Mahsa Emini'nin 40. gün anması İran'da gösterileri yeniden ateşledi

"Rejim sadece gücünü korumak için değil ayakta kalmak için mücadele ediyor"

Mahsa Emini'nin ölümünün 40. gününde Sakkız'daki mezarı başındaki anmaya en az 10 bin kişi yürüdü (Reuters)

Gözaltındayken hayatını kaybetmesi İran'da kitlesel protesto hareketine yol açan Mahsa Emini, ölümünün 40. gününde sadece toprağa verildiği Kürdistan Eyaleti'nin Sakkız kentinde değil, başkent Tahran ve birçok yerleşim yerinde anıldı.

Sosyal medyada yayınlanan video kayıtları, binlerce kişinin Sakkız kent merkezinden "Diktatöre ölüm" ve "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atarak mezarlığa doğru yürüdüğü sırada polisin göz yaşartıcı gaz attığını gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kürtlerin yaşadığı eyaletlerdeki insan hakları ihlallerini izleyen Norveç merkezli grup Hengaw, en az 50 sivilin gösterilerde yaralandığını duyurdu.

İranlı ünlü futbolcular Ali Daei and Hamed Lak gösteriye destek için gittikleri kentte kaldıkları otelde gözaltına alındı.

Tahran'daki üniversitelerde öğrenciler ateşler yakarak polisle çatıştı. Gösteriler birçok kentte gece boyunca devam ederken internete erişim kesildi.

İsfahan Eyaleti'nde, Horasan eyaletinin merkezi Meşhed'de ve Huzistan Eyaleti'nin merkezi Ahvaz'daki gösterilere de polis müdahale etti. İran'ın muhfazakâr orta kesimindeki Yezd kentinde bir kız yurdunda da öğrenciler, İran'ın en yetkili ismi olan dini lider Seyyid Ali Hüseyni Hamaney'e göndermeyle "Diktatöre ölüm" sloganı attı.

Petrol ve şeker sektörlerinde 26 Ekim'de grevler nedeniyle işler durma noktasına gelirken, Tahran'daki borsa simsarları da ilk defa iş durdurdu.

İran'daki sendikalardan haberler veren ILNA, sağlık çalışanlarının barışçıl gösterisi sırasında polisten yumruk yiyen Tıpçılar Konseyi Başkanı Muayid Alevyan'ın istifa ettiğini duyurdu.

İran Adalet Bakanlığı hafta başında Tahran'da 315, Elburz Eyaleti'nde 201 ve Huzistan Eyaleti'nde 105 kişinin gösteriler nedeniyle yargılanacağını açıkladı.

İnsan hakları grupları, yaklaşık bir buçuk aydır devam eden gösteriler sırasında 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Emini, ziyaret için gittiği Tahran'da 16 Eylül'de başını örtmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve üç gün sonra öldüğü açıklanmıştı. Şahitler Emini'nin dövüldüğünü söylerken, İranlı yetkililer ölümünün kronik hastalığa bağlı olduğunu iddia etmişti.

İran'da 5 yıl hapis yatan İran asıllı Birleşik Krallık vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Londra'da Thomson Reuters tarafından düzenlenen konferansta şöyle konuştu:

Yeni kuşak çok farklı ve onlar özgürlük konusunda çok şey biliyor; daha şeffaf devlet, daha iyi yaşam tarzı, ifade özgürlüğü, düzgün iş olanakları istiyorlar. Haklarını biliyorlar ve onları almak için risk almaya hazırlar... Bugün rejim sadece gücünü korumak için değil ayakta kalmak için mücadele ediyor.

Bu arada, Şiraz'da Şii Müslümanların ibadeti sırasında Şah Çerağ türbesinde düzenlenen ve 15 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı IŞİD kendi internet sitesinden yaptığı duyuruyla üstlendi.

 

Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU