.



Independent Türkçe, AFP, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU