Başbakanlıktan 45. günde istifa eden Liz Truss da onlara katıldı: En kısa süre görev yapan liderler

Rekor 45 dakikayla Meksika'da

İstifasını resmi konutu önünde 20 Ekim'de duyuran Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss en az bir hafta daha makamında kalacak (Reuters)

Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss'un göreve geldikten yalnızca 45 gün sonra istifa etmesi dünya gündeminin baş sıralarına otururken akıllara tarihte en az süreyle ülke liderliğinde kalan kişileri getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Truss'tan önce Birleşik Krallık'ta en kısa süre başbakanlık rekoru, 8 Ağustos 1827'de veremden ölene kadar 119 gün bu koltukta oturan George Canning'e aitti.

Onu 19 Ekim 1963'ten 16 Ekim 1964'e kadar başbakanlık yapan Alec Douglas-Home takip ediyor.

Dünya, modern zamanda Britanya'daki örneklere kıyasla çok daha kısa süre iktidarda kalan liderler gördü. 

II. Umberto - 34 gün:

İtalya Kralı II. Vittorio Emanuele, İkinci Dünya Savaşı'nda faşizmin yenilmesiyle sarsılan tahtını koruyamayacağını anlayınca, en azından hanedanı kurtarmak için yetkilerini oğlu II. Umberto'ya devretti. 9 Mayıs 1946'da taç giyen genç kral, yapılan referandumda monarşiye son verilmesiyle 34 gün sonra Portekiz'e sürgüne gitti.

William Henry Harrison - 32 gün:

68 yaşındayken ABD Başkanı seçildiğinde, William Henry Harrison, Beyaz Saray'a taşınan en yaşlı lider unvanını aldı. 4 Mart 1841'de Yağmur altında yaptığı iki saatlik yemin töreni konuşmasının ardından yatağa düştü ve 32 gün sonra zatürreden veya tifo ateşinden ölerek, görev başında ölen ilk ABD Başkanı oldu.

Atal Behari Vajpayee - 13 gün:

Hindistan'da rekor Atal Behari Vajpayee'nin elinde. Partisi BJP 1996'da yapılan seçimleri kazanınca başbakanlık koltuğuna oturdu ama koalisyon görüşmeleri sonuç vermeyince 13 gün sonra istifa etmek zorunda kaldı. İki yıl sonraki seçim zaferinin ardından tekrar geldiği görevde 13 ay tutunabildi.

Joseph Goebbels - 1 gün:

En ünlüleri, Nazi Almanyası'nın Propaganda Bakanı Joseph Goebbels. Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı yenilgisi kaçınılmaz olduğunda Adolf Hitler'in 30 Nisan 1945'te intihar etmesi üzerine Joseph Goebbels, Almanya Şansölyesi unvanını aldı. Ancak kendisi de ertesi gün eşiyle birlikte 6 çocuklarını zehirleyerek intihar etti.

Pedro Lascurain - 45 dakika:

Meksikalı General Victoriano Huerta, Şubat 1913'te Devlet Başkanı Francisco Madero'yu darbeyle devirmeyi kafasına koymuştu. ABD Büyükelçisi Henry Lane Wilson'ın yakın desteğiyle amacına ulaşan Huerta, ilk iş olarak devlet başkanlığı koltuğuna başkent Meksiko Belediye Başkanı Pedro Lascurain'i getirdi ama görevi ondan 45 dakika sonra devraldı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU